Sosyal Medya

Genel

YENİLEME 2: Brent $102’da, dolar/TL   14.08

Asya borsaları Ukrayna Savaşı’nda tırmanışa tepki vermedi. Fakat Avrupa endeksleri vadeli işlem sözleşmeleri açılışta sert satışlar başlayacağını fiyatlıyor. Altın yeniden…

YENİLEME 2: Brent $102’da, dolar/TL   14.08

Asya borsaları Ukrayna Savaşı’nda tırmanışa tepki vermedi. Fakat Avrupa endeksleri vadeli işlem sözleşmeleri açılışta sert satışlar başlayacağını fiyatlıyor. Altın yeniden $1.900/onsun üstüne çıktı. Dünya için borçlanma göstergesi ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi güvenli liman talebiyle, %1.9’a geriledi. Fakat, savaştan daha olumsuz etkilenmesi beklenen Alman (10 yıl vadeli) Bundları’nın getirisi hala 22 baz puan.

 

Savaş Euro/dolar paritesinde de kendini gösteriyor. Parite halen 11.65’te.   Rus Merkez Bankası biraz önce şok faiz artırımıyla Batı yaptırımlarının ruble ve enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini bertaraf etme yoluna girdi. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı.

Savaşta durum değişmedi. Kyiv ve Rus saldırısı altında olan diğer büyük Ukrayna kentlerinin kontrolü el değiştirmedi (CNBC.com)

 

DJ30 vadeli işlemleri halan 500 puan ekside.

 

AB Ukrayna’ya yeni yaptırımlar vadederken, askeri teçhizat sevkiyatını da mali olarak destekleme kararı aldı.

Ek olarak, AB ve Beyaz Saray stratejik rezervlerden petrol satarak enerji şokunu hafifletmeyi görüşüyor.

 

Goldman Sachs, Rusya’nın önemli üreticilerden biri olduğu petrol, gaz, alüminyum, paladyum, nikel, buğday ve mısır fiyatlarında yükseliş beklediklerini vurguladı. Banka, bir ay vadeli Brent ham petrolü için tahminini 95 dolar/varilden 115 dolar/varil seviyesine çıkardı ve gerilimin tırmanması, arzın daha uzun süre aksaması halinde fiyatın ciddi şekilde yükselmesi riski bulunduğunu da vurguladı.

Goldman Sachs, altın fiyatının önümüzdeki aylarda 2150 dolar/ons seviyesine kadar yükselebileceğini de belirtti.

 

Ankara ihracat ve nakliyat için kriz masaları kuruyor.

 

Avrupa’nın ikinci büyük petrol ve gaz şirketi Equinor’un CEO’su Anders Opedal, “Rusya’daki operasyonlarımıza yeni yatırımı durduruyoruz ve ortaklıklarımızı satmak için süreci başlatacağız” diye konuştu.

 

Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz şirketi BP Plc, Rusya’da Rosnetf Oil Company’de bulunan yüzde 19,75 oranında hissesini satma kararı aldı. BP, bu hisseleri 2013 yılında almıştı. Hisselerin 2021 sonu itibariyle değeri 14 milyar dolar seviyesindeydi.

BP CEO’su Bernard Looney de Rosneft Yönetim Kurulu’ndan istifa etti.

 

 

 

Hafta sonunda Ukrayna Savaşı çığrından çıkarak tüm dünyanın sorunu halini aldı. En önemli gelişme olarak, bugün ABD ve  AB üyelerinin Rusya Merkez Bankası ve Sberbank gibi büyük ticari bankaları SWIFT sisteminden kovması geliyor. AB Ukrayna’ya savaş uçakları yollarken, Putin nükleer güçlerini alarma geçirdi. Putin ver Zelensky bugün Belarus-Ukrayna sınırında bir lokasyonda bir araya gelecek. Eğer ateşkes kararı çıkmazsa, diplomatik ve enerji şokları piyasalarda panik atağına yol açabilir.

Asya’da Brent petrol güne $102/varil başlarken, DJ30, SP500 ve NASADQ vadeli sözleşmeleri sırasıyla %1.28, %1.91, ve %2.12 satıcılı. Halen işlem yapan tek Asya borsası görünen Nikkei225 %0.25 satıcılı.

 

Geçen hafta TCMB  miktarı $3.5 milyar tahmin edilen müdahalerle dolar/TL’yi kritik 14.00 sınırının altına itmişti. Bu sabah kotasyonlarda dolar/TL 14.06-07. Euro/dolar yeniden 1.12  paritesinin altına düştü.

Twitter’de yer alan haberlere göre, Ukrayna’da başarılı olamayan bir kaç general Putin tarafından görevden alındı. Halen Kyiv etrafında yoğun bir cephe savaşı var. AB Ukrayna’ya savaş uçağı yollayacağını açıklarken, ABD Başkanı Biden ise yaptırımlarla Rus ekonomisine ağır  bedel ödetecekleri tehdidini savurdu. Rusya cephesinde  işler iyice çığrından çıktı. Bir Rus yetkili Uzay İstasyonu’nu dünyaya düşürmekten bahsediyor.

Bloomberg’e göre Rusya’nın Batı piyasalarınsa dolaşan $300 milyar kamu fonu var. Eğer bunlara el konulursa, Fed yeniden para basmak zorunda kalacak. Rusya’ya uygulanacak SWIFT yaptırımlarının içeriği kesin değil. Rusya’nın enerji ihracatı yaptırımlar altında nasıl gerçekleşecek sorusuna cevap bulunamıyor. Cuma günü Batı piyasalarında Rus menkul kıymetlerinde işlemler durmuştu. Bu sabah Rus rublesi dolara karşı (bir iş gününde) 83’ten 115’e geriledi.

Gün boyunca bu haberi yenileyeceğiz. Eğer saati belli olmayan Putin-Zelevsky görüşmesinden olumlu haberler gelmezse, emtialarda şok sıçramalar; riskli varlıklarda ise panik satışları olası.

 

FÖŞ anlattı:  Ukrayna Gerginliği Elektriğimizi Kesebilir

 

Ukrayna işgali ile yükselen emtia piyasaları: Önümüzdeki aylar ne getirir?

 

RUSYA, UKRAYNA’DA İLERLİYOR | SİYASİ VE EKONOMİK ETKİLERİ | GÜLDEM ATABAY & SEZİN ÖNEY

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler