Sosyal Medya

Döviz

Powell’dan güvercin olmasa da “iyimser” mesajlar: Faiz artırımlarını yavaşlatmak uygun olacak

FOMC’nin son 75 baz puanlık faiz artışı ile politika faizi seviyesinin geldiği %2,25-2,50 seviyesini “nötr” faiz olarak değerlendiren Fed Başkanı…

Powell’dan güvercin olmasa da “iyimser” mesajlar: Faiz artırımlarını yavaşlatmak uygun olacak

FOMC’nin son 75 baz puanlık faiz artışı ile politika faizi seviyesinin geldiği %2,25-2,50 seviyesini “nötr” faiz olarak değerlendiren Fed Başkanı Powell “önümüzdeki dönem faiz artışlarını yavaşlatmanın uygın” olacağını söyledi. Hise senedi piasasında izlenen toparlanmalar Powell’ın mesajlarının umulduğu gibi iyimser olduğunu teyit etmekte. Başkan bir resessyon ortamı görmediğini ve sene başından bu yana yaratılan 2,6 milyon yeni istihdamın da bunu kanıtladığını söyledi. Talebi arz seviyesi ile uyumlu hale getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Powell, yumuşak iniş ve buna bağlı kısa dönemli bir durgunluk senaryosuna da devam mesajı verdi.

Powell’ın konuşmasından önemli satır başları şöyle:

“İşgücü piyasası sıkı, enflasyon çok yüksek. Faiz artışlarının büyüklüğü gelen verilere göre olacak.

Belirsizliği artırmaktan kaçınmamız gerek. Bizim attığımız  adımlar ülkede herkesi  etkiliyor.

Bilançomuzu ciddi şekilde daraltma sürecini devam ettiriyoruz. Ekonomi dayanıklı ve enflasyonu aşağı getirmek zaruri.

Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatliyiz. Yüksek enflasyonun yarattığı ciddi zorluğun farkındayız.

Eğer uygun olursa gelecek toplantıda da alışılmadık derecede büyük bir başka faiz artırımı olabilir.

Bir süre için trendin altında ekonomik büyüme görmeyi bekliyoruz.

Verilere baktığımızda 75 baz puanlık artırımının uygun olduğuna düşündük. Bugün attığımız adım tüm üyelerden destek gördü.

Haziran’ın ardından bugün de enflasyon verisine bakarak agresif bir adım attık. Enflasyon hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor.

Yapılan faiz artırımlarını ekonominin henüz tam olarak hissetmediğini düşürüyoruz, daha fazla faiz artırımı gerebilir.

Politikayı ılımlı şekilde sınırlayıcı seviyeye getirmemiz gerekli. Şu anda alışıla gelenden daha fazla belirsizlik var, gelecek yıl için para politikası faiz aralığını öngöremiyoruz.

Son enflasyon verisi beklenenden daha kötü geldi.

Eylül toplantısına kadar 2 istihdam, 2 enflasyon verisi göreceğiz, jeopolitik gelişmeler konusunda daha fazla şey göreceğiz.

Eylül toplantısına elimizde daha fazla veri olacak. Para politikasında enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gittiğinden emin olduğumuz bir noktaya geleceğiz. FOMC faiz tahminlerini Eylül’de güncelleyecek.

Büyüme bu yıl yavaşlayacak. Büyümenin potansiyelin altında olduğu bir döneme ihtiyaç var, bu şekilde arz talebe yaklaşabilir.

Enflasyonu aşağı çekmeye odaklanmış durumdayız.

Resesyon yaratmaya çalışmıyoruz, bunu yapmamız gerektiğini düşünmüyoruz.

Bir yumuşak inişe giden yol dar, enflasyonu aşağı getirmekten başka seçeneğimiz yok.

Fiyat istikrarını yeniden tesis etmekte başarısızlık seçeneğimiz yok. Hata yapmamaya çalışıyoruz, enflasyonu aşağı getirmede olması gerekenden daha az şey yapmanın daha sona enflasyon ile mücadelenin maliyetini artırması riski var.

ABD ekonomisinin resesyonda olduğunu düşünmüyorum.”

Bloomberg, Dünya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler