Sosyal Medya

Piyasa

TCMB rezervleri azalıyor; DTH yeniden artış eğiliminde!

Küresel mali piyasalar dünkü günü de temkinli bir eğilimle tamamladı. Gözler gün boyu adeta Brüksel’den düzenlenen NATO Zirvesi’nden gelecek haberleri…

TCMB rezervleri azalıyor; DTH yeniden artış eğiliminde!

Küresel mali piyasalar dünkü günü de temkinli bir eğilimle tamamladı. Gözler gün boyu adeta Brüksel’den düzenlenen NATO Zirvesi’nden gelecek haberleri takip etti. Zirve’nin sona ermesi ardından yayımlanan ortak bildiride Rusya sert bir şekilde kınandı. Ana başlıkta, özellikle Çin’in Rusya’ya destek olmaması talep edilirken, Rusya’nın işgal hareketine paralel ülkelerin savunma sanayi harcama taahhütlerini de attırdıklarını görüyoruz.

Zirve’nin en çok merak edilen konusu Avrupa’nın Rusya’ya yönelik olarak doğalgaz ve petrol ambargosu uygulayıp uygulamayacağı noktasında idi. Şu aşamada, Zirve’den böyle bir kararın alınmadığını görüyoruz. Hatırlanacağı üzere, Almanya’nın Rusya’dan ithal ettiği gazın toplam ithalatı içindeki payı %65; Avrupa genelinde ise bu rakam kabaca %30 civarında. Avrupa, Rus gazı olmaksızın ekonomik mânâda ciddi zorlanacağı ve alternatif arayışların da ivme kazanacağı bir döneme giriyoruz.

Bu minvalde, ABD’nin Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışı noktasında yeni açılımlar geliştirebileceği belirtildi. Zirveye katılan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın bitmesi için çabalamaya devam edeceğini taahhüt ederken, müttefiklerden Türkiye’nin önüne koyduğu kısıtlamaları da kaldırılmasını talep etti.

Zirve’den, Rus gazı ve petrolüne yönelik yaptırım geleceği beklentisi ile son günlerde yükseliş eğiliminde olan Brent cinsi petrolün varil fiyatı, dün 124 dolar seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi ardından kazanımlarını koruyamayarak bu sabah 117 dolar seviyesinde kadar geriledi. Altının ons fiyatı ise, haftanın son iş gününü, teknik manada oldukça önem verdiğimiz 1,960 dolar seviyesinden karşılıyor. Haftalık kapanış seviyesini büyük bir önemle takip edeceğiz. 1,960 dolar seviyesinin üzerinde ‘temiz’ bir haftalık kapanış, altın için yeniden yukarı yönlü seviyelere açılan kapıyı aralayacaktır. Bitcoin ise emin adımlarla bir kez daha 45,500 dolar seviyesindeki direncini test etmek üzere kuzeye doğru ilerlediğini görüyoruz. Bu sabah 44,350 dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin’de, 45,500 dolar seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış durumunda ağırlık artıracağız.

TCMB’nin her hafta Perşembe günü açıkladığı verileri dün yine yakından takip ettik. 18 Mart ile biten haftada, gerçek ve tüzel kişilerin Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) Aralık ayının son haftasından itibaren sergilediği düşüşüne adeta son verirken, son iki haftada 2,1 milyar dolar artış kadettiğini görüyoruz! Öte yandan, yabancı yatırımcıların menkul kıymet (hisse senedi ve tahvil) pozisyonlarında değişim, savaşın da etkisi ile son 5 haftada 1,77 milyar dolar azalış kaydetti!

TCMB’nin brüt döviz rezervleri, yine 18 Mart ile biten haftada 1,2 milyar dolar artış kaydederken, altın rezervleri ise fiyat hareketi kaynaklı olarak 1,3 milyar dolar azalış kaydetti. Bu bağlamda, brüt döviz ve altın rezervleri, 108,7 milyar dolar ile Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bir adım daha ileriye gidersek, TCMB’nin swap hariç net rezervlerinin ise (eksi) 31,9 milyar dolar ile yeniden açılmaya başladığını da not etmek gerekiyor.

TCMB’nin net döviz pozisyonunda yaşanan azalma veya daha doğrusu rezervlerin artmıyor olması, kamunun süregelen desteğini de anlatmaya yetiyor. Ağır çekimde yukarıya doğru ilerlemeye devam eden USDTRY kurunun bu sefer de 14,85 civarında dinlenmeye geçtiğini görüyoruz. Havanın yurtdışında bozması veya risk iştahının azalması durumunda, yukarıda psikolojik 15 seviyesine dikkat edeceğiz (faiz artırım söylentileri öncesinde test edilen seviye). Dün faiz artırım kervanına 25 baz puan ile Güney Afrika Merkez Bankası da katılırken, TCMB’nin radikal kararının bir noktada TL üzerinde baskı kurabileceğinden endişe ediyoruz. Bu nedenle, kur üzerinde riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

Dün Rusya borsası neredeyse 1 ay sonra sınırlı sayıda şirket ile işlemlerine başlayarak günü endişe edilenin aksine %4,5 yükselişle tamamladı. Rusya’nın 5 yıl vadeli CDS risk primi bu sabah 3,200 baz puan ile tüm zamanların zirvesinin bir tık altında işlem görürken, Putin’in enerji ihracatında Ruble ödeme koşulu sonrası USDRUB paritesi 94 seviyesine kadar geriledi. Hatırlanacağı üzere savaş öncesi 75 seviyesinde olan Ruble, savaşın patlak vermesi ardından 150 seviyesini test etmişti.

FED’in yüksek enflasyonla mücadele etmek için çok yavaş hareket ettiğine yönelik kaygıların gölgesinde, ABD borsaları dün geceyi %1,5 civarında yükselişle tamamladı. Bu sabah ABD vadeli işlemlerde yine artılar görmemize rağmen, Asya piyasalarında karmaşık bir seyir hâkim. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, diğer bölgelerde düşüşler görüyoruz. Bu sabah Japonya’da açıklanan çekirdek tüketici fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Mart ayında iki yıldan fazla bir sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Asya cephesinde bu sabah havanın bozuk olmasının bir sebebi de, Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk kez kıtalararası balistik bir füze denemesi yapması olduğunu düşünüyoruz. Kıtalararası balistik füzeler, standart bir hat üzerinde binlerce kilometre uçabiliyor ve teorik olarak Kuzey Kore’nin denediği füzenin ABD topraklarına ulaşması mümkün görünüyor!

Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor. Türkiye cephesinde Reel Kesim Güven Endeksi, Kapasite Kullanım Oranı ve Sektörel Güven Endeksleri; ABD’de ise bekleyen konut satışları takip edilebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler