Sosyal Medya

Genel

Rusya’nın füzesi NATO üyesi Polonya’nın topraklarına düştü; müttefikler 4. Madde çağrısı yaptı

NATO üyesi Polonya‘nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Polonya toprağına…

Rusya’nın füzesi NATO üyesi Polonya’nın topraklarına düştü; müttefikler 4. Madde çağrısı yaptı

NATO üyesi Polonya‘nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur” açıklaması yapıldı. Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, müttefiklerle istişare istemesine imkan veren NATO’nun 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu. NATO, Polonya’ya füze düşmesiyle ilgili olarak, “Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz” açıklamasını yaptı.

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı.

Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

‘Acil’ çağrısıyla toplanıldı

Olayın ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi’ni acil olarak toplantıya çağırdı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, toplantıya katılmak üzere başkent Varşova’daki komite merkezine geldi.

85 füze saldırısı düzenlendiği duyurulmuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski yaptığı açıklamada, Rusya’nın bugün düzenlediği saldırılarda Ukrayna topraklarına 85 füze fırlattığını belirterek, “Ukrayna şehirlerine, çoğu enerji altyapısını hedef alan 85 füze saldırısı düzenlendi. Düşmanın ne istediğini görüyoruz, başaramayacaklar” ifadelerini kullandı.

Letonya ve Estonya’dan Rus füzelerinin düştüğü öne sürülen Polonya’ya destek mesajı

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya’yı vurduğunu belirterek, “Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz.” dedi.

Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, “Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek.” ifadelerini kullandı.

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da “Polonya’dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz .” ifadelerine yer verildi.

Pentagon: NATO’nun her karış toprağını savunacağımızı açıkça ifade ediyoruz

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan, Rus füzelerinin Polonya’yı vurduğu haberlerine ilişkin olarak, “Varsayımlar üzerine konuşmak istemiyoruz ancak NATO’nun 5. maddesine gelirsek… NATO’nun her karış toprağını savunacağımızı açıkça buradan ifade ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır” açıklaması yapıldı.

ABD: Füze düşmesiyle ilgili uygun adımları belirleyeceğiz, Polonya ile çalışıyoruz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler