Sosyal Medya

Borsa

Yükselen faizler neden hisse senetlerine satış getiriyor ve getirecek?

Vanguard bir notta "Muhtemelen tahvil getirileri, yakın tarihlerdeki düşük seviyelere geri dönmeyecek ve uzun süre daha yüksek kalacaklar. Yüksek faizler, daha iyi uzun vadeli tahvil getirileri anlamına gelir," dedi.

Yükselen faizler neden hisse senetlerine satış getiriyor ve getirecek?

Tahviller, yıllardır ilk defa hisselere göre cazip görünüyor.

Geçen hafta 10 yıllık Hazine tahvil getirisi, 2007’den bu yana ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı. Bank of America’ya (BofA) göre tahvil fiyatlarının düşüşü, tüm zamanların en kötü piyasa çöküşlerinden birini temsil ediyor. Güvenli liman kabul edilen ABD tahvil getirisinin yükseldiği bu dönemde, tahviller yıllardır ilk kez hisselere göre cazip hale geldi.

Wall Street’in en iyi yatırım uzmanlarına göre, şimdi ABD tahvil piyasasına atlamak için iyi bir zaman olabilir. Çünkü Goldman Sachs stratejistlerinin belirttiğine göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, S&P 500 şirketlerinin ödediği en büyük temettülerle aynı seviyede.

Temettü getirisi ile tahvil faizi farkı sıfıra indi

Stratejistler, S&P 500 temettü ödeyen şirketlerin en üst %20’lik kısmının temettü getirisi ile 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi arasındaki farkın Mayıs ayından bu yana sıfıra yaklaştığını belirtti. Bu fark daraldıkça, yatırımcılar 2023 yılında temettü hisse fonlarından para çekmeye başladı. Goldman Sachs verilerine göre, ABD hisse senedi temettü fonlarından yapılan çıkışlar, bu yıl şimdiye kadar daha genel piyasa çıkışlarının iki katından fazla arttı.

Tahvil getirileri muhtemelen yakın zamanda düşmeyecek

Hazine tahvil getirileri, enflasyonu kontrol altında tutma taahhüdü nedeniyle muhtemelen yüksek kalacak. Fed yüksek fiyatları düşürmek için geçen yıl 525 baz puan faiz artırdı ve bu da tahvil getirilerini yükseltti.

BlackRock, bu hafta bir notta kısa vadeli Hazine tahvillerine ağırlık verildiğini belirtti. Vanguard’daki stratejistler ise uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini rekabetçi bir yatırım seçeneği olarak gösterdiler, çünkü bu tahviller yatırımcılara faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle garantili getirileri kilitleme fırsatı sunmakta.

Vanguard bir notta “Muhtemelen tahvil getirileri, yakın tarihlerdeki düşük seviyelere geri dönmeyecek ve uzun süre daha yüksek kalacaklar. Yüksek faizler, daha iyi uzun vadeli tahvil getirileri anlamına gelir,” dedi.

Stratejistler “Bu, tahvillerin önümüzdeki üç ay boyunca kesinlikle aşırı getiri sağlayacağı anlamına gelmez, çünkü hala ciddi belirsizlik var. Ancak uzun vadeli reel getirilerin son 15 yılın en yüksek seviyelerinde olması, tahvillerin bugün portföyler için toplam getirilerde daha önemli bir değer sunabileceği anlamına gelir,” diye ekledi .

Hisse senetleri için görünüm belirsiz

Hisse senetleri için görünüm, faiz oranlarının uzun süre yüksek kalması durumunda o kadar iyimser değil. Yüksek borç maliyetleri, 2022 yılında hisse senetlerini ağırlıkla etkiledi ve S&P 500’ü 2008’den bu yana en kötü performansına ulaştırdı. Hisse senetleri 2023 yılında daha iyi performans gösterdiler, ancak tahvil piyasasındaki kaos nedeniyle son zamanlarda satışlar ağır bastı ve Fed’in ekonomik koşullara nasıl yanıt vereceğine bağlı olarak tekrar  edebilir.

BlackRock stratejistleri bu hafta “Mevcut makro ortamın geniş hisse senedi pozisyonları için dostça olmadığını düşünüyoruz. Yüksek faizler ve durgun büyüme piyasaları aşağıya çekti, ancak hisse senetlerinin düşmesi, yeni makro rejime uyum sağladıklarını gösteriyor” dedi.

Öte yandan, Goldman Sachs stratejistlerine göre S&P 500 şirketleri arasındaki temettü büyümesi önümüzdeki yıl muhtemelen daralacak. Bu kısmen, bu yıl beklenen  şirket karlarının yüzde 1 civarında yavaş büyümesi ve emlak ve finans sektörlerinde “temettü ödeme kapasitesi” eksikliği nedeniyle.

Banka, “Ekonomistlerimiz, Fed’in Fed Fon Faiz Oranı’na ilk indirimi 2024 yılının sonuna kadar yapmayacağını öngörüyor. Yatırımcıların temettü ödeyen hisse senetleri almaya başlamadan önce politika faiz kesintilerinin daha net bir şekilde görülmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.

Diğer piyasa tahmincileri, özellikle daha yüksek tahvil getirilerinin yatırımcıları hisse senedi piyasasından uzaklaştırması nedeniyle hisse senetlerinde daha fazla sıkıntının olabileceğini ve bazı deneyimli uzmanların uyarısına göre, hisse senetlerinin daha önceki piyasa çöküşlerine ürkütücü derecede yakın desenleri takip ettiğini, ayrıca ABD ekonomisi üzerinde hala bir resesyon riski bulunduğunu belirttiler.

Business Insider

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler