Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Alman sanayisi durgunlaşıyor ama sert bir daralma da yok

Kasım ayındaki Alman endüstriyel faaliyeti, ekonominin dördüncü çeyrekte uçurumdan düşmediğine, ancak daralmayı önleyecek kadar güçlü olmadığına dair daha fazla kanıt…

Alman sanayisi durgunlaşıyor ama sert bir daralma da yok

Kasım ayındaki Alman endüstriyel faaliyeti, ekonominin dördüncü çeyrekte uçurumdan düşmediğine, ancak daralmayı önleyecek kadar güçlü olmadığına dair daha fazla kanıt sağladı.

Alman sanayi üretimi, Ekim ayında aşağı yönlü revize edilen %0,4’lük bir daralmanın ardından Kasım ayında aylık bazda %0,2 arttı. Yıllık bazda sanayi üretimi %0,4 azaldı. Enerji yoğun sektörlerdeki üretim, geçen yılın Kasım ayına kıyasla %0,2 arttı ve şu anda yıllık olarak neredeyse %13 azaldı. Enerji sektöründeki üretim aylık %3 artarken, inşaat sektöründeki faaliyet aylık %2,2 zayıfladı.

Bardağın yarısı dolu mu yoksa boş mu?

Bugünün endüstriyel üretim verileri, bardağın yarı dolu mu yoksa yarı boş mu olduğu sorusunu geri getiriyor. Bazıları için mevcut durgunluk, Alman sanayisinin korkulandan daha iyi ayakta durduğu anlamına geliyor. Diğerlerine göre, sadece Ukrayna’daki savaşın başlangıcında sipariş defterleri ve endüstriyel üretime daha ciddi zarar gelmesini önleyen siparişlerin birikmesi ile doldurulmakta. Her halükarda, sanayi üretimi hala pandemi öncesi seviyesinin yaklaşık %4 altında. Pandeminin başlamasından neredeyse üç yıl sonra.

Alman ekonomisinin eski büyüme motoru tekleme yapıyor ve iyileşme gerçekten görünmüyor. Duyarlılık göstergelerinin iyileşmesiyle ortaya konan iyimserliğin son zamanlarda güçlenmesine rağmen, yeni siparişlerdeki keskin düşüş, son aylardaki stok artışı, yüksek enerji fiyatlarının gecikmeli etkisi ve Çin’in Covid politikalarının bir sonucu olarak potansiyel tedarik zinciri sürtüşmeleri, kısa vadeli görünüm için kötü işaretler.

Yine de, Yeni Yıl Alman ekonomisi için daha iyimser bir temelde başladı. Ilıman sıcaklıklar, en azından şimdilik, enerji arzı krizini neredeyse sona erdirmiş gibi görünüyor. Ulusal gaz rezervleri tekrar arttı ve tüketim açıkça tarihsel ortalamaların altında. Bununla birlikte, soru, daha sıcak havaların ve mali teşviklerin güvenlik ağının ne kadar sürdürülebilir olabileceği. Aralık ayının başlarında gerçek bir kış havasının gaz tüketimini tarihsel ortalamaların %10’undan fazla üzerine çıkardığı kısa dönem, yılın başındaki iyimserliğin ne kadar aldatıcı olabileceğini göstermekte. Alman ekonomisinin hala bu yıl büyümeyi aşağıya çekmesi muhtemel bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğunu unutmayalım: 2023/24 kışında enerji arzı, daha fazla jeopolitik risk ve tedarik zincirlerinde değişikliklerle değişen küresel ticaret, dijitalleşme ve altyapı için yüksek yatırım ihtiyaçları ve artan vasıflı işçi eksikliği. Sıcak havanın aslında iklim değişikliği açısından alarm zilleri çalması gerekirken, ekonomi için hoş bir sürpriz. Bununla birlikte, sıcak hava sadece tüm ekonomik sorunları ortadan kaldırmıyor.

Bugünkü sanayi üretimi verileri, Alman istatistik ofisinin dördüncü çeyrek büyümesine ilişkin ilk tahminini açıklamasından önceki son makro veriydi. Şimdiye kadar ve üçüncü çeyrekle karşılaştırıldığında, perakende satışlar, ihracat ve sanayi üretiminin tamamı ekonomide hafif bir daralmaya işaret ediyor. Sadece inşaat sektörü büyüme bölgesinde görünüyor. Güven göstergelerindeki son gelişmelere rağmen, mevcut veriler hala ekonominin resesyona kaymasının devam ettiğini gösteriyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler