Sosyal Medya

Ekonomi

Et ithalatı başlıyor

Temmuzda buğday üretimi için arazi bakmaya gittiği Venezuela’da hayvancılığa övgüler yağdıran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Et ve Süt…

Et ithalatı başlıyor

Temmuzda buğday üretimi için arazi bakmaya gittiği Venezuela’da hayvancılığa övgüler yağdıran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu’nda satılacak et sıkıntısı baş gösterince Bosna Hersek’e bin kilo kemiksiz et ithalatı için heyet gönderdi. Hayvan yokluğu nedeniyle geçen hafta yüzde 19 zamlanan et fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, temmuz ayında buğday üretimi yapma projesinin detaylarını görüşmek için arazi bakmaya gittiği Venezuela’nın hayvancılığına hayran olurken Türkiye’de sorumlusu olduğu sorunların çözümünü ithalatta arıyor. Venezuela’da mevkidaşı Wilmar Castro Soteldo’ya, “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numara olmalısınız. Biz hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp yediriyoruz. Burada her şey hazır” diyen Kirişci’nin Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında satılacak et sıkıntısı başlayınca bin kilo kemiksiz et ithalatının koşullarını görüşmek için Bosna Hersek’e heyet gönderdiği konuşuluyor. Türkiye’de sorun çözülmezse ithalatın artarak devam edeceği belirtiliyor. ESK, serbest ticaret anlaşması kapsamında bugüne kadar Bosna Hersek’ten sadece 400 ton kemiksiz et ithal etmişti. Daha önce kilosuna 7 euro ödenen etin şimdi 7.20 euroya ithal edileceği belirtiliyor.

Süt üreticisinin artan maliyetler nedeniyle 15 bin inekten 9 binini kesime göndermesiyle birlikte durulan et fiyatları, dana bulunamaması nedeniyle geçen hafta yeniden yükselişe geçti. Karkas fiyatı bir haftada 100 liradan 119 liraya çıkarken, önümüzdeki günlerde sıkıntının daha da artması bekleniyor.

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut, hayvancılığın sorunlarının giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Üreticilerin gelirleri giderlerini karşılamıyor. Ülkede kesimlik hayvan bulunamaz hale geldi. Yem maliyetlerindeki artışa karşılık karkas fiyatlarının düşük kalması üreticiye zarar ettirirken, bu durum besi çiftliklerinin boşalmasına neden oldu. Köylü, çiftçi, besici, süt üreticisi, kasap gün geçtikçe çıkmaza girerken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci neden sessiz kalıyor ve çözüm üretmiyor? Madem işini yapmıyor, istifa etsin.”

HalkTV/Nuray Tarhan

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler