Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de tüketici fiyatlarında deflasyon geri döndü, toparlanma kırılgan

Açıklanan veriler ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla teşvike ihtiyaç duyabileceği beklentilerini artırdı.

Çin’de tüketici fiyatlarında deflasyon geri döndü, toparlanma kırılgan

Çin’in deflasyon baskıları, tüketici fiyatları tekrar sıfırın altına düşerken ve üretici maliyet düşüşleri derinleşirken Ekim ayında kötüleşti. Açıklanan veriler ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla teşvike ihtiyaç duyabileceği beklentilerini artırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun Perşembe günü açıkladığı verilere göre, tüketici fiyatları geçen ay önceki iki ayda sıfır civarında dolaştıktan sonra %0,2 düştü ve bu, ekonomistlerin Bloomberg anketindeki orta tahminin altında kaldı. Üretici fiyatları 13. ay üst üste düşerek yıllıkta %2,6 geriledi.

Çin, bu yılın büyük bir kısmında ısrarla düşük seyreden fiyatlarla mücadele etti. Tüketici fiyatları Temmuz’da sıfırın altına düştü ve negatif yıllık artış eğilimine girdi. Ağustos ayında Çin Halk Bankası’nın fiyatların yazın zorlu döneminden yukarı yönde toparlanacağı beklentisini açıklamıştı. Fabrika kapı maliyetlerindeki devam eden düşüşlerle birleşince, bu, deflasyon baskılarına karşı daha fazla destek çağrılarına yol açtı.

Jones Lang LaSalle Ltd.’nin Greater China Başekonomisti Bruce Pang “Zayıf talep ortamında süregelen düşük enflasyonla mücadele, Çin politika yapıcıları için hala bir zorluktur. İş dünyası güvenini ve hane halkı harcamalarını tehdit edebilecek enflasyon beklentilerindeki düşüşü engellemek için uygun bir politika karışımı ve daha fazla destekleyici önlem gerekmektedir” diyor.

Düşük enflasyon, Çin ekonomisinin potansiyelinin altında büyüdüğünü ve daha fazla para ve mali teşvike ihtiyaç duyduğunu savunan ekonomistler tarafından sıkça dile getirilen ana nedenlerden biri. Pekin, son aylarda faiz oranlarını düşürme, bankaların tutması gereken nakit miktarını azaltma ve ekstra devlet tahvili ihraç etme gibi para ve mali gevşemeyi artırdı.

Credit Agricole CIB’de araştırma başkanı Xiaojia Zhi’ye göre en son enflasyon verileri, piyasaları Çin’in büyüme toparlanması konusunda daha dikkatli olmaya itebilir, ancak aynı zamanda ek politika desteği umutlarını da artırıyor. Bu, rezerv gereksinim oranının daha da düşürülmesini içeriyor ve bu görüşü diğer ekonomistlerle de paylaşıyor.

PBOC eski bir danışmanı olan Yu Yongding, Çin’in daha genişlemeci mali ve para politikalarını benimsemesi gerektiğini söyledi. Yu, Perşembe günü Pekin’deki Caixin zirvesinde konuşurken, ülkenin hala büyük bir teşvik alanına sahip olduğunu belirterek daha fazla altyapı yatırımı çağrısında bulundu.

Çin’in enflasyon oranı, bu yıl içindeki içsel faktörlerden kaynaklanan düşük bir seviyede seyretti. Bunlar arasında konut piyasasındaki daralma, zayıf tüketici güveni, geçen yılın yüksek seviyelerinden düşen küresel emtia fiyatları ve Çin malı ürünlere yönelik zayıf talep ve buna bağlı olarak düşen ihracat bulunmakta.

Bloomberg Economics’in değerlendirmesinde: “Çin’in Ekim ayına ait fiyat verileri, TÜFE’nin deflasyona geri dönmesini ve PPI’nin daha derin bir düşüş kaydetmesini gösteriyor, bu da Çin Merkez Bankası’nı politikayı daha da gevşetmeye zorlayacak. Bu, PBOC’un gelecek hafta bir yıllık faiz oranını 10 baz puan düşüreceği ve yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşüreceğimiz görüşümüzü pekiştiriyor” diyor.

Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin tahminine göre, Çin’in 2023 yılı için TÜFE’de %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Bu, hükümetin yıllık artış hedefi olan yaklaşık %3’lük artışın oldukça altında bir rakam.

Son aylarda ekonomiyi desteklemeye yönelik çabalar, hammadde talebini artırdı, ancak bu tam olarak fiyatlara yansımadı. Ham petrol ithalatı Ekim ayına kadar geçen yıla göre %14 arttı, aynı zamanda çelik üretimi için demir cevheri alımları %6,5 arttı. Ancak aynı zamanda bakır fabrikatörlerinden çelik fabrikalarına ve petrol rafinerilerine kadar tüm işlemciler, fiyatların maliyetleriyle aynı hızda artmaması nedeniyle marjlarının sıkıştığını gördü.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler