Sosyal Medya

Borsa

İsrail Gazze’ye karadan girerken, piyasalarda korku yükseliyor

Piyasalarda bu hafta: “Hem altın, hem de petrol kısa vadeli oynaklığa karşı koruma sağlayabilir”.

İsrail Gazze’ye karadan girerken, piyasalarda korku yükseliyor

Orta Doğu’daki çatışma hafta sonu tırmanırken önümüzdeki hafta yapılacak Fed FOMC toplantısı ve önemli ABD verileri arifesinde volatilitenin tırmanma potansiyeli yüksek.

Reuters’e göre, Başbakan Binyamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Hamas’a kara operasyonları düzenleyerek Gazze savaşının ikinci aşamasını başlattığını söyledi.

Yatırımcılar, ABD’nin Orta Doğu’ya daha fazla askeri varlık göndermesi, İsrail’in Gazze’deki hedeflere ve Lübnan ve Suriye’deki Hamas destekçilerine saldırmasının ardından çatışmanın genişleyeceği konusunda daha fazla endişe duymaya başladı.

Charles Schwab’ın trading ve türevler genel müdürü Randy Frederick, “İsrail’deki durum … çok fazla endişeye neden oluyor” dedi.

 

Cuma günü Brent vadeli işlemleri, çatışmanın ham petrol arzını kesintiye uğratabileceği endişeleri üzerine %2,9 artışla varil başına 90,48 dolardan kapandı. Ürkek yatırımcılar için popüler bir güvenli liman olan spot altın, Mayıs ortasından bu yana ilk kez 2.000 doların üzerine çıktı.

Capital Economics’teki analistler Cuma günü yayınlanan bir notta, petrol piyasasının çatışmaya tepkisinin şu ana kadar “mutedil” olduğunu söyledi.

“Bununla birlikte, bölgedeki diğer ülkelerin çatışmaya daha fazla dahil olduklarına dair herhangi bir işaret, petrol fiyatlarının keskin bir şekilde artmasına neden olacaktır” diye yazdılar.

 

Spartan Capital Securities’in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, çatışmanın tırmanması ABD’nin bütçe açığını yükseltecek şekilde savaşla ilgili harcamaları artırmasına neden olursa, devlet tahvili getirilerinin halihazırda ulaştıkları 16 yılın en yüksek seviyelerinin de üzerine çıkabileceğini söyledi.

Bazı yatırımcılar ayrıca genişleyen çatışmanın güvenli liman olarak devlet tahvili alımına yol açabileceğini düşünüyor. Bu, fiyatlara ters yönde hareket eden getirilerdeki artışı hafifletebilir. Wall Street hisse senetleri ve diğer riskli varlıklar faizlerin düşmesi halinde savaşın sonunu görünceye kadar oldukları düzeyde tutunabilir.

S&P 500, 2023’teki en yüksek seviyesine ulaştığı Temmuz sonundan bu yana yüzde 10’dan fazla düştü, ancak hala yılbaşından bu yana yüzde 7’nin üzerinde primli.

UBS Global Wealth Management Cuma günkü bir notunda, “Şu ana kadar ABD devlet tahvilleri her zamanki güvenli liman işlevini yerine getirmiyor” ifadesini kullandı. “Ancak çatışmanın tırmanması muhtemelen dikkatleri para politikası endişelerinden uzaklaştıracak ve Hazine tahvillerine yönelik güvenli liman talebini artıracak.”  “Hem altın, hem de petrol kısa vadeli oynaklığa karşı koruma sağlayabilir”.

Cboe Volatilite endeksi VIX çatışmanın ardından tırmandı ve Cuma günü yükselerek yedi ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Fed Çarşamba günü para politikası hakkında yol haritası yayınlayacak,  şirket karları arasında ise Apple’ın sonuçları Nasdaq’da  havayı belirleyecek.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler