Sosyal Medya

Döviz

Merkez Bankası’ndan KKM’ye teşvik için yeni cezai yöntem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. 17 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre…

Merkez Bankası’ndan KKM’ye teşvik için yeni cezai yöntem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. 17 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre gerçek kişi ek dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama eklendi.

Merkez Bankası, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için değiştirdi.

Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek.

28 Temmuz sonrası için ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği yüzde 30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.

Finans piyasasında deneyimli İris Cibre’nin yeni kararnemeye yorumu şöyle:

Bankalar Temmuz sonuna kadar gelen dövizin 10% u kadar KKM ye dönüşüm sağlayamadığı takdirde eksik kalan tutar kadar Menkul Kıymet tesis edecek Tüm dövizler KKM oluncaya kadar devam Bankalar daha da faiz artırsın, hazine/MB kur farkı yükümlülüğü de kalmasın.

https://twitter.com/iriscibre/status/1658704778732642306

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler