Sosyal Medya

Borsa

Fortune: Larry Summers, yatırımcıları piyasada ‘çalkantılı  döneme’ karşı uyardı

2022’de S&P500 başta, riskli piyasaların çöküşünde bir numaralı neden,  Fed’in  enflasyona karşı başlattığı amansız mücadele idi. Ancak,  yaklaşık bir yıl…

Fortune: Larry Summers, yatırımcıları piyasada ‘çalkantılı  döneme’ karşı uyardı

2022’de S&P500 başta, riskli piyasaların çöküşünde bir numaralı neden,  Fed’in  enflasyona karşı başlattığı amansız mücadele idi. Ancak,  yaklaşık bir yıl süren sıkı para politikası kampanyası ardından, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell geçen hafta düzenlediği basın toplantısında yatırımcıların her şeyden çok duymak istedikleri tek kelimeyi söyledi: “dez-enflasyon”. Velakin, yatırımcılar söylediği diğer her şeyi hemen hemen görmezden geldiler daha sonrasında. Birçok yatırımcının kafasında Fed’den gelen göya güvercince mesajlar ve beklenenden daha güçlü bir istihdam raporu, borsanın o günden bu yana yükselişini sürdürmesine yardımcı oldu.

S&P500, yıl başından bu yana neredeyse %10 artarken,  yatırımcılar yapay zeka teknolojilerinde yeni gelişmeler, Covid-19’a atlatan Çin ekonomisinin hızlı büyümeye dönmesi  ve enflasyon geriler beklentisiyle NASDAQ Endeksi’ni %16 kadar yukarı  itti.  Ancak eski Hazine Bakanı Larry Summers, “coşkunun” yersiz olduğundan endişe ediyor.

 

Bloomberg ile Cuma günü yaptığı bir röportajda, “Bence fon yönreticilerinin konsensus görüşü enflasyon konusunda fazla kayıtsız hale geldi” dedi. “Coşkuya yer olduğunu düşünmüyorum… Çalkantılı bir döneme giriyoruz.”

Summers, enflasyonun hala iki yıl öncesinde “hayal edilemez” seviyelerde olduğunu ve “Covid sonrası azalan talep-fiyat faktörlerinin”  (ikinci el  araba ve benzin fiyatlarının normalleşmesi gibi) evcilleşmesinin bazılarının hayal ettiğinden daha zor hale gelebileceğini savundu.

Yatırım bankası Sanders Morris Harris’in başkanı George Ball, Fortune’a bu yıl hisse senetlerindeki rallinin “ekonomik zeminden kopuk” olduğunu ve “büyük ölçüde 2022’de darbe yiyen spekülatif hisse senetlerini satın alan bireysel yatırımcılar tarafından körüklendiğini” söyledi.

 

“Mevcut iyimserlik, Fed’in geçmişe nazaran daha yüksek faiz oranlarının yeni normal olduğu yönündeki sinyallerini görmezden geliyor” diye ekledi. Fed Başkanı Powell geçen hafta “enflasyonda düşüş”ten bahsederken, faiz artırımlarıyla enflasyonla mücadele etme niyetini de açıkça vurgulamıştı. Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı söyleşide, “Gerçek şu ki, güçlü işgücü piyasası raporları veya daha yüksek enflasyon verileri  almaya devam edersek, oranları şu anda beklenenden daha fazla yükseltmek zorunda kalabiliriz” dedi.

 

Summers, Pazartesi günü bir tweet’te, “(bugün açıklanacak) TÜFE rakamı, enflasyon konusunda aşırı iyimserlik olup olmadığına dair ilk işaret olacak” dedi. “Piyasanın şu anda beklediğinden daha fazla faiz artışı olmadan bizi %2 enflasyona ulaştıracak bir yörüngede olduğumuzdan emin değilim.” Summers, son aylarda defalarca, Fed yetkililerinin enflasyonun kontrol altına alındığına dair kanıt bulunana kadar faiz artırımlarını sürdürmesi gerektiği konusunda uyardı.

Summers, kalıcı enflasyonla ilgili endişelerin ötesinde, geçen hafta tüketicilerin pandemi tasarruflarını harcaması, işletmelerin işçilik gibi maliyetlerinde tasarrufa gitmesi ve “jeopolitik belirsizliğin” artması nedeniyle ekonominin ani  çöküşle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. “Ekonominin yavaşlayaması ve enflasyonun düşeceği öngörüleri makul ama enflasyonun Fed hedefinin üstünde katılaşması veya ekonominin resesyona girmesi gibi risklerin hala ağır bastığını düşünüyorum” dedi.

 

Pazartesi seansında DJ30, S&P500  ve NASDAQ Endeksi %1’in üstünde  prim yaparken, TSİ 07:15’te Asya borsaları alıcılıydı. Öe yanda, Dolar Endeksi 6 haftalık zirvesine geri döndü.

 

Kaynak:  Larry Summers warns now is not the time for investor ‘euphoria’—markets are headed for a ‘turbulent period’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler