Sosyal Medya

Borsa

Stratejist D Roche:  Yatırımcılar aptal, riskleri göremiyor

Kıdemli stratejist David Roche, küresel borsaların Çin ve Rusya risklerini görmezden gelen ‘aptal’ insanlar tarafından yönlendirildiğini söyledi. David Roche, küresel…

Stratejist D Roche:  Yatırımcılar aptal, riskleri göremiyor

Kıdemli stratejist David Roche, küresel borsaların Çin ve Rusya risklerini görmezden gelen ‘aptal’ insanlar tarafından yönlendirildiğini söyledi.

David Roche, küresel hisse senedi piyasalarının ekonomik belirsizliklere rağmen “insanlar aptal ve fazla kayıtsız olduğu için” yılbaşından bu yana güçlü bir seyir izlediğini söyledi. Bağımsız Strateji araştırma şirketi CEO’su, Çin’deki yavaşlama, Rusya’nın yaptırımlardan etkilenen ekonomisi ve Batı’daki yüksek enflasyon dahil olmak üzere küresel büyümeye yönelik temel risklerin altını çizdi.

Roche, yakın zamanda CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına verdiği bir röportajda, “Hisse senedi piyasaları yükseliyor, çünkü  fonlar yukarda anılan risklerin bunların birbiriyle ilişkili olmadığını düşünüyorlar. Bunlar birbiriyle ilişkili” dedi.

ABD hisse senetleri, yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanı ve Federal Rezerv’in faiz oranı artışlarına yakında son vereceği umutları sayesinde bu yıl etkileyici bir ralli sergiledi.

Çin konusunda Roche, ülkenin bocalayan gayrimenkul sektörüyle ilgili riskleri vurguladı. Ülke,   ” denli konut inşaatını haklı çıkaracak kadar genç insana sahip değil” dedi. “Konut-inşaat büyüme motorunu tekrar çalıştıramazlar” diye ekledi.

Roche, aynı zamanda Rusya ekonomisinin yaptırımlardan ağır darbe alıyor gibi göründüğünü söyledi. Moskova’nın enerji ihracatına yönelik Batı yaptırımları, Haziran ayında ham petrol ve petrol ürünlerinden elde edilen kârların %31 düşmesiyle ülkenin en önemli gelir akışını felç etti. Ülke aynı zamanda düşen bir ruble, hızlı beyin göçü ve cari hesapta  dramatik bir çöküşle mücadele ediyor.

Roche’a göre ABD’deki yüksek faiz oranları  Federal Rezerv enflasyona karşı agresif para politikası kampanyasını sürdürürken  hisse senedi piyasaları için bir başka önemli risk.

Fed’in yeni duruşu olan “Çok daha uzun süre yüksek faiz oranları, enflasyonu  düşürmenin şirketler için aslında kar marjlarını daraltmaları anlamına geliyor” dedi. Fed, artan tüketici fiyatları baskısını yatıştırmak için faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerden son bir buçuk yılda %5’e yükseltti.

 

“Düzeltme geldiğinde, insanlar kârların enflasyonu düşürmeye yönelik politikanın bir parçası olduğunu anladıklarında, ve Latin Amerika’dan geldiğini sorunların anladıklarında… ve Çin’deki sorunlara baktığınızda, bence piyasalar bu seviyelerde hala çok yüksek ve riskleri doğru fiyatlandırılmıyor” dedi.

 

 

Kaynak:  Global stock markets have been buoyed by ‘stupid’ people ignoring China and Russia risks, veteran investor says

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler