Sosyal Medya

Döviz

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde aylık yüzde 7,14 artış yıllık seviyeyi yüzde 156’ya taşıdı!

Türkiye’de yaşanan çok yüksek gıda fiyatları enflasyonun arkasındaki son dönemde en önemli faktör çiftçinin hızla yükselen maliyetleri. Küresel gübre ve…

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde aylık yüzde 7,14 artış yıllık seviyeyi yüzde 156’ya taşıdı!

Türkiye’de yaşanan çok yüksek gıda fiyatları enflasyonun arkasındaki son dönemde en önemli faktör çiftçinin hızla yükselen maliyetleri. Küresel gübre ve enerji fiyatlarındaki artış hükümetin Yeni Ekonomi Modeli’nde yarattığı değersiz TL ile birleşerek üretim maliyetlerini katlanarak artırmakta. Üretim maliyetleri kontrolsüzce artarken ürün fiyatlarının tarla çıkışında enflasyonun çok altında artışla kalması, önümüzdeki sene tarım üretimini önemli ölçüde zora sokacak. Gıda fiyatları enflasyonu ise çok yüksek tutmaya devam edecek. 

Tarım-ÜFE’de Eylülde önceki aya göre %7,14 artarken sene başından bu yana gerçekleşen artışı %113,98’e taşıdı.  12 aylık artış da %156 ile muazzam.

Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Eylül 2022

Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %9,32 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %2,30 azalış ve tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %7,94 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %2,16, tek yıllık bitkisel ürünlerde %6,90 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde %20,36 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %78,80 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve %94,80 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %297,29 ile lifli bitkiler ve %215,70 ile çeltik oldu.

Alt gruplara göre Tarım-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Eylül 2022

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, %1,36 ile üzüm ve %1,33 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise %29,45 ile lifli bitkiler ve %21,05 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

Alt gruplara göre Tarım-ÜFE aylık değişim oranları (%), Eylül 2022

Eylül 2022’de, endekste kapsanan 84 maddeden, 31 maddenin ortalama fiyatında azalış, 48 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.             

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler