Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB’den Rus petrolünün yasaklanması için teklif- daha kapsamlı yasaklar yolda

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını da içeren yeni yaptırımlar teklif etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der…

AB’den Rus petrolünün yasaklanması için teklif- daha kapsamlı yasaklar yolda

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını da içeren yeni yaptırımlar teklif etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda “Rusya-Ukrayna savaşının AB için ekonomik ve sosyal sonuçları” konulu oturumda konuştu.

Von der Leyen, altıncı yaptırım paketi kapsamında Buça’da savaş suçları işleyen ve Mariupol şehrinin kuşatılmasından sorumlu yüksek rütbeli subayları ve diğer kişileri yaptırım listesine ekleyeceklerini belirtti.

En büyük Rus bankaları  SWIFT’ten çıkarılıyor

“Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ı ve diğer iki büyük bankayı SWIFT’ten çıkarıyoruz.” diyen von der Leyen, böylece Rusya’nın finansal sisteminde kritik öneme sahip bankaları hedef aldıklarını söyledi.

Von der Leyen, söz konusu bankaların SWIFT’ten çıkarılmasıyla Rus finans sektörünün küresel sistemden tam anlamıyla izolasyonunun sağlanacağını ifade etti.

Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı getireceklerine işaret eden von der Leyen, bu kurumların AB ülkelerinde, kablo, uydu, internet veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla herhangi bir şekilde faaliyet göstermelerine izin verilmeyeceğine vurgu yaptı.

Von der Leyen, Kremin’in Avrupa’dan muhasebecilere ve çeşitli danışmanlara erişimini de durduracaklarını hatırlatarak söz konusu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarının altını çizdi.

Rus petrolüne ithalat yasağı

AB liderlerinin, Versay toplantısında Rus enerjisine olan bağımlılığı bitirme konusunda anlaştıklarını söyleyen von der Leyen, 5’inci yaptırım paketine kömürü dahil ettiklerini anımsattı.

Von der Leyen, ” Rus petrolüne olan bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak.” diye konuştu.

Rus petrolünün alternatif tedarik yolları güvence altına alınarak ve küresel piyasalar üzerindeki etkisi en aza indirilerek düzenli ve aşamalı biçimde sonlandırılacağını anlatan von der Leyen, “Rusya’nın ham petrol tedarikini 6 ay içinde ve rafine ürün tedarikini de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldıracağız.” dedi.

Von der Leyen, bu adımların Rus ekonomisine zarar vereceğini anlattı.

Komisyon teklifinin yürürlüğe girmesi için üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor.

Daha kapsamlı yasaklar yolda

Avrupa Birliği, Rus ham petrolüne yönelik ithalat yasağının ötesine geçmeye çalışıyor ve Moskova’nın petrolünü dünyanın herhangi bir yerine gönderme kabiliyetini önemli ölçüde bozabilecek bir hareketle sigortacıları hedef alıyor.

Blok, yetkililere ve Bloomberg tarafından görülen bir taslak belgeye göre, Avrupalı gemilerin ve şirketlerin, yeni yaptırım paketinin bir parçası olarak Rus petrol ve ürünlerinin küresel olarak taşınmasıyla bağlantılı hizmetler – sigorta da dahil olmak üzere – sunmasını yasaklamayı teklif ediyor.

Üye devletler hala şartlar üzerinde tartışırken, potansiyel olarak güçlü bir araç, çünkü dünyadaki tanker sorumluluk teminatının %95’i, Avrupa yasalarına uymak zorunda olan Uluslararası P & I Kulüpleri Grubu adlı Londra merkezli bir sigorta kuruluşu aracılığıyla düzenlenmekte.

Böyle bir örtü olmadan, Rusya ve müşterileri, petrol sızıntıları ve denizdeki aksilikler de dahil olmak üzere, hızla milyarlarca dolarlık taleplere yol açabilecek riskler için alternatifler bulmak zorunda kalacaklar.

Yeni doğalgaz yatakları planı devreye

Almanya ve Hollanda, Rus enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltmaya yönelik daha geniş çabaların bir parçası olarak Kuzey Denizi’nde yeni gaz üretimine başlamaya yaklaşıyor.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti ve Hollandalı enerji şirketi ONE-Dyas BV, eyaletin Ekonomik İşler Bakanlığı’na göre, Borkum ve Schiermonnikoog adalarının 20 kilometre (12 mil) kuzeyindeki denizaltı yataklarından doğal gaz pompalamayı hedefliyor. ONE-Dyas, yaz aylarına kadar nihai bir yatırım kararının beklendiğini ve sondajın 2024’ün sonuna kadar başlayabileceğini söyledi.

Avrupa ülkeleri, Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmak için acele ediyorlar ve gaz kilit noktası. Devam eden bir ödeme anlaşmazlığı, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a olan tedariklerini kesmesine yol açtı. Bu da Avrupa tarafında Moskova’ya bağımlı kalmayı azaltmaya yönelik siyasi çabaların arkasına aciliyet kattı. Yetkililer kısa vadede yeni sondajlarla ilgili çevresel kaygıları bir kenara bırakacaklar gibi görünmekte.

Bloomberg, Dünya

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler