Sosyal Medya

Döviz

Ukrayna işgali ile yükselen emtia piyasaları: Önümüzdeki aylar ne getirir?

Rusya’nın nüfuz alanı genişlemeye devam ediyor Ham petrol, doğal gaz ve buğday arzı Rusya’ya bağlı Platin grubu metaller, alüminyum, gübreler…

Ukrayna işgali ile yükselen emtia piyasaları: Önümüzdeki aylar ne getirir?

Rusya’nın nüfuz alanı genişlemeye devam ediyor

Ham petrol, doğal gaz ve buğday arzı Rusya’ya bağlı

Platin grubu metaller, alüminyum, gübreler ve diğer emtialar Başkan Putin’in Rusya’sından geliyor

Ticari ambargolar, yaptırımlar ve savaş emtialar için temel arz talep denklemini bozar.

Emtialar küresel varlıklardır. Üretim, yer kabuğunda metallerin, minerallerin ve enerji rezervlerinin bulunduğu bölgelerde gerçekleşir. Tarım ürünleri iklim, su kaynakları ve toprağın mahsul büyümesini desteklediği alanlardan gelir. Tüm işletmeler ve gezegenimizde yaşayan 7.877 milyardan fazla insan günlük yaşam için gerekli olan hammaddelere ihtiyaç duyar. Yaşamak için güç veren, beslenme ve barınak sağlayan tüketim her yerdedir.

Emtia fiyatları ekonomik ve jeopolitik manzaraları yansıtır ve jeopolitik çalkantılar fiyatları önemli ölçüde etkileyebilir. Mevcut Ukrayna savaşı, 2022’nin başlarında dünya barışı için önemli bir tehdit oluşturuyor.

Rusya’nın saldırısı, tüm varlık sınıflarında hammadde ve piyasalarda fiyat bozulmalarına neden olan bir tsunami gibi küresel emtia piyasalarında dalgalanacak.

Rusya’nın nüfuz alanı genişlemeye devam ediyor

Rus lider, Ukrayna’nın Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ettiğini ve NATO genişlemesinin ülkesini tehdit ettiğini iddia etti. Konuşmasının ardından Rus ordusu Doğu Ukrayna’ya girdi. ABD ve NATO bu hareketi bir işgal olarak görüyor ve Başkan Putin’in başkent Kiev’e doğru batıya doğru ilerlemeye devam etmesiyle Rusya’ya yönelik yaptırımların dozu yükseliyor. 24 Şubat’ta, Rus kuvvetleri tüm büyük Ukrayna şehirlerine geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Ukrayna’ya asker sokmak, Rusların daha önce SSCB’nin bir parçası olan bölgeleri kontrol etmek için yaptığı ilk açık hamle değil. 2008 yılında Rusya Gürcistan’ın kontrolünü ele geçirdi. 2014 yılında Rus ordusu Kırım Yarımadası’nı Ukrayna’dan alarak işgal etti ve ardından ilhak etti.

Başkan Putin 21 Şubat’ta yaptığı konuşmada, Ukrayna’ya “barışı koruyan” askerler göndermenin nedeni olarak Rusya’yı tehdit eden NATO genişlemesini gösterdi. Başarı başarıyı doğurursa, Rus lider Sovyetler Birliği’nin sökülmesini tersine çevirmeye devam edebilir.

Bu arada Başkan Putin diğer bölgelerdeki nüfuz alanını genişletti. Suriye ve İran’a verdiği destekle, ABD’den destekli savaş hatlarının diğer tarafında yer aldı. 2016’da Ruslar OPEC’in en büyük üye olmayan ortağı oldu. Bugün OPEC+, Moskova’dan istişare ve anlaşma olmadan hiçbir üretim kararı alamaz. ABD’nin fosil yakıtlar pahasına alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyerek iklim değişikliğini ele almasıyla, dünya petrol piyasasındaki fiyatlama gücü, üye olmayan statüsüne rağmen Rusya’nın liderlik rolünde olduğu kartelin elinde.

Pekin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nda Başkan Putin ve Başkan Xi, önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca uygulanacak ABD ve Avrupa yaptırımlarını etkisiz hale getirebilecek karşılıklı destek konusunda anlaştılar. Sonuç olarak, Rus lider, Orta Doğu ve Asya’da rakipsiz askeri eylemler ve stratejik olarak planlanan ittifaklarla destek ve güç tabanını genişletti.

Ham petrol, doğal gaz ve buğday arzı Rusya’ya bağlı

Rusya, dünya çapında ham petrol ve doğal gaz üreticilerinin ve ihracatçılarının başında geliyor. Rusya’nın OPEC politikasındaki etkisi sadece enerji piyasalarındaki gücünü artırıyor.

Enflasyon ve ABD’nin enerji politikası değişimi petrol fiyatını şimdiden yükseltti. Brent kriteri, dünyadaki petrol üretim ve tüketiminin yaklaşık üçte ikisi için fiyatlandırma mekanizması.

Brent ham petrol vadeli kontratları, Rus askerlerinin 22 Şubat’ta Doğu Ukrayna’ya girmesinden önce varil başına 90 doların üzerindeydi. Tam ölçekli istilanın ardından Brent vadelileri varil başına 105,79 dolara kadar yükseldi. ABD Başkanı Biden, OPEC üyesi Suudi Arabistan’dan 2021’den bu yana üretimi üç kat artırmasını istedi ve Suudiler her fırsatta reddetti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ABD-Avrupa ülkelerinin yaptırımları, ham petrol fiyatlarını 2007’den bu yana ilk kez görülebilecek şekilde varil başına yaklaşık 150 dolara itebilir.

Avrupa doğal gaz arzı için Rusya’ya bağımlı. Rusya’nın enerji emtiasını ekonomik yaptırımlara karşı siyasi bir araç olarak kullanması nedeniyle yaptırımların aksamalara yol açması muhtemel. ABD, Rusya-NATO gerginliklerinin neden olduğu sıkıntıları hafifletmek için LNG sevkiyatlarını Asya’dan Avrupa’ya yönlendirmeye çalışabilir. NYMEX doğal gaz vadeli işlem piyasası öncelikle yurtiçinde olmakla birlikte, yurtdışına LNG sevkiyatları onu daha çok uluslararası bir pazar haline getirmekte. Ukrayna’daki durumsa doğal gaz vadeli işlem piyasasının jeopolitik manzaraya olan duyarlılığını artırmakta.

Aylık grafik, yakındaki MYMEX doğal gaz vadelilerinin 24 Şubat’ta MMBtu başına 4,80 doların üzerinde oturduğunu göstermekte. Ocak ayında yükselişten 7.346 dolara kadar gerileseler de, doğal gaz piyasası 2022 enjeksiyon sezonunun tarihsel olarak zayıf başlangıcına yaklaşırken, MMBtu başına Şubat 2021’deki 3.316 $ ‘lık yüksek oranın oldukça üzerinde kalmaya devam ediyorlar.

Ham petrol ve doğal gaz güç sağlarken, buğday beslenme için kritik bileşen. Rusya dünyanın önde gelen buğday ihraç eden ülkesi.

Dünya buğday fiyatları için ölçüt olan CBOT yumuşak kırmızı kış buğday vadeli işlemlerinin aylık grafiği, tahılın 24 Şubat’ta burç başına 9,25 doların üzerinde işlem yaptığını göstermekte. Şubat 2021’de en yüksek değer 6.8350 dolardaydı.

Buğday fiyatları, Rusya ile yaşanan gerginlikler ve Karadeniz Limanları’nın askeri eylemlerin başladığı bölgede olması nedeniyle yükseliyor. Dahası, Ukrayna etkili bir buğday üreticisi ve Ukrayna’daki savaş, tarlalar savaş alanına dönüşebileceği için 2022 buğday mahsulünü tehdit eder.

Platin grubu metaller, alüminyum, gübreler ve diğer emtialar Başkan Putin’in Rusya’sından geliyor

Rusya platin, paladyum, rodyum ve diğer platin grubu metallerin önde gelen üreticisi. Metaller, Norilsk bölgesinden Sibirya nikel üretiminin yan ürünleri ve Rusya ayrıca önemli düzeyde nikel ve alüminyum, kritik baz metaller tedarik etmekte. Dünya çapında tarımsal üretimdeki girdiler olan gübre Rusya’da da üretilmekte.

Rusya, enerji, metaller, mineraller, tarımsal, petrokimya ve ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere dünyaya tedarik sağlayan bir emtia güç merkezi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enflasyon ve tedarik zinciri darboğazlarının fiyatları çok yıllı ve bazı durumlarda tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselttiği bir dönemde arz sıkıntısını tehdit ediyor.

Ticari ambargolar, yaptırımlar ve savaş emtialar için temel arz talep denklemini her zaman bozar.

ABD ve Avrupa, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini sert ekonomik yaptırımlarla protesto edecek. NATO üyeleri, Başkan Putin’e Rusya’nın ekonomisini etkileyecek ve döviz akışını kesecek zayıflatıcı yaptırımlar sözü verdiler. Karşılığında, Rusya birçok kritik emtia piyasalarında arz sıkıntısına neden olarak, yıkıcı ticari ambargolar uygulayabilir. Savaş ve yaptırımlar, arz ve talep denklemlerini etkilediği için önümüzdeki aylarda emtia fiyatlarını ve bulunabilirliklerini bozacaktır.

Bu arada, açık denizlerdeki düşmanlık potansiyeli nedeniyle navlun oranlarının yükselmesini de beklemek gerek. Rusya’nın ABD ve Avrupa’ya karşılık vermesi hamlesi, Çin’in Tayvan’la yeniden birleşme hamlesi ve Batı’dan gelen zayıflığı hissettikçe Kuzey Kore ve İran’dan daha düşmanca eylemler de dahil olmak üzere olaylar zincirine de neden olabilir.

Rusya’nın Ukrayna’ya hareketi, enflasyonun 40 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde olması ve salgınla ilgili tedarik zinciri darboğazlarının emtia fiyatlarının yükselmesine neden olduğu bir döneme geldi. Ukrayna olayı, önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca aşırı hıza geçebilecek emtia boğa piyasası için yakıt niteliğinde kısaca.

Investing.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler