Sosyal Medya

Borsa

Ereğli ve Kardemir için taze AL önerileri

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin artması sonrasında çelik ve ham madde fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle demir çelik sektörü şirketlerine…

Ereğli ve Kardemir için taze AL önerileri

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin artması sonrasında çelik ve ham madde fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle demir çelik sektörü şirketlerine yönelik tahmin ve 12-aylık hedef fiyatlarımızda değişikliğe gidiyoruz. Buna göre, Ereğli Demir Çelik (EREGL TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 36,45 TL’den 42,70 TL’ye, Kardemir (KRDMD TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı da 17,40 TL’den 22,40 TL’ye yükseltiyor, her iki hisse için de AL önerimizi sürdürüyoruz. Hedef fiyatlarımız sırasıyla %26 ve %42 getiri potansiyeline işaret ediyor.

Demir çelik sektörü açısından 2022 yılı belirsizlik ve dalgalanmalarla başladı. Özellikle Şubat ayı sonlarına doğru çelik ve ham madde tedariki konusunda küresel ölçekte iki önemli oyuncu konumunda bulunan Rusya ve Ukrayna arasındaki geriliminin artması, çelik ve ham madde fiyatlarında da yükselişe neden oldu. 2021 yılında ortalama bazda yaklaşık %80 artış gösteren yurt içi çelik fiyatları, 2022 yılında da başlangıçtan bu yana yaklaşık %40 artış gösterdi. Benzer şekilde, 2021 yılında yaklaşık %62 artış gösteren ham madde fiyatları da 2022 yılında yaklaşık %30 artış gösterdi. Çelik fiyatlarında yaşanan yükselişe karşılık başta kömür olmak üzere ham madde maliyetlerinde yaşanan artışın 2022 yılında çelik üreticilerinin marjlarını baskılayacağını ve 2021 yılına kıyasla daralmalar göreceğimizi düşünüyoruz. Ancak, Nisan ayı başı itibariyle kok kömürü fiyatlarında düşüşün başladığını ve marjlar açısından bu düşüşün devamının kritik olacağının altını çizmek isteriz.

Türkiye’nin ihracat kotasında artış olumlu bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. AB’nin Rusya ve Belarus’tan çelik ithalatını yasaklaması ve kotalarının mevcut ülkelere dağıtılması, Türkiye çelik sektörü açısından olumlu bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Yapılan değişiklik ile Türkiye’nin kotası Nisan ayı itibariyle 6,25 milyon tondan 7,25 milyon tona yükselecek. Söz konusu değişikliğin ihracata etkisinin yaklaşık 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Ereğli Demir Çelik’i i) FAVÖK’te büyümenin devam etmesi ii) 2022 yılına benzer şekilde 2023 yılı için de en yüksek temettü potansiyeline sahip olan şirketlerden
biri olması iii) enerji maliyetlerindeki artışın entegre çelik üreticileri açısından maliyet avantajı yaratması iv) ihracat potansiyelinin yüksek olması v) sağlam bilanço ve dolar bazlı gelir yapısı dolayısıyla beğeniyoruz.

Kardemir’i i) artan haddelenmiş çelik satışları ile daha karlı ürün karması ii) devam eden yatırımları ve büyüyen kapasite iii) FAVÖK’te büyümenin güçlü bir şekilde devam etmesi iv) net borç pozisyonundan net nakit pozisyonuna geçmiş olması v) güçlenen bilanço yapısı ile önümüzdeki dönemde istikrarlı bir şekilde temettü ödeyen şirket konumuna geleceğine yönelik beklentimiz vi) hem Ereğli Demir Çelik hem de küresel benzerlerine göre sahip olduğu cazip çarpanları dolayısıyla beğeniyoruz.

 

 

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler