Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sabuncu: Altılı masa Akşener ya da Yavaş derse, HDP aday çıkaracak

Metropoll’ün haftasonu açıkladığı Cumhurbaşkanlığı seçim anketinin sonuçlarını Murat Sabuncu T24’teki köşesinde değerlendirmekte. Sabuncu’ya göre kısa bir süre önce HDP yönetimi…

Murat Sabuncu: Altılı masa Akşener ya da Yavaş derse, HDP aday çıkaracak

Metropoll’ün haftasonu açıkladığı Cumhurbaşkanlığı seçim anketinin sonuçlarını Murat Sabuncu T24’teki köşesinde değerlendirmekte.

Sabuncu’ya göre kısa bir süre önce HDP yönetimi bir kararı CHP olduğu anlaşılan “altılı masada şu an itibariyle en yüksek oyu olan siyasi partinin genel başkanına” iletti. Katrara göre altılı masa Meral Akşener ya da Mansur Yavaş’ı aday gösterirse HDP cumhurbaşkanlığı için aday çıkaracak.

Sabuncu’nun yazısından alıntılıyoruz:

Uzun süredir ‘Kürtler Mansur Yavaş’a oy verir’ konuşması yapılıyordu. Ancak önce Kürt siyasetinin önemli ismi Ahmet Türk’ün ‘oy vermezler’ çıkışı, ardından Yavaş’ın Van ziyareti sırasında kalabalık içinden bir kişinin ‘Demirtaş’ı da aramızda görmek istiyoruz’ demesinin Yavaş’ın o an ‘inşallah’ demesiyle aynı anda okunması ve sonrasında basın ekibinin bununla ilgili yalanlayan açıklama yapması. HDP’nin itirazının ana temelleri burada. Akşener’e de HDP’yi muhatap almayan ve ‘terör’ ile bağlantılı gösteren sözleri nedeniyle karşı çıkıyorlar. Kamuoyu önünde kendileriyle konuşulmasını istemeleri ise; yerel seçimlerde özellikle uzun süredir kazanılmayan büyük şehirlerin kazanılmasında ‘belirleyici aktörlerden biri olduklarının’ seçim sürecinde ve sonrasında önemsizleştirildiğini düşünmeleri.

Aday çıkartırlarsa Erdoğan’a yarar mı?

Bu soruyu kendi aralarında tartışıyorlar. Anketler aday çıkardıkları takdirde seçimlerin ikinci tura kalmasını kesin gibi gösteriyor. Böyle bir durumda ikinci turda Erdoğan’ın, yukarıdaki anket de dikkate alınırsa kazanma-kaybetme olasılığı adaya bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu riski alıp ‘muhalefete kaybettiren olma ihtimalinin’ parti ve Türkiye için risklerini de konuşuyorlar.

HDP’nin kapatılma olasılığına ve sonrasına dair yol haritasına gelince. Geçen hafta Ankara’da tüm siyasi partileri ziyaret eden TÜSİAD yöneticilerine verdikleri brifingde de anlattıkları gibi tüm olasılıklara hazırlar. Bu arada Erdoğan’ın aday çıkarıp muhalefetin elini zora sokan bir HDP’yi mi kapatılan bir HDP’yi mi, siyasette görmek ya da görmemeyi tercih edeceği de düşünülmesi gereken bir konu.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler