Sosyal Medya

Borsa

JP Morgan uyardı: Hisse senedi rallisi bitti, yumuşak iniş bir rüya

JPMorgan’ın baş hisse senedi stratejisti, Fed’in yakın zamanda  parasal gevşeme yapmayacak olması ve ekonomide sert bir inişin kaçınılmazlığı nedeniyle 2023…

JP Morgan uyardı: Hisse senedi rallisi bitti, yumuşak iniş bir rüya

JPMorgan’ın baş hisse senedi stratejisti, Fed’in yakın zamanda  parasal gevşeme yapmayacak olması ve ekonomide sert bir inişin kaçınılmazlığı nedeniyle 2023 borsa yükselişinin sona erdiğini söyledi.

JPMorgan’ın baş küresel hisse senedi stratejisti Dubravko Lakos’a göre, 2023’ün sonuna kadar piyasa üzerinde baskı oluşturacak çok sayıda faktör bulunduğundan, hisse senetlerindeki yükseliş bu yıl için bitti.

Wall Street’teki pek çok uzman yılın kalan aylarında S&P 500’de yeni zirveler geleceğini tahmin ederken, piyasa Ağustos’ta zorlandı.  Lakos, daha fazla yükselişin muhtemelen bir dizi faktör tarafından sınırlanacağını söyledi.

 

Gösterge endeks SP500 yılbaşından Temmuz ayına kadar neredeyse %20 arttı, fakat Ağustos’taki sert satıştan sonra tüm zamanların en yüksek seviyesinin  %9 gerisine sendeledi.

Lakos, bu hafta CNBC’ye verdiği röportajda yatırımcıları, kazanımların devam edeceğinden o kadar da emin olmamaları konusunda uyardı. İşte Lakos’un “ters yönlü rüzgar” olarak gördüğü gelişmeler:

Hisse senedi fiyatları kazançlara göre yüksektir. S&P 500 şu anda Lakos’un ” tarihi tavan” olarak tanımladığı 20 fiyat/kazanç oranı civarında işlem görüyor.

Yatırımcı konumlandırması (pozisyonlanması) çok iyimser. Lakos, bu durumun, yatırımcıların aşırı karamsar olduğu yılın başlangıcıyla tezat oluşturduğunu söyledi. Bank of America verilerine göre yatırımcılar yalnızca haziran ayında hisse senetlerine 45 milyar dolar pompaladı. Bir başka deyişle, hisse alacak olanlar aldı zaten, yeni talep bulmak zor olacak.

Para politikasının sıkı kalması muhtemel. Lakos, Fed yetkililerinin muhtemelen yılın geri kalanında faiz oranlarını yüksek tutacağını ve enflasyonun hedefin üstünde kalmaya devam ettiği sürece, yani  yakın zamanda, faiz indirimine başlamayacaklarını söyledi.

Maliye Politikası daha da sıkılaşacak. Lakos, hükümetin vergi toplamadan 1,8 trilyon dolar harcaması nedeniyle 2023’ün “büyük bir mali gevşeme yılı” olduğunu, ancak federal harcamaların 2024’te büyük olasılıkla önemli ölçüde geri çekileceğini ve bunun da ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.

Boğa piyasası avukatları ABD’nin bu yıl resesyondan kaçınabileceğini öne sürerken Lakos, ekonomideki direncin büyük ölçüde güçlü mali harcamalar ve tüketici harcamalarından kaynaklandığını ve her ikisinin de 2024’te düşmesinin beklendiğini söyledi. Tasarrufların da hızla azaldığını, bunun da ekonomiyi sıkı mali koşullardan koruyan tamponu ortadan kaldıracağını söyledi.

“Sanırım sert inişe ulaşana kadar iniş yok,  hiç bir iniş yok. Yumuşak iniş tezine inanmıyorum” diyen Lakos, ABD ekonomisi için durgunluğun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. “Enflasyonun düşeceğine, Fed’in faiz indirimine gideceğine ve büyümenin kıvamında seyredeceğine  inanmakta zorlanıyorum.”

Yine JPMorgan’dan Marko Kolanoviç de yakın tarihli bir notunda hisse senetlerinin hafif bir şok  senaryosunda bile %15 düşebileceğini tahmin etti.

Yatırımcılar şu anda Fed’in Kasım ayında faiz oranlarını 25 baz puan daha artırma ihtimalini %42 olarak fiyatlıyor. Bu arada New York Fed nowcast projeksiyonları ekonominin Temmuz 2024’e kadar %66 oranında resesyona gireceğini tahmin ediyor.

 

Kaynak:  The 2023 stock market rally is over as the Fed isn’t easing anytime soon and a hard landing of the economy is inevitable, JPMorgan’s chief stock strategist says

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler