Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD hükümeti kapanacak mı? Goldman Sachs’ten açıkladı

Goldman Sachs'ın analizine göre, ABD'de federal hükümetin bu yıl içinde kapanması artık "çok az bir ihtimal"

ABD hükümeti kapanacak mı? Goldman Sachs’ten açıkladı

Goldman Sachs’ın analizine göre, ABD’de federal hükümetin bu yıl içinde kapanması artık “çok az bir ihtimal”

 

 

 

Goldman Sachs ekonomistleri, yeni jeopolitik risklere ve ABD Temsilciler Meclisi’nde başkan seçiminin tamamlanmış olduğuna işaret ederek, bu yıl içinde ABD hükümetinin kapanma olasılığına dair önceki tahminlerinden vazgeçti. Ancak, 2024’teki risklere dikkat çektiler.

 

Bankanın önde gelen ekonomistlerinden Jan Hatzius liderliğindeki ekibin açıklamalarına göre, federal hükümetin cari çeyrekte 2-3 hafta kadar kapanma ihtimali önceki tahminlerde yer alıyordu, ancak artık bu senaryonun çok daha az olası olduğu belirtildi.

 

Goldman Sachs, İsrail’deki çatışma ve ABD’nin Suriye’deki son hava saldırıları gibi jeopolitik gerilimlerin, Kongre’nin orduyu da etkileyen bir kapanmaya izin verme olasılığını azalttığını iddia ediyor. Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın seçilmesinin de hükümetin kapanma ihtimalini azalttığını belirtti, ancak 2024 yılının başlarında hala “bir miktar” kapanma riskinin mevcut olduğunu vurguladı.

 

Hatzius, harcama tasarısının 17 Kasım tarihine kadar geçici olarak uzatılmasının, temel politika anlaşmazlıklarını çözmek için yeterli olmayacağını ve bu nedenle 2024 başında hükümet kapanma riskinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, “Hükümet ne kadar uzun süre kısa vadeli uzatmalarla çalışırsa, Kongre’nin tam yıllık harcama tasarıları üzerinde anlaşma sağlama olasılığı o kadar azalacaktır” dedi. Dolayısıyla, 2024 başlarında bir kapanma riski hala mevcut.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler