Sosyal Medya

Döviz

İnfo Yatırım’dan Dolar/TL Teknik Analizi

Dolar / TL tarafında yurt içi dinamiklerin yüksek olduğu ve küresel piyasalardaki hareketlilikle volatilitesi yüksek bir 2021 yılını geride bıraktık.…

İnfo Yatırım’dan Dolar/TL Teknik Analizi

Dolar / TL tarafında yurt içi dinamiklerin yüksek olduğu ve küresel piyasalardaki hareketlilikle volatilitesi yüksek bir 2021 yılını geride bıraktık. Mart 2021 yılında TCMB Başkan değişikliği, Ukrayna – Rusya sıcak teması, 10 büyükelçinin Türkiye karşıtı mesajı, yüksek enflasyon, politika faizi, TL’ yi özendirme paketi ana gündem maddeleri olarak 2021 yılında ön plana çıktı. 2021 yılında Dolar / TL en düşük 6,89, en yüksek 18,36’yı gördü. Özellikle Eylül’den bu yana başlayan faiz indirimlerinin etkisi ile birlikte Dolar / TL’nin 18,36’yı görmesinin ardından Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın  ‘Kur  Korumalı  Vadeli  Mevduatı’  açıklaması  ile  2021  yılının  son günlerinde 10,50’lere kadar geri çekilme izledik.

2022 yılına ise Dolar / TL 13,00 seviyesinin üzerinde başlangıç yaptı. Dün açıklanan yıllık bazda son 19 yılın en yüksek enflasyon verisi ardından BİST100 endeksinin ekonomilerde fiyat seviyesinin  hızlı  yükselmesinin  şirket  karlılıklarına  olumlu  olarak  yansıyacağı  beklentisinin fiyatlanması ve enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan hanehalkı harcamalarında önemli yer tutan sektörlerin ön plana çıkmasıyla dün %4’e yakın yükseldi. Endeks, yükselişini şu saatler itibariyle de hisse bazlı hareketlerle sürdürüyor. Kur tarafındaki yükseliş ile birlikte ihracatı & satışları  kura  endeksli  sanayi  şirketleri  bugünkü  yükselişte  etkili. Geçtiğimiz  güne  13,90 seviyesinden başlayan Dolar / TL kuru Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında ‘enflasyon korumalı ürünlerin’ gelebileceği beklentisi ile 12,75’lere kadar geri çekildi. An itibariyle ise 13,20’li seviyelerden işlem görüyor.

Kurdaki yüksek volatilite devam ediyor. Kısa vadede TL’yi özendirme paketi Dolar / TL’yi baskılasa da, orta ve uzun vadede hazineye yük olup olmayacağı ve enflasyonu yukarı yönlü tetikleyip tetiklemeyeceği yakından takip edilecek. Dün açıklanan yüksek enflasyon sonrasında 20  Ocak’ta  yapılacak  TCMB  PPK’sının  da  öneminin  daha  da  arttığını  düşünüyoruz.  Ayrıca açıklanan son PPK metninin baz alırsak Ocak ayında politika faizinin %14 olarak sabit kalmasını bekliyoruz.

Teknik olarak bakıldığında Dolar / TL 5 g ve 22 g HO üzerinde işlem görüyor. 13,50 – 13,98 direnç, 12,86 – 11,85 seviyesi destek olarak ön plana çıkıyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler