Sosyal Medya

Genel

Yağız Kutay Işık yazdı: “Orta sütun”

-Sizin krala neden bozuluyorlar? +Orta sütun!.. -Kim?!? +Orta sütun, ooorta sütun!!! -Neden bozuluyorlar krala? +Bizim kral, orta sütun orta sütun…

Yağız Kutay Işık yazdı: “Orta sütun”

-Sizin krala neden bozuluyorlar?

+Orta sütun!..

-Kim?!?

+Orta sütun, ooorta sütun!!!

-Neden bozuluyorlar krala?

+Bizim kral, orta sütun orta sütun diye iktidara geldi ve iki buçuk yıl içinde bütüüüüün sütunları hak ile yeksan etti!..

Metin Akpınar ve rahmetli Zeki Alasya “Kral” oyununda orta sınıfın çöküşünü bu dizelerle ifade etmişlerdi. Bugün de benzer durumla karşı karşıyayız. Hem de iki buçuk yıldan daha kısa sürede…

Orta direk kavramı ilk defa Özal döneminde hayatımıza girdi. Önemi sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasidir. Çünkü bu kesim demokrasinin keskin kılıcını bizzat ellerinde tutuyorlar.  Nitekim tecrübeye sabit, orta direğin oyunu alan partiler hep seçimi kazanmıştır. Günümüzde bu direğin ismi var ancak cisminden pek haber yok.

 

İktidarın fikrinin ekonomide zikrine yansıması vergilemedir. Günümüzde Türkiye’yi yönetenlerin hangi kesimin yanında olduğunu anlamak için şu üç kalemden alınan vergi oranlarına bakabilirsiniz:

 

  1. Asgari ücretten alınan vergi
  2. İşsizlik maaşından alınan vergi
  3. Kur korumalı mevduattan alınan stopaj oranı

 

Dolar euro eşitliği sonucu Türk lirası küme düşüyor

“Bundan bize ne abi” diye soranlara peşinen 3 farklı cevap verebilirim. Birincisi dış ticaret. Dolar bazında ithal ettiğimiz ürünler toplam ihracatımızdan daha fazla. Sadece bu sene dolar ithalatı %70 üzerine çıkmış durumda. Geçen sene bu oran %47. Turizm gelirlerinin çoğu euro. Kısa vadeli dış borcun neredeyse yarısı dolar cinsinden, 4’te 1’i de euro. Uzun vadelilerde ise dolar cinsinden borç kabaca 2/3. Gidişatı açıklamaya gerek yok. Bir yandan sırf doğalgaz ödemesi için 925 milyon Euro borç alan, diğer yandan kuru tutmak için 37 günde 17 milyar dolar yakan Türkiye…

Beklentiyi aşan ABD enflasyon verisi FED’in daha sert müdahale edeceğini garanti altına aldı. FED faiz artırımı yapmaya devam ederken Avrupa Merkez bankası doların öne geçişine seyirci kalacak mı? Kalırsa bize ne olacak? Mahfi Eğilmez Hoca harika özetlemiş:

Türkiye’nin kayıpta olduğu senaryoda maalesef orta direk yerle yeksan oluyor. Örneği uzakta aramaya gerek yok. Anadolu’da öğretmenler 6 bin liraya imza atmak zorunda bırakılıyor. Ekonomik özgürlüğünü yıllar önce alan ülkenin aydınlık yüzleri kira ödememek için aile evlerine geri dönüyor. Size soruyorum masraflar çıkınca maaşından bir kilo kaşar peyniri zor alan öğretmenler hangi direğe mensup?

 

CDS tırmanışı

CDS primi aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanır. Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesi olarak da ifade edilir.

Bugün Türkiye CDS neredeyse 900 oldu. Bu tarihi rakam. Küresel mali krizin olduğu 2008 yılında bile emsaline rastlanmadı bu rakamın. Peki ne anlama geliyor? Esasında kısaca İFLAS diyebiliriz. Üretim yapmayan Türkiye nasıl dış borç bulacak? Nasıl ekonomiye can suyu gelecek?

 

Aslında yukarıdaki cümlelerin hiçbirini yazmama gerek kalmadan bir cümleyle özetleyebiliriz.

“2003 yılında ücretli çalışanların sadece %9’u asgari ücretliyken bu oran 2017 yılında yaklaşık %22’ye yükselmiştir. Bugün %50’nin üzerindedir.“

 

Orta direk nereye kayboldu bulan söylesin.

 

Yağız Kutay Işık

Twitter: @yagizkutayisik

 

 

KYK Borçları için başlatılan kampanyaya 50 Binden fazla imza desteği…

 

İstenilmeyen “Orta sınıf” çöktü! | Atilla Yeşilada & Murat Kubilay

 

 

Babacan: Bugün CDS 900’e ulaştı, bu işin şakası yok derhal tedbir alınsın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler