Sosyal Medya

Piyasa

ANALİZ:  Petrolde arz darlığı kalıcı olacak

Bu sabah Asya vadeli işlemlerinde $106/varile çıkan Brent ham petrol, bir yanda Rus üretimine koyulan yaptırımlar, öte yanda ise Çin’de…

ANALİZ:  Petrolde arz darlığı kalıcı olacak

Bu sabah Asya vadeli işlemlerinde $106/varile çıkan Brent ham petrol, bir yanda Rus üretimine koyulan yaptırımlar, öte yanda ise Çin’de cvoid-19 salgını kapatma/kısıtlamalarıyla eksilen talebi fiyatlıyor. The Energy Word kurucu ortağı emtia uzmanı  Dan Dicker, Yahoo Finance’e verdiği demeçte, petrol arzında kalıcı bir daralma yaşandığını öne sürdü. Dicker’e göre Rus petrol üretiminin gerilemesi Putin’in Ukrayna Savaşı’nı erken bitirmesine bile neden olabilir.

Exxon, Total ve  BP gibi enerji devlerinin Rusya faaliyetlerini askıya almasıyla, üretim günde 1 milyon varil kadar gerilemiş. Rusya yaptırımlardan kaçınmak için petrolü Hindistan ve Çin gibi bunlara duyarsız pazarlara sevkediyor. Fakat, Bu iki alıcı da Rus petrölüne piyasanın çok altında bedeller ödüyor. Rusya bu ticaretten biraz zararlı çıksa da, en azından ekonomiyi ayakta tutup savaş harcamalarını finanse edebiliyor.

Öte yanda, Dicker’ göre, Batı’lı şirketlerin ülkeden çekilmesi uzun vadeli üretim daralması yaratacak. Dicker, ayrıca OPEC’i kastederek, Rus üretimini  ikame edecek atıl kapasite kalmadığını da söyledi.

Analiste göte, ekonomisini enerji gelirleri ile besleyen Putin, üretim daralmasının sürmesi halinde Ukrayna Savaşı’nı erken bitirmeyi bile tercih edebilir.  Bu şekilde, yaptırımların kaldırılması için pazarlık gücü elde edecek.

 

Fed’den sonra G7 Merkez Bankaları da  bilanço daraltacak

 

Enflasyon küresel ekonomik büyümeyi aşağı çekiyor: Reuters anketi

 

Küresel çip krizinden sonra lityum krizi yolda!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler