Sosyal Medya

Ekonomi

Sabotaj mı? Rus kontrolündeki doğalgaz boru hattında İsveç ve Norveç civarında sızıntı

İsveç Ulusal Denizcilik Kurumu, Rusya’ya ait “Kuzey Akım1” boru hattında İsveç ve Danimarka kara sularında iki gaz sızıntısı olduğunu açıkladı.…

Sabotaj mı? Rus kontrolündeki doğalgaz boru hattında İsveç ve Norveç civarında sızıntı

İsveç Ulusal Denizcilik Kurumu, Rusya’ya ait “Kuzey Akım1” boru hattında İsveç ve Danimarka kara sularında iki gaz sızıntısı olduğunu açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, basın toplantısında, Kuzey Akım 1 gaz boru hattındaki sızıntı ve sabotaj ihtimali ile ilgili bir soru üzerine “Şu anda hiç bir seçeneği dışlamıyoruz.” dedi.  Kremlin’in bu gelişmeden endişe duyduğunu belirten Peskov, bütün kıtanın enerji güvenliğini ilgilendirdiği için hızlı bir şekilde bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Peskov, “Bu gerçekten endişe verici bir gelişme, Danimarka ekonomik bölgesinde boru hattında sebebi anlaşılamayan bir zarardan bahsediyoruz. Bu bütün kıtanın enerji güvenliğini ilgilendiren bir konu.” dedi.  Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’nin yürütücü firması Nord Stream AG’den dün yapılan açıklamada, her iki hatta da basıncın önemli oranda düştüğü bildirilmişti.

Dün de “Kuzey Akım2” boru hattında bir sızıntı olduğu duyurulmuştu.

Sabotaj olasılığı yüksek

Almanya, Rus gazını Avrupa’ya taşımak için kullanılan Kuzey Akım boru hattı sistemine verilen zararın sabotaj sonucu olduğundan şüpheleniyor.

İsmini paylaşmak istemeyen bir Alman güvenlik yetkilisine göre kanıtlar, teknik bir sorundan ziyade şiddet içeren bir eyleme işaret ediyor.

Baltık Denizi’ndeki boru hattı sızıntılarına yanıt olarak, Danimarka enerji varlıkları etrafındaki güvenliği sıkılaştırıyor.

Son gelişmeler, Avrupa Birliği liderlerinin Moskova’yı defalarca enerji kaynaklarını silah haline çevirmemesi konusunda uyarmasına karşın Avrupa’nın bu kış önemli Rus gaz akışı olmadan hayatta kalmak zorunda kalacağının en açık işareti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, Baltık Denizi’nde hasar gören Kuzey Akım boru hatlarından kaynaklanan üç eşzamanlı gaz sızıntısını araştırmak için Federal Ağ Ajansı ile birlikte çalıştığını söyledi.

İsveç Sahil Güvenliği, sızıntıların çok büyük olduğunu ve civardaki gemilerin radarlarında görüldüğünü söyledi.

Alman güvenlik yetkilisi, Alman, Danimarkalı ve İsveçli yetkililer tarafından yapılan bir soruşturmanın zor olduğunu, çünkü bölgelerin Baltık Denizi’nde su altında olduğunu belirterek, bir denizaltının gerekli olabileceğini de sözlerine ekledi.

AB Komisyonu: Enerji arz güvenliğini etkilemez

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntıları yakından izlediklerini; şimdilik bu durumun enerji arz güvenliğini etkilemediğini bildirdi.

İsveç’in Ulusal Sismik Ağı, Kuzey Akım boru hatlarında iki güçlü su altı patlaması meydana geldiğini söylüyor. Patlamalardan biri 2,3 Deprem büyüklüğünde oluşturdu.
Reuters, Euronews

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler