Sosyal Medya

Ekonomi

Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisi başladı: İcazet değil ufuk turu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  dün Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla ABD’nin Boston kentine gitti. Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP…

Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisi başladı: İcazet değil ufuk turu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  dün Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla ABD’nin Boston kentine gitti.

Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre ile CHP Genel Başkan Başdanışmanı Hacer Foggo da Boston’a gitti.

ABD’de bulunan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin heyete bu ülkede katılacağı öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinin ‘zamansız’ olduğu eleştirilerine ”Tam vakti, tam zamanı, hatta biraz gecikmiş” yanıtını verdi. CHP lideri, Almanya ve İngiltere’ye gideceğini de söyledi.

CHP lideri, ABD’nin ardından bilim ve teknolojiye yönelik ziyaretlerinin Almanya ve İngiltere ile süreceğini söyledi: “Burada bilim ekonomisi dedik ama bilim ekonomisinin aynı zamanda sosyalleşmesi lazım, yani sosyal bilgi ekonomisi dememiz lazım. Yani teknolojinin yarattığı gelirin toplumsallaşması lazım. Toplumun her kesimine bir şekliyle dokunması lazım. Biz bu konuda büyük bir çalışma yapıyoruz, sonra İngiltere, Almanya bazı yerlere de gideceğiz. Bu seyahat aslında siyaset kurumunun alışık olmadığı ya da oraya ‘icazet almaya gidiyor, şunu bunu almaya gidiyor’ dediği gibi değil. Hayır efendim, onların akıllarına gelmeyen bir şeyi yapmak zorundayız. Ülkenizi seviyorsanız ve topluma bireyler kazandırmak istiyorsa bu alana açılmalı ve bu alanda Türkiye’nin geri kalmışlığının engellenmesi lazım. Bunu yapacak olan da siyaset kurumu.”

İlk durak MIT- Türk fizikçi Dr. Canan Dağdeviren

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ABD’de Massachusetts Institute of Technology – Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü (MIT) ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, ünlü Türk fizikçi Dr. Canan Dağdeviren’in rehberliğinde enstitü bünyesindeki Media Lab’deki çalışmaları inceledi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ABD temasları bugün başladı. Dağdeviren Kılıçdaroğlu’na burada, hastalıkların tespitini kolaylaştırması amacıyla üretilen elektronik bir maskenin üretim aşamalarını aktardı. Kılıçdaroğlu, Dağdeviren’e bu maskenin birim maliyetini sordu. Dağdeviren maskenin birim maliyetinin 5 dolar olduğunu, toplu üretime geçildiğinde bu fiyatın düşeceğini aktardı.

Dağdeviren, Media Lab’da, Kılıçdaroğlu’na; beyin fonksiyonlarının herhangi bir hastalık durumunda çalışmayan bölümlerinin çalıştırılmasına yönelik projenin ayrıntılarını da anlattı.

Kılıçdaroğlu ayrıca laboratuvarda, birbirinden uzak iki kişinin beş duyusunu birbirine aktarabilmesine yönelik teknolojiye ilişkin bilgi aldı.

Kadınlar için mamografinin daha kolay ve hızlı çekilebilmesine olanak tanıyan yumuşak dokulu bir iç çamaşırı teknolojisini anlatan Dağdeviren, “Dünyada her sekiz kadından bir tanesinin göğüs kanseri olduğunu” söyledi. Dağdeviren, mamografi sırasındaki sancılı sürecin bu teknoloji ile son bulacağını belirtti. Dağdeviren bu üretimi yapacak bir şirketin de kurulabileceğini söyledi. Dağdeviren, “Türkiye bugüne kadar ürettiği biyomedikal aleti olmadığını” belirtti. Bu teknolojinin devlet yoluyla desteklenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu ise iktidara gelmeleri halinde, gerekli desteğin sağlanacağını ifade etti. (ANKA)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler