Sosyal Medya

Döviz

Fed faiz kararını açıkladı, Powell açıklamalarında yeni faiz artışına kapıyı açık bıraktı

ABD Merkez Bankası Fed’den beklenen 25bp faiz artışı geldi. Faiz oranları böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı ve %5,25-%5,50 ile…

Fed faiz kararını açıkladı, Powell açıklamalarında yeni faiz artışına kapıyı açık bıraktı

ABD Merkez Bankası Fed’den beklenen 25bp faiz artışı geldi. Faiz oranları böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı ve %5,25-%5,50 ile son 22 yılın zirvesine çıktı. İleri yönelik yönlendirmede veya parasal sıkılaştırmaya yönelik mesajlarda ise değişiklik yok.

Faiz kararı sonrası basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, yeni faiz artırımına kapıyı araladı. Sıkılaştırıcı para politikalarının bir süre daha devam etmesi gerekli olduğunu belirten Powell, ” Kararları toplantıdan toplantıya yaptığımız değerlendirmelerle alıyoruz. Gelecekteki toplantılarda faiz artırımı yapılması konusunda bir karar vermedik. Verilerin daha fazla faiz artırımı gerektirip gerektirmediğine gelecek toplantıda vereceğiz. Eğer veriler daha fazla faiz artırımı gerektiğine işaret eder ise buna karar veririz.” diye konuştu.

FOMC üyeleri faiz kararını oybirliğiyle aldılar

Toplantı sonrası yayınlanan karar metninde “Son aylarda istihdam artışları güçlü seyretmiş ve işsizlik oranı düşük kalmıştır. Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. ABD bankacılık sistemi sağlam ve dirençlidir. Hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik faaliyet, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratması muhtemeldir. Bu etkilerin boyutu belirsizliğini korumaktadır” ifadelerine yer verildi.

Komite’nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam etmekte oduğu belirtilen açıklamada, “Kurul, ilave bilgileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edecektir. Enflasyonun zaman içinde yüzde 2’ye dönmesi için uygun olabilecek ilave politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlerken Kurul, para politikasındaki birikimli sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkileme gecikmelerini ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır” dedi.

FOMC, daha önce açıkladığı planlarında belirtildiği üzere, Hazine tahvilleri ve ajans borç ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edeceğini de vurguladı.

Enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürme konusunda güçlü bir kararlılık sergileyen FOMC, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğini belirti.

Açıklamada, “Kurul, hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır” denildi.

ABD’de enflasyonun halen hedefin üstünde seyrettiğini belirten Powell “enflasyon daha ılımlı hale geldi ama yüzde 2’lik hedefe ulaşmamız için önümüzde uzun bir yol var” dedi.

Powell Eylül ayı toplantısını işaret ederek, “Eylül toplantısına kadar önümüzde 8 hafta var ve bu sürede gelecek verilere göre karar vereceğiz” dedi.

Fed Başkanı Powell:
– Gelecek dönem faiz artırımları konusunda veriye dayalı bir yaklaşım sergileyeceğiz
– Enflasyonu %2 hedefine getirmek için halen uzun bir yolumuz var
– Enflasyon bir miktar ılımlı hale geldi
– Uzun vadeli enflasyon beklentileri halen çıpalı
– Faiz artırımlarının ekonomiye etkilerinin görülmesi zaman alacak

-Sonraki toplantılarda atılacak adım konusunda herhangi bir karar alınmış değil
– Kararları toplantıdan toplantıya alıyoruz
– Haziran enflasyon verisi iyi geldi ancak bu sadece 1 aylık veri
– Açıklanan verilerin gerektirmesi halinde yeni faiz artırımı yaparız
– Para politikasının sıkılaştırıcı düzeyde olduğuna inanıyoruz

-Fed’in geleceğe dönük çok fazla sözlü yönlendirmede bulunmak istediği bir ortamda değiliz
– Sonraki toplantılarda adım atma ihtimalini masadan kaldırmıyoruz
– Gerekmesi halinde yeniden sıkılaştırma adımı atarız
– Para politikası henüz yeterli sıkılaştırıcı seviyede yeteri kadar uzun kalmadı

Foreks, Ekonomim

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler