Sosyal Medya

Döviz

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tehlikeli yeni aşamaya yöneldi

Patlamalar, Kremlin destekli ayrılıkçıların Moldova ordusuna karşı yürüttüğü 1992’deki kısa bir çatışmadan bu yana barışçıl olan Ukrayna sınırı Transdinyester’in doğusundaki…

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tehlikeli yeni aşamaya yöneldi

Patlamalar, Kremlin destekli ayrılıkçıların Moldova ordusuna karşı yürüttüğü 1992’deki kısa bir çatışmadan bu yana barışçıl olan Ukrayna sınırı Transdinyester’in doğusundaki doğu Moldova’nın Rus garnizonlu bir şeridindeki radyo antenlerini tahrip etti.

Ayrılıkçı yetkililer olaylardan Ukrayna’dan sızanları sorumlu tutarken, Kiev hükümeti bunun, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce Donbas’taki benzer patlamalar gibi, halihazırda orada bulunan 1.500 askere bir bahane sağlamak için tasarlanmış yanıltma harekâtı saldırıları olduğunu iddia etti.

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesinin Ukrayna savaşına sürüklenmesi korkuları artıyor

Bu iddialar, Transdinyester’deki sakinler Salı günü yaklaşmakta olan bir Ukrayna saldırısı konusunda uyaran sahte SMS mesajları aldıklarında daha fazla ağırlık kazandı. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, güvenlik konseyinin acilen topladı ve Transdinyester’de “bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan” güçlerin devrede olduğunu ilan etti.

Rusya’nın Transdinyester’e girmesi, Ukrayna gibi NATO’ya katılmaya artan ilgi gösteren 2,6 milyon nüfuslu Moldova’nın egemenliği için yakın bir tehdit oluşturacak.

Aynı zamanda Moldova ile Rus işgali altındaki Herson arasında Karadeniz kıyısında yer alan Ukrayna liman kenti Odesa’yı da tehdit edecek.

Dört gün önce Rusya’nın merkez askeri bölgesinin komutanı Rustam Minnekayev, Moskova’nın hedeflerinin Rusya’ya Karadeniz kıyıları üzerinde kontrol ve Transdinyester’e erişim sağlamak için güney Ukrayna’nın ele geçirilmesini içerdiğini söyledi.

Salı günü, Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri ve Vladimir Putin’in en yakın danışmanlarından biri olan Nikolay Patruşev, Ukrayna’nın “birkaç devlete” bölünebileceğini ilan ederek, böyle bir sonucu Batı müdahalesine bağladı.

Parçalanma tehdidi, Putin’in birincil savaş hedefinin, tüm Ukrayna’ya boyun eğdirme ve Kiev’de dostane bir hükümet kurma yönündeki başarısızlığının ardından geliyor. Şubat ayında başlatılan kitlesel saldırı Ukrayna’nın direnişini kıramazken, Moskova NATO desteğini caydıramadı.

Dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine yönelik Rus uyarıları, azalan bir etkiye sahip oldu. Finlandiya ve İsveç, önümüzdeki ay haziran ayı sonunda yapılacak ittifak zirvesi için NATO’ya katılmaya istekli olduklarını ilan etmeye hazır görünüyorlar ve Moskova’nın böyle bir hareketin nükleer füzeler de dahil olmak üzere Rus kuvvetlerinin batıya doğru konuşlandırılmasına yol açacağı yönündeki açıklamalarını da es geçmiş olacaklar.

Pazartesi günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’yu Ukrayna’da bir vekalet savaşı yürütmekle suçlayarak nükleer çatışma tehlikesinin “küçümsenmemesi gerektiği” uyarısında bulundu. Ancak 12 saat sonra Almanya, Ukrayna’ya ağır silah tedarik etme konusundaki daha önceki tırmandırıcı çekincelerini bıraktı ve 50 Gepard kundağı motorlu uçaksavar silahı göndereceğini açıkladı.

Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in bu açıklaması, Salı günü Ramstein hava üssünde yaklaşık 40 ülkenin katıldığı toplantıda, Kiev’e yönelik Batı askeri desteğini koordine etmek ve geliştirmek için yapıldı. Bu da Ukrayna’nın destekçilerinin çıtayı yükselttiğine işaret etti. İngiltere’nin uçaksavar sistemlerine kendi katkısını duyuran Savunma Bakanı James Heappey daha da ileri giderek, silahların Rusya içindeki tedarik hatlarına karşı kullanılmasının “tamamen meşru” olacağını söyledi.

Buna karşılık Rusya, batı silahlarını getiren ikmal hatlarını bombalamaya, demiryollarını ve köprüleri hedef almaya ve Kiev’i vurmakla tehdit etmeye başladı.

Ukrayna savaşı geliştikçe, çatışmanın tarafları amaçlarını yeniden tanımlıyor. Rusya şimdilik doğrudan fethi terk etti ve Putin’in yeni bir Rus imparatorluğunun temeli olan “Novorossiya” olarak paketleyebileceği Transdinyester’e kadar uzanan bitişik bir işgal bölgesi oluşturmaya çalışıyor.

Bu arada Biden yönetimi, hedeflerinin Ukrayna’nın savunulmasının ötesinde, Rusya’nın daha fazla saldırganlık eylemi gerçekleştirme kapasitesinin engellenmesine kadar gittiğini kesin olarak doğruladı.

Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, CNN’e verdiği demeçte, “Görmek istediğimiz şey, özgür ve bağımsız bir Ukrayna’dır ve günün sonunda, zayıflamış bir Rusya’yı ve güçlendirilmiş NATO’yu içerecektir” diyerek, savunma bakanı Lloyd Austin’in önceki gün yaptığı açıklamaları yineledi.

Milley, “Burada tehlikede olan şey Ukrayna’dan çok daha büyük” diye ekledi. “Rusya bu maliyetsiz durumdan kurtulursa, uluslararası dünya düzeni de gider ve ciddi bir istikrarsızlık alanına gireriz.”

Savaştaki bu yeni aşamanın başlamasıyla birlikte, NATO ve Rusya’nın soğuk savaş sırasında ve o zamandan beri doğrudan, düşmanca temasa geçmesini engelleyen tampondan bir tuğla daha çekiliyor. Ve eğer Transdinyester’deki uğursuz patlamalar yeni bir Putin oyununun habercisiyse, Moldova kendisini bu tehlikeli yeni dünyanın kendini hissettirdiği bir sonraki kanıtlama zemini olarak bulabilir.

The Guardian

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler