Sosyal Medya

Borsa

Faiz artırım döngüsünde sona gelindiği umudu: Altın onsu $2020

Küresel mali piyasalar faiz artırım döngüsünde sona gelindiği umudu ile temkinli bir iyimserlik yaşıyor. Hisse senetleri küresel çapta değer kazanırken,…

Faiz artırım döngüsünde sona gelindiği umudu: Altın onsu $2020

Küresel mali piyasalar faiz artırım döngüsünde sona gelindiği umudu ile temkinli bir iyimserlik yaşıyor. Hisse senetleri küresel çapta değer kazanırken, kıymetli madenler yeniden ışıldadı: altının ons fiyatı bu sabah 2,020 dolar seviyesine yükselirken, gümüş 25 dolar seviyesinin üzerinde geceyi tamamlayarak yükseliş isteğinin devam ettiğini gösterdi. Anka kuşu Bitcoin uzun kış uykusundan uyanarak 30bin dolar seviyesinin üzerine yükselerek son 10 ayın zirvesini test etti. Bitcoin 2023 yılında %80 değer kazanarak getiri sıralamasında ilk sırada yer almaya devam etti.

Gözler bugün, yarın ve Cuma günü ABD’de açıklanacak kritik makroekonomik veriler ve açıklamalara çevrildi. Özellikle, bugün günü ikinci yarısında açıklanacak TÜFE enflasyon raporu, bundan sonrası için (yol tayini) büyük bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Piyasalar FED’in 3 Mayıs toplantısında da çeyrek puan faiz artıracağına bu sabah %74 ihtimal tanırken ve dahası Temmuz ayı ile birlikte faiz indirimi ön görürken, FED ise 2023 yılında faiz indirimi için “çok beklersiniz” modunda enflasyonla savaşında gevşemeye müsaade etmek istemeden sıkı duruşunu korumaya çalışıyor. Hangi düşünce okulunun galip geleceğini yakın zamanda anlayacağız.

Bu bağlamda, bu hafta Dünya Bankası ile ortak bahar toplantısına başlayan IMF, küresel çapta yüksek seyreden faizlerin ekonomik faaliyetleri yavaşlatması sebebiyle 2023 için küresel büyüme tahminini hafif düşürürken, finansal sistem kırılganlıklarının yeni bir krize yol açabileceği ve bu yıl küresel büyümeyi vurabileceği konusunda uyardı.

IMF, Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, ABD’de iki bankanın iflas etmesi ve İsviçreli Credit Suisse bankasının iflasını engellemek için zorla UBS ile birleştirilmesinin ardından güçlü müdahalelerle krizin yayılmasının önüne geçildiğini belirtiren, inatçı yüksek enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ek olarak mali piyasalarda oluşan çalkantının küresel ekonomiyle ilgili belirsizlikleri artırdığına yer verdi.

IMF küresel büyüme tahminini 2023 için %2,9’dan %2,8’e düşürürken ; 2024 için ise %3,0 olarak belirledi. Her iki yıla yönelik tahminlerde büyük ekonomilerin zayıf performans göstermesi ve kalıcı enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmanın süreceği beklentisi önemli bir yer tuttu. Öte yandan IMF, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahminini %3,0’ten %2,7’ye düşürdü. IMF, geçen yılın Ekim ayındaki Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda Türkiye’nin 2023’te %3,0 büyüyeceğini tahmin etmişti. Aşağı yönlü revizyonda deprem etkisinin büyük bir rol oynadığını düşünüyoruz.

ABD enflasyon verisi öncesinde artan iyimserlikle dolar küresel çapta değer kaybederken, Türkiye cephesinde ise USDTRY kuru kamu kontrolünde bebek adımları ile 19,30 seviyesinin üzerine yürüdü. EUR’nın yeniden 1,09 seviyesinin üzerine yükselmesi ile TL döviz sepeti karşısında 20,19 seviyesini görerek tüm zamanların en yüksek (TL en zayıf) seviyesini test etti. Borsa İstanbul bankacılık hisseleri önderliğinden yükselirken, ikili kur mekanizmasının sosyal medya haberlerine de konu olduğunu görüyoruz.

Şöyle ki, sosyal medyada tekerlekli kasalar ile TCMB’nin Kapalıçarşı’dan efektif döviz aldığına ilişkin haberler yer alıyor. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, TCMB’nin son günlerde Çarşı’dan efektif döviz almadığını, piyasaların efektif talebine cevap verdiğini görüyoruz. TCMB’nin haftalık vaziyetinden derlediğimiz rakamlara göre, geçen yılın yaz başından bu yılın Şubat ayına kadar, bir yanda Ukrayna savaşı sonrası artan Rus kaynaklı girişler (net hata ve noksan) diğer yandan ise turizm kaynaklı dövizler nedeniyle TCMB Çarşı’da bollaşan 5 milyar dolar efektifi almıştı. Ancak sonrasında piyasanın normalleşmesi ile TCMB devreden çekilirken, son haftalarda Çarşı’nın artan döviz talebi ile TCMB’nin döviz banknot hacminde ~ 1,3 milyar dolar azalma olduğunu görüyoruz. Bunu da şu şekilde okumak gerekiyor: Çarşı’nın hızla artan döviz talebini bankalar karşılarken, TCMB ise piyasaların efektif talebini karşılıyor. Yapılan haberlerin tam aksi yönde bir yorumumuz olduğunu not edelim.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında da iyimser bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Küresel mali piyasalar, ABD’de bugün KKTC saat ile 15:30’da açıklanacak Mart ayı TÜFE enflasyonu verisini büyük bir heyecanla bekliyor. Yıllık manşet TÜFE artışının Reuters anketine göre Şubat ayında %6,0 seviyesinden Mart ayında %5,2 seviyesine gerilemesi; çekirdek rakamın ise %5,5’ten %5,6’ya yükselmesi bekleniyor. Enflasyonun beklentileri altında kalması piyasalar cephesinde alımları destekleyeceğini, aksinin ise satış baskısı kuracağını düşünüyoruz. Ayrıca, ABD’de akşam saatlerimde açıklanacak FED’in bir önceki toplantısının da tutanakları dikkatle takip edilecek. Hatırlanacağı üzere son toplantıda 25 baz puan faiz artışı bankacılık krizinin göbeğinde gelmişti. FED’in vereceği detaylar ve sinyaller de bu bağlamda önem arz edecektir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler