Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Şirketleri ABD’ye kaçan Almanya ekonomisi Rusya’ya muhtaç

Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla Almanya gaza bağımlılığını bitirdi fakat Rusya’nın gübresine hücuma geçti.

ANALİZ: Şirketleri ABD’ye kaçan Almanya ekonomisi Rusya’ya muhtaç

Almanya’nın içine düştüğü ekonomik durumu Rus haber ajansı RIA Novosti yazarlarından Kirill Strelnikov ironik ifadelerle kaleme aldı.

Strelnikov’un “Gaz saldırısının sonu: Alman ekonomisi Rusya’ya çöktü” başlıklı yazısı:

Dünyadaki her şeyin bir bedeli vardır ve korkaklık, aptallık ve ihanet iki kat pahalıdır. Yakın zamana kadar Batı medyası, Ukrayna’daki çatışmaya neredeyse doğrudan katılımın ve Rusya’ya yönelik yaptırımların Avrupa için gerçek maliyeti konusunda ustaca kaçındı, ancak er ya da geç gerçekler gün ışığına çıkıyor.

Genel olarak Avrupa’nın ve özel olarak Almanya’nın en ciddi sorunları hakkında haber yapanın Amerikan televizyon kanalı CNBC olması komik bu, zengin bir izleyiciyi ustaca dolandıran bir yüksüğün övünmesini hatırlatıyor. Kanal, böbürlenmeyi neredeyse hiç gizlemeden, Alman şirketlerinin üretimi daha ucuz gaz ve elektriğe sahip ülkelere aktarmak zorunda kalması nedeniyle Alman ekonomisinin “dibe doğru gittiğini” söyledi.

Mart 2022’de Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in gururla şişerek ABD’ye Almanya’nın enerji alanında Rusya ile bağlarını hızla kestiğini bildirdiğini ve 2024 yılına kadar Rus gazını tamamen bırakacağına ciddi bir şekilde söz verdiğini hatırlıyorum.

Ancak bir buçuk yıl geçti ve karbonsuz Bavyera birasının tadı tanınmayacak kadar değişti.

IMF tahminlerine göre bu yıl Almanya G7’deki tek ülke olacak ekonomisi büyümeyecek ama küçülecek. Tüketici fiyatları rekorlar kırıyor (artı yalnızca Ağustos ayında yüzde 6,2), sanayi üretimi hızla düşüyor, enflasyon ve kamu borcu artıyor, iş faaliyetleri son üç yılın en düşük seviyesinde. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen demokratik sıvılaştırılmış gazın Rusya’dan önemli ölçüde daha pahalı olduğu ortaya çıktı. Artan yakıt fiyatları, elektrik fiyatlarında keskin bir artışa yol açtı ve yel değirmenleri ve diğer güneş panelleri, kendilerini utandırmamak için utangaç bir şekilde sigara içmek üzere emekliye ayrıldı. Daha fazla Alman şirketi ABD’ye taşınıyor ve diğerleri fahiş elektrik fiyatlarından dolayı kapanıyor: metalurji, kağıt, seramik ve cam gibi enerji yoğun endüstriler son nefeslerini veriyor ve Almanya’da bir sınıf olarak tamamen ortadan kaybolabilir. NWO’dan önce bile Almanya, Rusya karşıtı yaptırımlardan yılda yaklaşık 5,5 milyar avro kaybediyordu.

Ancak gururlu Almanlar şunu söyleyebilir: evet, saldırgan Rusya’ya ve her türlü Avrupa değerine karşı kazandığımız zaferin bedelini ödüyoruz ama bağımlılıktan kurtulduk!

Ancak zrada gazı fark edilmeden ortaya çıktı: Rusya’ya olan korkunç yakıt bağımlılığını bitiren Almanya, hemen büyük ölçüde Rus gübrelerine bağımlı hale geldi. Daha önce Almanya, gerekli gübrenin yüzde beşini Rusya’dan ithal ederken, şimdi bu oran neredeyse 20’ye çıktı, çünkü bunları kendimiz üretmek son derece pahalı hale geldi. Almanya, Rus gazından vazgeçerek Rusya’dan gübre alımlarını yüzde 334 oranında artırdı. Gübre üretim maliyetinin yüzde 80-90’ının gaz ve yine gazdan elde edilen enerjiye düştüğü gerçeği ışığında, Almanlar aslında bızı sabunla değiştirdi, ama daha da kötü şartlarda.

Federal Meclis’in enerji ve iklim koruması komitesinin Almanya için alternatif üyesi Stefan Keuter kısa süre önce, Rusya’nın fosil enerji arzını durdurmaya yönelik siyasi ve dar görüşlü kararın hem Alman vatandaşları hem de sanayi için daha yüksek fiyatlara yol açtığını, bu nedenle Almanya’nın sanayisizleşmeye doğru kaydığını ve dünya sahnesinde hızla zemin kaybediyor.

Almanya’nın eski Şansölyesi Angela Merkel’e farklı davranabilirsiniz , ancak bir keresinde açıkça uyardı: “Rusya ile ekonomik işbirliği gerekli” ve “Rusya’ya karşı yaptırımlar Almanya’ya Rusya’dan daha fazla zarar verecek.”

Diğer Alman politikacılar da onu tekrarlıyor. Sol Parti Federal Meclis üyesi Sevim Gagdelen, Berliner Zeitung’a şunları söyledi: “Rusya’yı cezalandırmanın kalıcı bir etkisi olacağına dair bir görüş vardı, ancak gerçek farklı çıktı: Rus ekonomisi toparlanıyor ve Batı yaptırımları uygulayanları vuruyor.” onlara.”

Her tarafı siyasi kısıtlamalarla çevrili olan büyük ve orta ölçekli Alman işletmeleri hâlâ her şeyin normale döneceğini temkinli bir şekilde umuyor. Yakın zamanda yapılan bir röportajda, Alman Ekonomisi Doğu Komitesi’nin genel müdürü Michael Harms , gözlerini hülyalı bir şekilde devirerek şunu hatırladı: “Harika bir zamandı. Rusya ile mükemmel ilişkilerimiz vardı, bundan çok faydalandık, Sadece iyi kaynaklar elde etmekle kalmadık, aynı zamanda çok fazla yatırım yaptık”. “Alman şirketleri için Rusya pazarını terk etmek büyük bir sorun haline geldi, ancak ülkeler arasındaki siyasi farklılıklar çözüldüğünde ve yaptırımlar kaldırıldığında geri dönebilirler” diye yakındı.

Peki vatandaş Kharms’a ne söyleyebilirim?

Aeroflot ile uçun çünkü treniniz çoktan kalkmış gibi görünüyor.

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERHalka arzdan gelecek gelir üretim için ABD’de yatırımda kullanılacakHalka arzdan gelecek gelir üretim için ABD’de yatırımda kullanılacak

İLGİLİ HABERANALİZ: Çin hükümeti çip üretimi için fon oluşturacağını duyurdu? ABD bu yatırımı nasıl karşılayacak?ANALİZ: Çin hükümeti çip üretimi için fon oluşturacağını duyurdu? ABD bu yatırımı nasıl karşılayacak?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler