Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AMB Baş Ekonomisti:  Faizler kolay kolay düşmez

CNBC.com’a konuşan AMB baş ekonomisti, piyasaları önümüzdeki iki yıl içinde faiz indirimleri fiyatlamaya karşı uyardı…. ECB Başekonomisti Philip Lane Salı…

AMB Baş Ekonomisti:  Faizler kolay kolay düşmez

CNBC.com’a konuşan AMB baş ekonomisti, piyasaları önümüzdeki iki yıl içinde faiz indirimleri fiyatlamaya karşı uyardı….

ECB Başekonomisti Philip Lane Salı günü piyasaları önümüzdeki iki yıl içinde faiz oranlarında indirimi beklememeleri hususunda uyardı.

Bu ayın başlarında AMB Euro bölgesinde rekor yüksek enflasyon verilerine reaksiyon olarak, politika faizini 25 baz puan artırarak %3,5’e yükseltti.

Euro bölgesi genelinde manşet enflasyon, Mayıs ayında bir önceki aya göre %7’den düşerek yıllık %6,1’e geldi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise yıllık %5,3 oldu. Her ikisi de AMB’nın %2 hedefinin oldukça üzerinde kaldı.

Salı günü Portekiz’deki Sintra merkez bankaları toplantısında CNBC’den Annette Weisbach’a konuşan eski İrlanda Merkez Bankası başkanı ve baş ekonomist Lane, yüksek faizlerin daha yeni ekonomiyi etkilemeye başladığını   ve ücretler fiyat artışlarını yakalamaya çalışırken Euro bölgesi ekonomisinin  “geçiş aşamasında” olduğunu söyledi.

Lane, “Piyasanın kendisine sorması gerektiğini düşündüğüm soru, kısıtlayıcı para politikasının tersine çevrilmesinin zamanlaması veya hızıdır” dedi.

“Birkaç yıl boyunca enflasyonda %2’ye geri dönmeyeceğiz. Bu yıl, özellikle yılın ilerleyen zamanlarında enflasyona savaşta ilerleme kaydedeceğiz, ancak birkaç ay içinde %2’ye düşmeyecek.”

Lane’nin yorumları, Salı günü yaptığı açılış konuşmasında merkez bankasının “önemli ilerleme” kaydettiğini ancak “henüz zafer ilan edemediğini” söyleyen ECB Başkanı Christine Lagarde’nin sözlerine paraleldi.

AMB Temmuz 2022’den bu yana faiz oranlarını 400 baz puan artırdı. Piyasalar önümüzdeki ay 25 baz puanlık bir artışı daha fiyatladı ve Eylül’de bir artış daha konuşuluyor. Ancak bazı ekonomistler ECB’nin parasal sıkılaştırmasını tersine çevirmek zorunda kalabileceğini düşünüyor. Yüksek oranlar Euro bölgesi ekonomisinde şimdiden durgunluğa yol açarken, Alman ekonomisinin 3Ç2023’te de kendine gelemediği yönünde veriler açıklanıyor.

ABD Fed  bu ayın başlarında faiz artırım döngüsünü duraklatmayı seçti ve hedef oranını değiştirmedi. Ancak, Powell Çarşamba günü Sintra’da yaptığı açıklamada 2 kez daha faiz artışının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Lane, politika yapıcıların enflasyon canavarını deliğine tıkmak için rotaya sadık kalmaları ve parasal koşulları bir süre daha kısıtlayıcı tutmaları gerekeceğini öne sürdü.

 

“Bizi %2 hedef enflasyondan uzaklaştıran yeni bir şok yaşamamak için faizlerin ekonomik aktiviteyi kısıtlayıcı kalması gerekiyor. Sıkı para politikasının sürekliliğinin çok önemli olduğu bir dönem yaşayacağız” dedi.

“Önümüzdeki birkaç yıl için ufka baktığımda, hızlı faiz indirimleri görmüyorum, bu nedenle varlık fiyatlarından hızlı faiz indirimlerinin fiyatlandırılmasını uygun bulmuyorum.”

 

 

Kaynak:  ECB chief economist warns markets against pricing in rate cuts within the next two years

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler