Sosyal Medya

Döviz

Fed’den sonra G7 Merkez Bankaları da  bilanço daraltacak

ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisinin Pazartesi seansında %3 kritik direncini aşması, Türkiye gibi çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler…

Fed’den sonra G7 Merkez Bankaları da  bilanço daraltacak

ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisinin Pazartesi seansında %3 kritik direncini aşması, Türkiye gibi çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler için sarı alarmdı. Çünkü, GOÜ dolar borçlanırken, bu getirinin üstüne ülkeye özgü bir risk primi ödüyor. Ülkenin risk primi sabit kalsa da, ABD tahvil faizi yükselince, ülke veya şirketin borçlanma maliyeti de yükseliyor. Yine Türkiye gibi milli parası kırılgan olarak tanımlanan ülkeler için ikinci bir tehlike Dolar Endeksi’nin 20 yıllık zirvesinde dolaşması. Dolar Endeksi’nin yükselmesi,  TCMB’nin döviz kurun kontrol etmesini güçleştirirken, dolarla borçlanan banka ve finans dışı şirketlerin ödeyeceği faizin TL karşılığını yükseltiyor. Yani, hem dış kredi daha pahalı hale geliyor, hem de şirket nakit akımının yükselen bir kısmını finansman giderlerine ayırarak, yatırım ve istihdam için daha az kaynak ayırabiliyor.

Bu tehlikeli ortam Çarşamba akşamı Fed’in 50 baz puan faiz artırmasıyla birlikte tüm kredi ve  tahvil pazarlarında fiyatlanacak. Türkiye’nin Bayram öncesi 600 baz puanı aşan CDS primi bir miktar daha yükselebilir.

Durun daha bitmedi. Fed faiz artırımı yanında bilançosundan tahvil de satacak, yani piyasadan dolar çekecek. DİKEN’in Bloomberg’ten tercüme ettiği analize göre, G7 ülkelerinin (Almanya, ABD, Britanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) 2022’nin geri kalanında bilançolarını yaklaşık 410 milyar dolar küçülteceklerini tahmin ediyor.  Yani, yalnız dolar arzı değil, Euro arzı da yavaşlayacak, hatta 2023 yılında daralacak.  Türkiye gibi kredi notu çok düşük ülke hisselerinin  bu ikincil parasal sıkılaştırma sürecinde en az Fed’in faiz artırımları kadar zarar görmesi olası.

 

Bloomberg’e göre ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hamleleri yanında, G7 ülkelerinin merkez bankalarında 410 milyar dolarlık küçülme de küresele finansal koşullarda ek sıkılaşmaya yol açacak. Ekonomistler bunun ‘finansal şok’ yaratacağı endişesinde.

 

Fed’in mart toplantısı tutanaklarında parasal sıkılaştırmanın boyutları da ortaya çıkmıştı. Buna göre Fed’in 60 milyar doları Hazine, 35 milyar doları da mortgage destekli bilanço daraltacağı belirtiliyor.

 

Banka mayıs toplantısında harekete geçecek

 

Diğer yandan Fed’in bilançosunu küçültmede tek başına kaldığı önceki sıkılaştırma döngülerinden farklı olarak, bu sefer diğerlerinin de aynı şeyi yapması bekleniyor.

Bloomberg, G7 ülkelerinin (Almanya, ABD, Britanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) 2022’nin geri kalanında bilançolarını yaklaşık 410 milyar dolar küçülteceklerini tahmin ediyor. Bu keskin bir dönüş anlamına geliyor.

 

Daralan bilançoların ve daha yüksek faiz oranlarının ikili etkisi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’in yeni Covid-19 karantinaları, küresel ekonomi için benzeri görülmemiş bir zorluk oluşturuyor.

 

‘Finansal şok’

 

Bu durum borçlanma maliyetlerini yükseltecek ve varlık değerlemelerini eritecek.

Daha önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlarda çalışmış olan ekonomist Alicia Garcia Herrero, “Bu, dünya için büyük bir finansal şok anlamına geliyor” dedi.

 

‘Para politikaları tarihinde ilk’

Fed’in bilançoda daraltma hızının, 2017’dekinin iki katı olması bekleniyor.

 

Gavekal Araştırma yöneticisi Didier Darcet’e göre, daralmanın büyüklüğü ve yörüngesi para politikaları tarihinde bir ilk.

 

Yeni bir test

2008 mali krizinden bu yana merkez bankası parasıyla dolup taşan tahvil piyasaları, şimdi ‘bilinmeyenden’ korkuyor. ‘Kolay para’ yıllarında yükselen konut fiyatları ve kripto paralar, önlemler sıkılaştıkça yeni bir testle karşı karşıya kalacak.

 

ABD merkezli Citigroup bankasının yatırım stratejisti Matt King, likidite akışlarının gerçek getirilerden çok daha önemli olduğunu ve hisse senetleriyle daha iyi korelasyona sahip olduğunu söylüyor. King, her 1 trilyon dolarlık daralmanın önümüzdeki 12 ay boyunca hisse senetlerinde kabaca yüzde 10’luk bir düşüşe eşit olacağını tahmin ediyor.

 

ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi 5 yıllık rekor kırdı

 

Doç Dr. Baki Demirel:  Fed tek başına enflasyonu önleyemez

 

Gelişmekte Olan Piyasa FX Çin’e yenik düştü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler