Sosyal Medya

Borsa

Stratejist D Roche:  Yatırımcılar aptal, riskleri göremiyor

Kıdemli stratejist David Roche, küresel borsaların Çin ve Rusya risklerini görmezden gelen ‘aptal’ insanlar tarafından yönlendirildiğini söyledi. David Roche, küresel…

Stratejist D Roche:  Yatırımcılar aptal, riskleri göremiyor

Kıdemli stratejist David Roche, küresel borsaların Çin ve Rusya risklerini görmezden gelen ‘aptal’ insanlar tarafından yönlendirildiğini söyledi.

David Roche, küresel hisse senedi piyasalarının ekonomik belirsizliklere rağmen “insanlar aptal ve fazla kayıtsız olduğu için” yılbaşından bu yana güçlü bir seyir izlediğini söyledi. Bağımsız Strateji araştırma şirketi CEO’su, Çin’deki yavaşlama, Rusya’nın yaptırımlardan etkilenen ekonomisi ve Batı’daki yüksek enflasyon dahil olmak üzere küresel büyümeye yönelik temel risklerin altını çizdi.

Roche, yakın zamanda CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına verdiği bir röportajda, “Hisse senedi piyasaları yükseliyor, çünkü  fonlar yukarda anılan risklerin bunların birbiriyle ilişkili olmadığını düşünüyorlar. Bunlar birbiriyle ilişkili” dedi.

ABD hisse senetleri, yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanı ve Federal Rezerv’in faiz oranı artışlarına yakında son vereceği umutları sayesinde bu yıl etkileyici bir ralli sergiledi.

Çin konusunda Roche, ülkenin bocalayan gayrimenkul sektörüyle ilgili riskleri vurguladı. Ülke,   ” denli konut inşaatını haklı çıkaracak kadar genç insana sahip değil” dedi. “Konut-inşaat büyüme motorunu tekrar çalıştıramazlar” diye ekledi.

Roche, aynı zamanda Rusya ekonomisinin yaptırımlardan ağır darbe alıyor gibi göründüğünü söyledi. Moskova’nın enerji ihracatına yönelik Batı yaptırımları, Haziran ayında ham petrol ve petrol ürünlerinden elde edilen kârların %31 düşmesiyle ülkenin en önemli gelir akışını felç etti. Ülke aynı zamanda düşen bir ruble, hızlı beyin göçü ve cari hesapta  dramatik bir çöküşle mücadele ediyor.

Roche’a göre ABD’deki yüksek faiz oranları  Federal Rezerv enflasyona karşı agresif para politikası kampanyasını sürdürürken  hisse senedi piyasaları için bir başka önemli risk.

Fed’in yeni duruşu olan “Çok daha uzun süre yüksek faiz oranları, enflasyonu  düşürmenin şirketler için aslında kar marjlarını daraltmaları anlamına geliyor” dedi. Fed, artan tüketici fiyatları baskısını yatıştırmak için faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerden son bir buçuk yılda %5’e yükseltti.

 

“Düzeltme geldiğinde, insanlar kârların enflasyonu düşürmeye yönelik politikanın bir parçası olduğunu anladıklarında, ve Latin Amerika’dan geldiğini sorunların anladıklarında… ve Çin’deki sorunlara baktığınızda, bence piyasalar bu seviyelerde hala çok yüksek ve riskleri doğru fiyatlandırılmıyor” dedi.

 

 

Kaynak:  Global stock markets have been buoyed by ‘stupid’ people ignoring China and Russia risks, veteran investor says

BAKMADAN GEÇME

  • ABD’de konut kredisine beklenmedik ilgi! Faizler yükseldi başvurular arttı

    ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı geçen hafta yüzde 6,84’ten 6,86’ya yükseldi. Buna rağmen mortgage başvuruları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Faiz oranları yukarıda seyretse de, alıcılar daha fazla seçenek bulmanın heyecanıyla harekete geçti. ABD’de konut piyasasında temkinli bir canlanma sinyali var.

  • Altın fiyatı neden düştü?

    Güvenli liman altın sarsıldı. Gram altın fiyatı, yatırımcıların güvenli liman talebinden uzaklaşmasıyla 4 bin TL’nin altına geriledi. ABD-Çin ticaret geriliminin geçici olarak yumuşaması ve borsalardaki iyimser hava, altına olan ilgiyi zayıflattı.

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

Benzer Haberler