Sosyal Medya

Döviz

ABD, AB’nin İran Nükleer Anlaşması’nı yeniden canlandırma planına yanıt gönderdi: Anlaşma daha yakın

ABD, Avrupa Birliği’nin, ilgili ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer programını sınırlayan çokuluslu anlaşmayı yeniden canlandırma yönündeki son önerisine yanıtını…

ABD, AB’nin İran Nükleer Anlaşması’nı yeniden canlandırma planına yanıt gönderdi: Anlaşma daha yakın

ABD, Avrupa Birliği’nin, ilgili ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer programını sınırlayan çokuluslu anlaşmayı yeniden canlandırma yönündeki son önerisine yanıtını gönderdi. Bir anlaşma olabileceği yönünde beklentiler arttı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi, İran’ın AB’nin AB aracılığıyla önerdiği nihai metin hakkındaki yorumlarını aldık” dedi. “Bu yorumlarla ilgili incelememiz şimdi sonuçlandı. Bugün AB’ye cevap verdik” dedi.

Price, ABD’nin tepkisinin ayrıntılarını açıklamadı, ancak duyuru, üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisinin İran’ın bloğun son önerisine “makul yanıtı” olarak adlandırmasının ardından gelişmeye işaret ediyor.

Başkan Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, gazetecilere verdiği demeçte, “Başkan, İran’ın nükleer silah kapasitesine ulaşmasını önlemek için burada diplomatik bir sonuç elde etmeye kararlı” dedi. “Bu yüzden bunu ciddiye alıyoruz” dedi.

Kirby, “Şu anda birkaç hafta öncesine göre anlaşmaya daha yakınız çünkü İran bazı tavizler verme kararı aldı, bu yüzden bu ileriye doğru atılmış olumlu bir adım. Ama çok hızlı bir şekilde ekleyeceğim ve bunu çok uzun zaman önce söylemedik: Farklar devam ediyor. Henüz orada değiliz.”

İran’ın tavizleri arasında, İslam Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD’de terörist tanımının iptal edilmesi talebini geri çekmek de vardı.

Bir AB yetkilisi, bloğun ABD’nin yanıtını aldığını ve İranlı yetkililere ilettiğini doğruladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, İslam Cumhuriyeti’nin, ABD’nin son pozisyonuna ilişkin “ayrıntılı bir değerlendirmeyi” tamamladıktan sonra Washington’un yanıtı hakkında yorum yapacağını söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler