Sosyal Medya

Döviz

Eurobond getirileri ve Türkiye’nin  CDS primi yükseldi

  Geçtiğimiz hafta beklentinin oldukça üzerinde gelerek, piyasanın son dönemde eğilimini daha da arttırdığı potansiyel Fed pivotunun sorgulanmasına neden olan…

Eurobond getirileri ve Türkiye’nin  CDS primi yükseldi

 

Geçtiğimiz hafta beklentinin oldukça üzerinde gelerek, piyasanın son dönemde eğilimini daha da arttırdığı potansiyel Fed pivotunun sorgulanmasına neden olan tarımdışı istihdam verisi sonrasında, piyasalar bu haftayı zayıf risk algısı ile geçirdi. ABD hazine tahvil getirileri, ABD’den gelen ekonomik veriler ve bilanço açıklamalarında piyasa beklentilerinin olumsuz tonda olması sonucu artan resesyon beklentilerine paralel olarak son dönemde gösterdiği düşüşü tersine çevirerek genişleme gösterirken, Türk eurotahvillerinde satışlar öne çıktı. Ülke risk primi, geçtiğimiz hafta kapanışına göre yaklaşık otuz baz puan artarak 560 bölgesine yaklaştı.

 

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi başta olmak üzere, dış piyasalarda da yükselen ABD tahvil getirilerinin EM tahvillerine de olumsuz yansımaları Türk hazine eurotahvillerinde satışlara etki etti. Lokallerin sınırlı ilgisi ve yabancıların daha çok kısa süreli al/sat yaklaşımı tahvil getirilerinde genişleme yaratarak getiri eğrisinin 30-45 baz puan aralığında yukarı gelmesine neden oldu. Getiri eğrisinin beş ve on yıl bölgesi sırasıyla 9,35% ve 9,85% bölgesine genişlerken, bir seneden kısa vadeli hazine kıymeti de 6% bölgesinde işlem gördü. Şirket kıymetlerine de yansıyan sınırlı ilgi daha çok yüksek getirili kıymetlere yönelim olarak öne çıktı, Ocak ayında ihraç olan Eximbank ve Ziraat Bankası’nın 2026 vadeli kıymetleri zayıf alımlarla işlem gördü.

ABD hazine tahvilleri, geçtiğimiz Cuma 500 bin seviyesinin üzerinde gelerek beklentileri oldukça aşan tarımdışı istihdam verisi sonrası, bir süredir hissettiği aşağı yönlü baskıyı kırarak yönünü yukarı çevirdi. Fed’in faiz artış beklentilerinde piyasanın beklediği dönüşümün ötelenmesi ve Fed üyelerinin şahin açıklamaları tahvillerde satışları beraberinde getirerek, on yıl vadeli tahvilin bir süredir direnç olarak kullandığı 3,60%’yi yukarı yönlü kırmasını sağladı ve getiriler 3,70% bölgesini test etti. İki yıl vadeli tahvil 4,50%’ye genişleyerek Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini görürken, resesyon göstergesi olarakta kullanılan 2-10 yıl getiri makası -87 baz puan ile en düşük seviyesini tazeledi. ECB’nin önümüzdeki dönemde yapacağı faiz artışlarına dair beklentiler ve beklenti altında açıklanmasına karşılık, yüksek seviyelerde kalmaya devam eden Almanya enflasyon rakamı da Alman tahvillerinde satışa etki ederek iki yıl vadeli tahvilin 2,75% ile 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasına etki etti.

 

İş Yatırım analizidir

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler