Sosyal Medya

Borsa

Avrupa hisse senetleri, Deutsche Bank ile bankalardaki satışın artmasıyla düştü

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların bankacılık hisselerinden çıkması ve artan durgunluk endişelerinin ortasında daha korumacı sektörlere doğru dönmesiyle ikinci gün boyunca…

Avrupa hisse senetleri, Deutsche Bank ile bankalardaki satışın artmasıyla düştü

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların bankacılık hisselerinden çıkması ve artan durgunluk endişelerinin ortasında daha korumacı sektörlere doğru dönmesiyle ikinci gün boyunca geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra’da saat 12:26’da %1,7 düştü. Bankalar geri çekilmeye öncülük ederken, Deutsche Bank hisseleri %15’e kadar düştü, kredi-temerrüt swapları yükseldi. Kurumsal kredilere yüksek oranda maruz kalan diğer bankalar da düşüşten payını aldı, Commerzbank AG %8’den fazla ve Fransa’nın Societe Generale SA’sı %7’den fazla düştü.

ActivTrades’in teknik analisti Pierre Veyret, “Çoğu yatırımcı daha riskli varlıklara karşı temkinli olmaya devam ediyor ve gelişmeleri izlerken güvenlik aramayı tercih ediyor” dedi.

Credit Suisse Group AG ve UBS Group AG de, Bloomberg News’in İsviçreli bankaların, finans uzmanlarının Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçmasına yardım edip etmediğine dair ABD Adalet Bakanlığı soruşturmasında inceleme altındaki bankalar arasında olduğunu bildirmesinin ardından sektörle ilgili endişeler devam ettiği için baskı altındaydı.

Enerji, otomobil üreticileri ve madenciler – durgunluk risklerine duyarlı sektörler de düştü. Son birkaç haftadır yatırımcılar, son rallinin kazananlarından çıkıp savunmada kalarak teknoloji hisselerine doğru dönüyorlar. Avrupa’daki bankacılık hisseleri Şubat ayındaki zirvelerinden bu yana yaklaşık %20 düştü ve bu yılki kazançları sildi.

İspanyol Tressis’in hisse senetleri başkanı Víctor Álvarez, “Son zamanlarda piyasalarda gördüğümüz rotasyon, teknoloji hisseleri daha yüksek marjlarla cazip kalırken, bankalar ve emlak sektörleri düşük performans göstereceği için devam edebilir. Piyasa kaliteye ve daha savunma pozisyonlarına doğru ilerlemeye devam edecek”dedi.

Avrupa hisse senetleri, ABD bankacılık sektöründeki kargaşanın ve UBS’nin devralmasıyla sonuçlanan Credit Suisse’in hisselerindeki çöküşün ardından kazanımlarını neredeyse üç haftada silip süpürdü.

Abrdn’in yatırım direktörü James Athey, “Hala daha büyük tehlikenin ekonomik görünüm ve hem ekonominin hem de finansal sistemin durgunlukla nasıl başa çıkacağı olduğuna inanıyorum” dedi. “İşte o zaman varlık değer düşüklüğü daha olası. Ama elbette birincisi ikincisini kolayca hızlandırabilir, bu yüzden kırılgan bir durum.”

Giderek daha fazla hisse senedi stratejisti, Avrupa hisse senetleri için çok az yukarı yön olduğunu düşünüyor ve 17 piyasa tahmincisinin katıldığı bir Bloomberg anketine göre, Çarşamba günkü kapanıştan itibaren Stoxx Europe 600 Endeksi için yaklaşık %2’lik bir kazanç görüyorlar.

Yatırımcılar ayrıca, İngiltere Merkez Bankası ve Federal Rezerv’in bu hafta faiz oranlarını yükseltmesinin ardından en son merkez bankası hareketlerini değerlendiriyorlar. Powell bu hafta, fiyat artışlarının en büyük endişe kaynağı olmaya devam etmesi nedeniyle politika yapıcıların gerekirse faizleri beklenenden daha yükseğe çıkaracağını söyledi.

Cuma günü, Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi ve daha sonra bunları yüksek bir seviyede tutması gerektiğini söylerken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, ekonomide fiyatların yükselmeye devam etmesi durumunda İngiltere faiz oranlarının tekrar yükselmesi gerekeceğini söyledi.

Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesi, enerji arzına ilişkin endişelerin azalmasıyla birlikte hizmet sektörü tarafından yönlendirirken, Mart ayında da toparlanmaya devam etti. Bununla birlikte, imalat üretimi genel olarak durgunlaştı, ancak talep düşmeye devam ettikçe siparişlerin birikmesiyle desteklendi.

Avrupa hisse senedi fonları son iki haftada çıkışlar gördü ve EPFR Global verilerine atıfta bulunan Bank of America Corp. notuna göre, Çarşamba gününe kadar olan haftada 1,3 milyar dolar kaybetti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler