Sosyal Medya

Döviz

Kerim Rota TL’deki değer kaybını ve sonrasında olacakları anlattı

Kerim Rota bugün değer kaybı hızlanan TL’deki hareketin nedenleri ve kısa vadeye olası yansımaları hakkında paylaştığı tweet’te KKM’nin artan maliyetini,…

Kerim Rota TL’deki değer kaybını ve sonrasında olacakları anlattı

Kerim Rota bugün değer kaybı hızlanan TL’deki hareketin nedenleri ve kısa vadeye olası yansımaları hakkında paylaştığı tweet’te KKM’nin artan maliyetini, oluşacak yeni enflasyon dalgasını ve kapıda bekleyen zam dalgasını anlattı:

Seçimden 10 gün sonra $, TL’ye karşı %16 değer kazandı. Her şey seçim içindi. Kurlar 9 aydır TCMB rezerv satışı, sermaye kontrolleri ve sözlü müdahale ile baskılanıyordu. Yay şimdi gevşetilse de nerede gerçek bir piyasa dengesi oluşacağı belirsiz.

Bu seviyede bile şirketlerin döviz alması yasak, tek satıcı TCMB. Kurlar bu seviyede kalsa bile KKM’ye ödenecek kamu kaynağı bu sürede 200 Milyar TL’yi aşacak. Kur artışı enflasyonu arttıracak.

Bu artışın hepsi Haziran enflasyonuna yansımayacağı için ücretler yazın enflasyon karşısında yine eriyecek. Kötü ekonomi yönetiminin ve “faiz sebep, enflasyon netice” safsatasında ısrarın bedelini bir kez daha sabit gelirli vatandaşlar ödeyecek.

Bununla da bitmeyecek, devreye maliye politikası da girecek. Korkarım ki pek yakında sabit gelirlilere yönetilen fiyatlara yapılan zamlar ve dolaylı vergilerle bir darbe daha vurulacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler