Sosyal Medya

Borsa

Üç uzmandan Borsa yorumu:  Yabancı geri geldi, yön arayışı sürecek, SPK devreye girecek

Yabancı yatırımcının devam eden ilgisine karşılık yerli yatırımcının katkısı yeterli değil. Yabancı alımlarının da borsayı taşıyacak güce ulaştığını söylemek zor.

Üç uzmandan Borsa yorumu:  Yabancı geri geldi, yön arayışı sürecek, SPK devreye girecek

ParaAnaliz yılın son haftasına girerken, Milliyet köşe yazarı Zeynep Aktaş, Hürriyet köşe yazarı Zeynel Balcı ve   yazarımız Atilla Yeşilada’nın görüşlerini derledi.

 

Zeynel Balcı:  Borsada yön arayışı sürüyor

PİYASALAR yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girerken Borsa İstanbul toparlanmakta zorlanıyor. Bunun gerekçelerine bakacak olursak; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya katılımındaki zayıflık olarak özetlemek mümkün. Yabancı yatırımcının devam eden ilgisine karşılık yerli yatırımcının katkısı yeterli değil. Yabancı alımlarının da borsayı taşıyacak güce ulaştığını söylemek zor. TCMB faiz artırımlarıyla yükselen mevduat faiz oranları hisse senetleri için risk iştahını azaltan önemli bir alternatif olarak geçerliliğini koruyor.

Mevduatın büyüklüğüne göre yüzde 50 seviyelerine erişen faiz garanti bir getiri. Borsa İstanbul’da bu oranda bir kazanç öngörüsü bu aşamada çok güçlü görülmüyor. Ancak uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a bir katkı sağlayabilir.

 

 

Zeynep Aktaş:  Yabancılar geri geldi

 

Uluslararası yatırımcıların Türk borsasına ilgisi sürüyor. Üst üste 7 haftadır alım yapan yabancılar bu dönemde 1.8 milyar dolarlık hisse aldı. Borsada yüzde 27.4’e gerileyen yabancı payı şimdilerde yüzde 38’e yükseldi.

 

Yabancı yatırımcılar, Türkiye hisse senedi piyasasında üst üste yedi haftadır alıcı konumunda bulunuyorlar. Bu süreçte, hisse senetlerine net 1.8 milyar dolarlık giriş kaydedildi. Söz konusu hareketlenme aynı zamanda yabancı yatırımcının piyasaya yönelik ilgisinin de göstergesi niteliğinde. Yabancı yatırımcı girişi likiditeyi artırırken ekonomiye yönelik güvenin de oluşmaya başladığı şeklinde değerlendirilmeli. Bu noktada sürekliliği ve vadesi ilginin gücünü gösterecektir. Spekülatif amaçlı gelenlerin piyasada kalma süresi 90 gün ile bir yıl arası değişkenlik gösterebiliyor. Böyle olsa da devamının gelmesi çıkan fonların yerinin dolmasına imkân verirken piyasanın da zarar görmesine mani olabiliyor.

 

Atilla Yeşilada: SPK OHAL ilan edebilir, panik tehlikesi var

Borsa’da biriken milyonlarca çaylak yatırımcının manipülatif hareketlerden zarar görmesi veya yeni halka arz edilen hisse senetlerinii değer kaybetmesi, yalnız finansal değil aynı zamanda da siyasi bir sorun. Eğer milyonlarca yatırımcı Borsa’da tasarruflarını yitirirse, acısı yerel seçimde AKP’ye çıkabilir.

Şahsi kanaatim, İstanbul Borsası’nın 150ci Kuruluş Yıldönümünde Başkan  Erdoğan ve Bakan Şimşek’ten gelen uyarılar bu tehlikeyi bertaraf etmeye yönelik. Hükümet artık politika değiştiriyor. Faizler düşükken dövize alternatif olarak teşvik edilen Borsa yatırımları artık istenmiyor. Öncelik, yerel seçim öncesi krizi önlemek.

Eğer bu öngörüm doğruysa, SPK çeşitli yollardan devreye girecek. İlkin, halka arz için daha katı koşullar getirilebilir. Bu şekilde kar potansiyeli olmayan ya da yönetim yapısı zaafiyet arzeden şirketlerin borsaya kote olması engellenebilir. İkinci yöntem ise spekülatif hareketlere maruz tahtalarda derinleşen soruşturmalarla EĞER VARSA, manipülatölerin  elenmesi.

Son olarak da, aracı kurumların hisse senedi alımı için verdiği kredilerin koşulları zorlaştırılabilir.

Herhalukarda eğer siyasi irade Borsa’ya çeki-düzen vermeye karar kıldıysa, yerel seçimlere kadar yabancı alımları sürse dahi, BİST-100’de yükseliş beklemek zor. Aksine, bazı yüksek montanlı işlem yapan spekülatörlerin SPK korkusuyla bir süreliğine piyasadan çekilmesi BİST-100’ü %10-15 aşağı itebilir.

 

GADT Raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler