Sosyal Medya

Genel

TEAM Araştırma: İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın oyları eridi, İmamoğlu’na destek yüzde 56,5’e yükseldi

Toplumsal Etki Araştırma Merkezi (TEAM) tarafından yapılan son araştırma İstanbul’daki seçmenlerin tercihini ortaya koydu. Ortaya çıkan sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın…

TEAM Araştırma: İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın oyları eridi, İmamoğlu’na destek yüzde 56,5’e yükseldi

Toplumsal Etki Araştırma Merkezi (TEAM) tarafından yapılan son araştırma İstanbul’daki seçmenlerin tercihini ortaya koydu. Ortaya çıkan sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da yaşadığı oy kaybı, Türkiye genelinden daha yüksek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek ise artıyor. Araştırmaya göre bu oran yüzde 56,5’e yükseldi.

 

TEAM araştırma, İstanbul seçmenin oy tercihlerini anlamak üzere yaptığı araştırma kapsamında ocak ayının ilk iki haftasında 20 ilçede 4280 yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

 

Araştırmada odaklanılan örneklem, İstanbul ilçelerini sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ve geçmiş oy eğilimlerine göre bölgelere ayırarak belirlendi.

 

Bu kapsamda araştırma, Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çekmeköy, Esenler, Fatih, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Şişli, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerinde yapıldı.

 

Araştırma sonuçları İstanbul’un Türkiye’den farklılaştığını gösteriyor

 

Buna göre İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın destek kaybı Türkiye’ye göre daha yüksek.

TEAM bu sonuç için “Geçmişte AK Parti’yi ve MHP’yi destekleyen seçmenlerin kanaatleri İstanbul’da Türkiye geneline göre daha yüksek oranlarda değişmiş” değerlendirmesini yaptı.

 

İstanbul’da, 2018’de yüzde 50.7 olan Cumhur İttifakı oyları ocak ayı itibari ile yüzde 41.2’ye gerilemiş durumda.

Aynı dönemde Türkiye genelinde yapılan araştırmada Cumhur ittifakı yüzde 53.7’den yüzde 45.8’e düşerek 7.9 puan kaybederken, ittifakın oy kaybı İstanbul’da daha fazla: 9.5 puan.

 

Araştırmaya göre İstanbul’da AKP, 2018’den bu yana düzenli olarak oy kaybederken, CHP yükselişte. CHP, Türkiye genelinde oylarını yüzde 26.4’e, İstanbul’da ise yüzde 36.2’ye yükseltmiş durumda.

Sonuçlar, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan desteğin daha da azaldığını gösteriyor. Türkiye genelinde Erdoğan’a destek yüzde 37.9 iken, İstanbul’da bu oran yüzde 34.2’ye inmiş durumda.

 

 

Erdoğan 2018 seçimlerinde Türkiye genelinde tüm seçmenlerin yüzde 44.4’ünün, İstanbul’da ise 43.3’ünün oyunu almıştı.

 

Araştırma sonuçlarına göre Cumhur İttifakı, İstanbul’da 2018 seçmeninin yüzde 22’sini kaybetmiş. TEAM bu noktada “İttifak işsiz, Kürt, daha az dindar, Üniversite mezunu ve öğrencisi, orta alt gelir grubu, daha Atatürkçü ve daha genç olan seçmenlerde daha fazla kayıp yaşıyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Araştırma, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olan desteğin arttığını gösteriyor. Araştırmaya göre bugün 23 Haziran’daki gibi iki adayın öne çıktığı bir seçim olursa, İmamoğlu seçmenlerin yüzde 56.5’inin oyunu alıyor.

 

 

Yine araştırmaya göre seçmenler bu dönemki İBB yönetimini, önceki yönetimden daha başarılı buluyor. Seçmenlerin yüzde 52.9’u “bu dönem daha iyi” derken, “daha kötü” diyenlerin oranı yüzde 23.5.

Sonuçlara göre İBB’nin projelerine seçmenin takdiri ise yüksek. Seçmenin İBB’ye takdirinde sosyal politika alanı öne çıkıyor. En beğenilen projeler arasında Anne-kart, yeni doğum paketi, halk ekmek, öğrenci desteği ve askıda fatura geliyor.

 

Araştırmada taksi tartışması da soruldu. Buna göre taksi tartışmasında İstanbullular büyük oranda İBB yönetimini haklı buluyor.

 

Katılımcılara Kanal İstanbul projesi de soruldu. Buna göre İstanbullular Kanal İstanbul projesine karşılar. Yüzde 55.9’u Kanal İstanbul’un yapılmasını yanlış buluyor. Yapılmasına destek verenlerin oranı ise yüzde 23.7 olarak belirlendi.

 

Kaynak:  Ahval Haber

 

 

Türkiye gençlerini kaybediyor: Gençler geleceğe karşı karamsar; sebep ekonomi

 

Yöneylem: CHP, AKP’nin sadece 1 puan gerisinde

 

6’lı görüşmeden iktidar çıkar mı? & Erdoğan’ın karşı hamlesi ne olabilir? | Özgün Emre Koç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler