Sosyal Medya

Borsa

Borsada ‘seçim modu’… Küçük yatırımcı dikkat!

Seçimlere 3 hafta gibi kısa bir süre kalırken borsada işlem hacimleri de düşmeye devam ediyor. Uzmanlar küçük yatırımcıları uzun vadeli…

Borsada ‘seçim modu’… Küçük yatırımcı dikkat!

Seçimlere 3 hafta gibi kısa bir süre kalırken borsada işlem hacimleri de düşmeye devam ediyor. Uzmanlar küçük yatırımcıları uzun vadeli yatırım yapmaları konusunda uyarıyor ve ekliyor; “Borsada uzun vadede yön yukarı.”

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 0,22 artışla 5034 puandan başladı. Borsa, sonrasında gün boyu negatif seyirde hareket ederken; akşam saatlerine doğru kayıplar arttı. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 2’yi aşarken, bankacılık endeksi de buna eşlik etti.

 

Borsanın bugünkü düşüşünde en çok satılan sektörlerin iletişim, inşaat ve metal ürünleri vardı. An itibarıyla artıda bulunan sektör bulunmazken kobi, yatay kalarak düşüşe direnen sektör oldu. Basit metaller ve sigorta ise %1’in altında değer kaybına sahipti.

Bankalar, %2 gerilerken son saatte finansallarda düşüş %1,7, sınai %1,8 ve hizmet sektörü %2 düşüşe sahip.

Yılın ilk çeyreğinde yatırımcısını üzen Borsa İstanbul seçimlere az bir süre kala bekleme moduna geçti. 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 28,6 yükselen endeks bu yıl aynı dönemde yatırımcısına yaklaşık yüzde 8 kaybettirdi.

Yıl başından itibaren geçen yılki rallinin düzeltmesinin yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, seçim yaklaştıkça işlem hacimlerinin düştüğüne dikkat çekiyor. Uzun vadede borsada yönün yukarı olduğuna ve yeni rekorlar kırılabileceğine dikkat çeken uzmanlar önümüzdeki dönemde gıda, otomotiv, turizm ve havayolu sektörlerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.

 

 

 

Borsada yön yukarı

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla işlem hacimlerinin yeniden artmasını beklediğini ifade eden Ürkün, “Seçim sonuçlarının belirsizlik yaratması durumunda ise yatırımcıların tedbirli davranmaları gerekebilir. Ancak her halükarda uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen yatırımcı grubu için bir sorun oluşacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Seçimlere kadar ve seçimlerden sonra bir süre borsanın baskı altında kalabileceğini dile getiren Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, “Seçimlerin ardından güvenin yeniden sağlanması ve TL’nin denge seviyesini bulmasının ardından yabancı yatırımcı ilgisinin de yeniden artmasıyla 2023 yılının sonuna doğru ya da 2024’ün ilk yarısında borsanın yeni rekorları denemesi söz konusu olabilir.

 

Küresel piyasalarda ‘bilanço’ etkisi

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişesi arasında yön arayışının sürdüğünü ifade ederek, bugün ABD’de yoğunlaşacak bilanço takviminin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Bilançolarda ekonomik aktiviteye dair işaretlerin aranacağını aktaran analistler, bugün 200’e yakın şirketin bilançolarının açıklanmasının beklendiğini bildirdi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler