Sosyal Medya

Genel

SABAH Analiz: İstanbul zirvesinden iyimser mesajlar piyasalarda coşku yarattı, ralli başladı mı?

İstanbul’da yapılan müzakerelerin tamamlanmasının ardından taraflar açıklama yaptı. Ukrayna heyeti, ülke güvenliğinin en önemli talepleri olduğunu vurguladı. Tartışmalı bölgeler için…

SABAH Analiz: İstanbul zirvesinden iyimser mesajlar piyasalarda coşku yarattı, ralli başladı mı?

İstanbul’da yapılan müzakerelerin tamamlanmasının ardından taraflar açıklama yaptı. Ukrayna heyeti, ülke güvenliğinin en önemli talepleri olduğunu vurguladı. Tartışmalı bölgeler için referandum seçeneğinin öne çıktığını söyleyen Ukrayna tarafı, oylamanın baskı  altında olmadan barışçıl bir şekilde yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

 

Euronews’a göre “İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşabildik” açıklamasında bulunan Rus heyeti, “Dışişleri bakanlarımız bu maddeleri daha detaylı çalışacak. Ukrayna’nın teklifine bakılacak ve Putin’e rapor edilecek” denildi.

 

Rus müzakereci Medinskiy ise Putin ve Zelenskiy’nin görüşmesinin “sadece dışişleri bakanları tarafından kabul edilen bir anlaşma” yapılması halinde mümkün olacağını duyurdu.

 

Ukrayna’da ateşkesin yaklaştığı algısı saman alevi gibi piyasalara yayıldı. Gün içinde dolar/TL 14.50’lere kadar geriledi, Çarşamba sabahı 14.60 civarında.  Wall Street’te DJ30, S&P500 ve NASDAQ sırasıyla %1. %1.23 ve %1.85 prim yaptılar. Stoxx600 de günü %1.7 kazançla kapadı. Bu sabah Asya’da Nikkei225 haricinde iyimserlik sürüyor.

Japon Yeni’nin dolara karşı hızla değer yitirmesinden endişelenen Japon Merkez Bankası dövize müdahale edince, zayıf Yen’den yararlanan Japon hisseleri değer yitirdiler. Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler FX endeksi dolara karşı %0.8, hisseler ise %1.3 prim yaptılar.

 

Brent’te gerileme sona ererken, altın ve değerli metallerden çıkış başladı. Borsaların baş düşmanı ABD 10 yıl vadeli tahvil getirileri günlük bazda 15 baz puan kadar düşerek iyimserliğe destek verdi.

Velakin, Ukrayna’da ateşkes ve akabinde nihai barış beklentisi oldukça riskli.  Ukrayna Başkanı Zelensky Rusya’ya güvenmediğini beyan etti.  Kremlin Kyiv etrafında askeri operasyonu yavaşlatırken, Güney’de savaş tüm şiddetiyle devam ediyor.

 

Taraflar arasında bazı noktalarda uzlaşı kolay:  Ukraynalı müzakereci, NATO’ya değil ancak Avrupa Birliği’ne (AB) gireceklerini kaydetti. Aynı yetkili, güvenlik garantisi sistemi çalışırsa Ukrayna’nın tarafsız ülke olma statüsünü kabul edeceğini ve bunun ülkede yabancı askeri üslerin olmamasını da içereceğini söyledi.

İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıklarken, Ukrayna tarafıyla İstanbul’da yaptıkları görüşmelerin yapıcı geçtiğini belirtti.

 

“İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşabildik” açıklamasında bulunan Rus heyeti, “Dışişleri bakanlarımız bu maddeleri daha detaylı çalışacak. Ukrayna’nın teklifine bakılacak ve Putin’e rapor edilecek” denildi.

 

Kırım ve Donbass’ın statüsü de zaman bırakılabilir. Velakin, bir çok Batı’lı uzman Putin’in barışa niyetli olmadığı, sadece ordu yediği darbeden toparlanıncaya kadar zaman kazanmak istediğini savunuyor. Ukrayna’da ateşkesin sağlanması halinde, barışın tesisi için en kritik konular gündeme gelecek:

 

Ukrayna’daki savaş zararını kim ödeyecek?

Putin Ukrayna’da yenilgi sayılacak bir barışı halkına başarıyla pazarlayabilecek mi?

Batı  yaptırımları ne zaman kaldırır?

 

Müzakerelerden gelen iyimser açıklamalarla ralli yapan borsaların, bu sorulara cevap almadan daha yukarı hamle yapması kolay değil. ABD’de Perşembe açıklanacak enflasyon ve Cuma tarım dışı istihdam verileri hisse senetlerindeki havanın belirlenmesi için çok kritik.

Riskli varlıklarda ralli temkinli ve Putin-Zelenskiy zirvesi gerçekleşirse,  ivme kazanabilir. Yine de en olası senaryo müzakerelerin çok yavaş ilerlemesi veya uzlaşma sağlanamaması. Yatırımcılar erken sevinmiş olabilir.

 

Dolmabahçe’de müzakere sona erdi: Rus ve Ukrayna heyetlerinden umut verici açıklamalar

 

Ekonomide “OYUN BİTTİ” & Borsada patlama göreceğiz! | Atilla Yeşilada

 

Garanti Yatırım BBVA Strateji:  Dünya  borsaları ve Borsa İstanbul’da 1ci çeyrek kapanırken

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler