Sosyal Medya

Döviz

Danske Bank ECB faiz artışı beklentisini yükseltti- beklenen resesyona rağmen

Hafta sonu boyunca ECB kanadından gelen sayısız şahin yorum ışığında, Danske Bank ECB faiz artışı beklentisini değiştirdi. Şimdi ECB’nin önümüzdeki…

Danske Bank ECB faiz artışı beklentisini yükseltti- beklenen resesyona rağmen

Hafta sonu boyunca ECB kanadından gelen sayısız şahin yorum ışığında, Danske Bank ECB faiz artışı beklentisini değiştirdi.

Şimdi ECB’nin önümüzdeki hafta 75bp faiz artışı yapmasını bekleyen kurum, bu artışı Ekim ayında 50bp ve Aralık ayında 25bp izleyeceğini öngörüyor.  Fakat gelecek verilere göre ekim ve aralık aylarında faiz artışlarının değişebileceği uyarısını da yapıyor.  ECB mevduat oranının son noktasını %1,5 olarak açıklıyor.

Yeniden yatırım takvimi ile ilgili olarak, şu anda ECB’nin bir değişiklik yapmasını beklemiyor, ancak önümüzdeki aylarda artan piyasa ve ECB odağı, bu tür kararların alınabileceği Aralık ayından önce tartışmaları yoğunlaştıracak.

Euro Bölgesi’nin bir durgunlukla karşı karşıya kalacağına ve ECB’nin buna rağmen faiz artışlarına devam edeceğini düşünen Danske Bank tırmanacağına inanıyoruz, ECB’nin sıkılaştırması olmasa bile, Avrupa ekonomisinin kötüleşen enerji krizi nedeniyle çok zor bir dönemeçte olduğunu vurguluyor.

Yoğunlaşan enflasyon baskısı – şahinler tellerin üzerinde

Avrupa ekonomisi, son birkaç hafta içinde sarmal gaz ve elektrik fiyatlarının ardından büyük bir arz şokuyla karşı karşıya. Sonuç olarak, kısa vadeli enflasyon baskısında önemli bir yoğunlaşma var. Enflasyonda zirve nokta şu anda piyasalar tarafından 2. çeyreğin çoğu için Eylül ayında %9 civarında beklenirken Aralık ayında %10’un üzerinde öngörülüyor. Yoğunlaşan enflasyon dinamiklerinin bir sonucu olarak, bu konuda artan oynaklık ve belirsizlik izlenmekte. Bu durum, ECB’nin Yönetim Konseyi’nin özellikle şahin üyelerinin çok agresif olmalarına ve son birkaç gün içinde keskin bir sıkılaştırma ihtiyacı olduğunu savunmalarına neden oldu. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin bozulması veya ücret / enflasyon sarmalının devreye girmesi risklerinin arttığına işaret ediyorlar.

Schnabel’in önemli konuşması

Bu hafta sonu Jackson Hole konferansı sırasında, etkili ECB üyesi Schnabel, ekonomi ve enflasyon görünümü hakkındaki görüşlerini paylaşırken çok şahin bir sunum yaptı. Schnabel, şokların potansiyel olarak daha büyük, daha sık ve kalıcı olduğu daha az elverişli bir ortamla yeni bir oynaklık çağını anlatırken, ECB’nin ekonomik dinamiklerde belirsizliğin ve yapısal değişimin arttığı bir ortamda tartışmalı da olsa fiyat istikrarı sağlama yetkisine sahip olduğunu da hatırlattı.

Bununla birlikte, belirli durumlarda enflasyonu istikrara kavuşturmanın artık şoklar sırasında üretimi istikrara kavuşturmaya eşdeğer olmadığını ve bu nedenle enflasyon ve çıktı arasında para politikası için bir denge anlamına geldiğini savunuyor. Dahası, Schnabel, merkez bankalarının iki yol izleyebileceğini söyledi: 1) ya para politikasının arz şoklarıyla başa çıkmak için yanlış ilaç olduğu görüşüne uygun olarak ‘dikkat’ ya da 2) daha düşük büyüme ve daha yüksek işsizlik riski altında bile enflasyona karşı güçlü bir tepki ile ‘kararlılık’.

Merkez bankalarının neden şimdi kararlılıkla hareket etmeleri gerektiğine dair üç argümana işaret ediyor: 1) enflasyon belirsizliği, 2) güvenilirlik ve 3) çok geç hareket etmenin maliyeti. Ayrıca, enflasyonun kalıcılık derecesinin belirsiz olduğu durumlarda, “enflasyonun arz veya talep tarafından yönlendirilip yönlendirilmediğinin büyük ölçüde alakasız olduğunu” savundu. Bir merkez bankası “enflasyonun kalıcılığını hafife alırsa – çoğumuzun son bir buçuk yılda yaptığı gibi – ve sonuç olarak politikalarını uyarlamak için yavaşsa, maliyetler önemli olabilir ” dedi.

Konuşması enflasyonun ana kaynağı gıda ve enerji bileşeninden geldiği için daha yüksek faiz yoluyla sıkılaştırmanın nasıl daha düşük enflasyonla sonuçlanacağını sorgulanmakta. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik kararlılık çok açık, çünkü sözleri aynı zamanda daha yüksek işsizliğe sahip bir durgunluğun bir sonucu olabileceği kabulünü de yansıtmakta, ancak çok geç hareket etme riski daha temkinli bir yaklaşımı gölgelemekte.

Danske Bank

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler