Sosyal Medya

Genel

İmamoğlu’nun davasından alınan hakim: ‘Siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi’

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yargılandığı davanın hakimi Hüseyin Zengin’in güvendiği isimlere iki…

İmamoğlu’nun davasından alınan hakim: ‘Siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi’

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yargılandığı davanın hakimi Hüseyin Zengin’in güvendiği isimlere iki bakanın kendisine dava ile ilgili “telkin”de bulunduğunu söylediğini öne sürdü.

İmamoğlu’na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla açılan davaya bakan hakim Hüseyin Zengin’in yaz kararnamesiyle Samsun’a gönderildiğini ve yerine aynı adliyeden başka bir hakimin getirildiğini hatırlatan Terkoğlu, “Zengin, İstanbul’da, sadece bir yıldır görev yapıyordu. Bu yer değişikliği olağan dışı görünüyordu” dedi.

‘VİCDANİ OLARAK BÖYLE BİR CEZANIN ADALETSİZ OLACAĞINI GÖRDÜM’

İmamoğlu yargılandığı davada ceza alacağı ve siyasetten men edileceğini olası bir plan olduğunu belirten Terkoğlu’nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

(…) Eşi hamile olan Hüseyin Zengin de durumdan rahatsız olmuş olacak ki HSK’ye itiraz etti. Zira hiçbir gerekçe bu atamayı karşılamıyordu. Hadi birinci sebep gösterilse, bunun için bile somut delillerin olması gerekiyordu. Zengin’in, güvendiği kimi hâkim ve savcılara neler anlattığını öğrendim. Şunları söylüyordu:

“Ben de hükümete destek veriyorum. Hatta eşim, hükümetin desteklediği 2 No’lu Baro’da çalışıyor. Ancak ben hâkimim. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Buna rağmen bazı savcılar aracılığıyla, İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi. Bu suçlara ilişkin daha önce verilmiş kararları inceledim. Vicdani olarak, böyle bir cezanın adaletsiz olacağını gördüm. İmamoğlu hakkında, asgari sınırdan ceza verip, hükmün açıklamasını ertelemenin en doğrusu olacağına karar verdim. Bunu birkaç kişiye de söyledim. Durumdan haberdar olan ve adliyeyi yöneten bir isim, hükümetle görüşerek atamamı yaptırdı.”

“AHMAK” DAVASININ GEÇMİŞİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç yıl önce, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ndeki konuşmasında İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesi dahil, yaşanan sıra dışı olayları eleştirmişti. “Bedel” kelimesini ise şöyle kullanmıştı: “Sadece üç ayda, 13 bin oydan 806 bin oya çıkan bir farkla bedel ödeten bir halk var.” Birkaç gün sonra, İçişleri Bakanı Soylu’nun hedefi oldu: “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek.” İmamoğlu’nun cevabı ise “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” şeklinde oldu.

İmamoğlu’nun bu sözlerle YSK’yı hedef aldığı söylenerek hakkında “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçlamasıyla, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

Artı Gerçek, Kronos

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler