Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Bankacılık Sektör Raporu sonuçları, banka hisseleri için pozitif…’

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün Mart ayı net karı 24,25 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün net kar rakamı geçen yılın aynı ayında 7,16 milyar TL ve bir önceki ayda 20,0 milyar TL seviyesindeydi...

ANALİZ: ‘Bankacılık Sektör Raporu sonuçları, banka hisseleri için pozitif…’

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün Mart ayı net karı 24,25 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün net kar rakamı geçen yılın aynı ayında 7,16 milyar TL ve bir önceki ayda 20,0 milyar TL seviyesindeydi. Sektörün ilk 3 aylık net karı ise 63,25 milyar TL’ye yükseldi. Böylece ilk 3 aylık net kar yıllık bazda %285 artış göstermiş oldu.

Toplam aktifler, Şubat sonundaki 9,482 trilyon TL’den 10,158 trilyon TL’ye yükseldi. En büyük aktif kalemi olan krediler son ay 5,171 trilyon TL’den 5,503 trilyon TL’ye; mevduatlar 5,539 trilyon TL’den 5,972 trilyon TL’ye yükseldi.

Mart ayında, yerli özel mevduat bankaları yine en kuvvetli kar performansı gösteren segment olurken; Mart’ta net kar oluşumunda, yerli özel mevduat bankaları yine karın tutar bazında %47 payla ağırlıklı kısmını oluşturdu. Yerli özel ve yabancı mevduat bankalarının önceki aya göre karını artırdığı, kamu ve katılım bankalarında karın ise önceki aya göre gerilese de yıllık bazda artışın devam ettiğini görüyoruz.

Mart’ta kredi-mevduat makasında tüm banka segmentlerinde artış görüldü. Sektörün TL kredi-mevduat makasının Şubat ayında 27 baz puan düşerek %2,3’e gerilediği görülürken Mart ayında makasın 103 baz puan artışla %3,32 seviyesine yükseldi. Kredi-mevduat makasında en yüksek aylık artış kamu bankalarında görüldü. Sektörde net faiz marjı da son ay yükselerek %6,2’ye geldi.

Kredi-mevduat makasındaki iyileşmeye ilave olarak TÜFE’ye endeksli tahvil gelirlerindeki artış da sektör karlılığını destekleyen ana faktörlerden oldu.

Sektörün net faiz gelirleri aylık bazda %25, yıllık bazda %150 artarken bankacılık hizmet gelirleri önceki aya göre %33 ve yıllık %84 arttı. Faaliyet giderleri ise aylık %31 artış gösterdi. Sektörde kar artışıyla birlikte özkaynak karlılığında da artış devam etti.

Sektörün özkaynakları ise bir önceki aya göre 112 milyar TL artışla 913,0 milyar TL’ye ulaşırken; bankacılık sisteminin ortalama sermaye yeterlilik rasyosu, bir önceki aydaki %19,05 seviyesinden %20,4’e yükseldi.

Mart ayı bankacılık sektörü sonuçlarını banka hisseleri için pozitif olarak değerlendiriyoruz.

Kaynak: BDDK, Finnet, Bloomberg, HLY Araştırma

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler