Sosyal Medya

Borsa

S&P500 son beş yılın en kötü Ekimi’ni geride bıraktı, Noel rallisi var mı?

S&P 500 hisse senedi endeksi, bu yılın başlarında ulaştığı en yüksek noktadan yüzde 10’dan fazla düşerek, yatırımcıların faiz oranları, jeopolitik…

S&P500 son beş yılın en kötü Ekimi’ni geride bıraktı, Noel rallisi var mı?

S&P 500 hisse senedi endeksi, bu yılın başlarında ulaştığı en yüksek noktadan yüzde 10’dan fazla düşerek, yatırımcıların faiz oranları, jeopolitik riskler ve vasat üçüncü çeyrek şirket sonuçlarından endişelerini yansıttı. S&P500 artık ayı pazarına öncülük edebilecek “düzeltme” evresinde.  Ama hala Noel Baba rallisine bahse girenler de mevcut.  Hangi arguman daha güçlü.

Wall Street’in en yakından takip edilen hisse senedi endeksi Cuma günü yüzde 0,5 düşerek Temmuz ayının son günündeki 2023 zirvesine kıyasla düzeltme eşiğinin biraz üzerine çıktı.

ABD borsaları, yapay zeka konusundaki coşku ve Fed’in faiz oranlarını artırma kampanyasının sonuna yaklaştığı yönündeki iyimserliğin etkisiyle yılın ilk yedi ayında yükseldi.

 

Nasdaq en riskli borsa

Ancak şu anda, 2020 başında koronavirüs pandemisinin patlak vermesinden bu yana en uzun aylık kayıp serisi olan üst üste üçüncü aydaki düşüşlerine doğru ilerliyor. Nasdaq Bileşik endeksi de bu hafta başında düzeltmeye düştü, ancak Cuma günü biraz toparlandı. Ancak, Nasdaq F/K bazında hala tarihi ortalamasının 5 puan üzerindeyken, yeni teknoloji balonu patlarsa, sert bir şok daha yaşayabilir.

Citigroup’un ABD hisse senedi alım satım stratejisi başkanı Stuart Kaiser, “Bu biraz yavaş çekimde bir satış dalgası oldu” dedi. “Duygular genellikle olumsuz.  Ancak VIX gibi istatiksel stres ölçümleri o kadar fazla değişmedi, nispeten daha soğukkanlı.”

S&P 500 geçen yıl 20’den  fazla günde en az yüzde 2 düşerken, bu yıl yalnızca bir kez, Şubat ayında bunu gerçekleştirdi. Hisse senedi piyasasının gelecekteki dalgalanmalarına ilişkin beklentileri izleyen Vix oynaklık endeksi, uzun vadeli ortalamasının yalnızca çok az üzerinde.

 

Hisseleri tökezleten çok sayıda unsur var

Bununla birlikte, bir dizi faktör piyasayı kademeli olarak aşağı çekiyor; bunlardan en büyüğü, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutabileceğinin farkına varılması.

Bu durum ABD devlet tahvillerinin getirilerini artırdı ve 10 yıllık gösterge tahvil getirisi bu hafta başında 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Daha yüksek oranlar, yatırımcıların hisse senetlerine, özellikle de uzak gelecekte kar vaadiyle değerlenen yeni teknoloji türü hisse senetlerine ödemek istedikleri göreli değeri azaltır.

Schröder’in yatırım sorumlusu Johanna Kyrklund bu hafta başında gazetecilere “Eldeki  kuşun (Tahvil getirilerinin) artık bir değeri var” dedi. “Hisse senedi rallisini kaçırma korkusu bitti, artık kazandığına sahip çık pazarı var.”

 

Faiz oranlarından kaynaklanan baskı, İsrail ile Hamas arasında altın ve İsviçre frangı gibi güvenli liman olarak algılanan varlıklara kaçışa yol açan savaşın patlak vermesiyle daha da kötüleşti.

Büyük ABD şirketlerini üçüncü çeyrek mali tablo açıklama sezonunun ortasında.  Kârların genel olarak dirençli olmasına rağmen, birkaç yüksek profilli hayal kırıklığı yatırımcılar arasındaki olumsuz havayı daha da artırdı.

Google’ın ana şirketi Alphabet, bu çeyrek gelir tahminlerini kıl payı kaçırmasının ardından Çarşamba günü neredeyse yüzde 10 düştü; oysa Microsoft gibi beklentileri aşan şirketler yalnızca mütevazı hisse fiyat artışları yaşadı.

 

Noel Baba  rallisi var mı?

Citigroup’tan Kaiser, zıt tepkilerin, yılın başındaki uzun yükselişlerin ardından bazı hisse senetlerindeki yatırımcı pozisyonunun aşırı biriktiğini gösterdiğini, ancak yıl sonuna kadar bir toparlanma ihtimali konusunda “ihtiyatlı iyimser” olduğunu söyledi.

Kaiser şunları söyledi: “Yükselen jeo-politik ve yeni  ekonomik şoklar riski nedeniyle dikkatinizin dağılması kolaydır, ancak sonuç olarak altta yatan makro tablo hâlâ güçlü.”

Son dönemde yaşadığı düşüşe rağmen S&P 500 bu yıl hala yüzde 7 ve geçen yılın ayı piyasasındaki en düşük seviyesinden yüzde 15 daha yüksek.

Karşıt bir bakış açısından bakıldığında, tüm bu karamsarlık yakın zamanda yeni bir rallinin tohumlarını taşıyor olabilir. Uzun yıllardır piyasaya hakim olan her satışta mal alma hissiyatı tersine dönüyor.

Barclays stratejistleri,  fonlarda hisse senedi pozisyonlarının azalmasını, yükselişe yönelik teknik sinyallerin ve mevsimselliğin yıl sonu yükseliş ihtimalini artırdığını söyledi. Bu daha önce Bank of America Corp. ve Deutsche Bank AG’de de tekrarlanan bir mesajdı.

eToro’dan Callie Cox, “Korku rahatsız edici ama piyasalarda sağlıklı bir dinamik” dedi. “Yatırımcılar en kötüsüne hazırlanırsa, kötü manşetler ortaya çıkarsa hepsini birden satma ihtimalleri azalır.”

Piyasanın dönüm noktalarını tahmin etmek elbette imkansız. Yatırımcıların Fed’in “daha uzun vade, daha yüksek faiz” mesajını sindirmesi ve temel enflasyon göstergelerinin hâlâ yüksek seyretmesiyle birlikte, olumsuz havanın yeni yıla kadar sürmesi mümkün. Ek olarak Fed’in devlet tahvili portföyünü hızla küçültmesi, getirilerin ne kadar yükselebileceğine dair ipuçları arayan yatırımcılar üzerinde baskı oluşturuyor.

Man Group muhafazakar yatırımlar ve taktik alfa başkanı Peter van Dooijeweert, “Fed’in uzun süre için daha yüksek faiz mesajı ve son enflasyon verileri tahvillerin yakın zamanda istikrar kazanmayacağını gösteriyor” dedi. “Faiz artışından kaynaklanan özsermaye kaybı devam edebilir – özellikle de dönemsel karlar beklentileri sağlayamazsa.”

 

Financial Times, Bloomberg, ParaAnaliz

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler