Sosyal Medya

Piyasa

Sektör Analizleri Raporu: ODD Mart Ayı Verileri

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Mart ayında yıllık bazda %34,3 azalışla 64.267 adet seviyesinde gerçekleşti. Otomobil…

Sektör Analizleri Raporu: ODD Mart Ayı Verileri

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Mart ayında yıllık bazda %34,3 azalışla 64.267 adet seviyesinde gerçekleşti. Otomobil pazarı satış rakamları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %34,3 azalış göstererek 50.173 adet seviyesinde gerçekleşti.

Hafif ticari araç pazarı satış rakamları geçtiğimiz yıla göre %29,8 azalış gösterdi. Yurt içi satış adetlerine bakıldığında 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre %7,3 azalış gösterdi. Açıklanan rakamlar sonrasında 2022 yılının ilk çeyreğinde yurt içi satışlar geçtiğimiz yıla göre daralırken son 5 yılın ilk çeyrek ortalaması olan 144.402 adetin %5,3 üzerinde gerçekleşti.

Şirketler özelinde satış rakamlarına bakıldığında Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv’in satışları geçtiğimiz yıla göre adetsel bazda azalış gösterdi. Tofaş’ın Mart ayı satış adetleri %29,1 azalış göstererek sektörün altında azalış gösterirken pazar payı da yıllık bazda 0,9 puan artış ile %14,3’e yükseldi. Ford Otosan’ın satışları Mart ayında %49,2’lik azalış ile sektörün üzerinde kayıp yaşamasına ek olarak pazar payı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,5 puanlık azalışla %10,3’ten %7,9’a geriledi. Doğuş Otomotiv’in satışları ise Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3’lük bir azalış gösterdi ve şirketin pazar payı da yıllık 3,1 puan azalışla %20,8’den %17,7’ye geriledi.

Mart ayı sektör verilerini incelediğimizde şirketlerin yurt içi satışlarına etkisi bakımında ‘negatif’ olarak değerlendiriyoruz. Mart ayı satış verilerine ilişkin olarak ise, Ukrayna – Rusya geriliminin emtialar üzerinde yarattığı etki ve hanehalkının taleplerini ertelemesine ek olarak, döviz kurunda yaşanan gelişmelere bağlı olarak ithal araç satışlarındaki daralmanın satışlar üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Şirketler özelinde ise sektör verilerini Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv için ‘negatif’, Tofaş için ise ‘sınırlı negatif’ olarak yorumluyoruz.

 

halkyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler