Sosyal Medya

Genel

TBB Başkanı Alpaslan Çakar:  TL kredi için döviz şartı düzenlemesinde değişiklik yapıldı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, BDDK’nın ticari krediler için döviz şartı düzenlemesindeki bazı değişikleri açıkladı.   Habertürk’te açıklamalarda…

TBB Başkanı Alpaslan Çakar:  TL kredi için döviz şartı düzenlemesinde değişiklik yapıldı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, BDDK’nın ticari krediler için döviz şartı düzenlemesindeki bazı değişikleri açıkladı.

 

Habertürk’te açıklamalarda bulunan Çakar, DBS, kurumsal kredi kartı, tedarik finansmanı kapsamındaki kredilerin düzenlemeden istisna olduğunu, bununla birlikte faktoring kurumlarının verdiği kredilerin matrah değerlendirilmesine tabi olduğunu bildirdi.

 

TBB Başkanı Çakar, BDDK Başkanı Akben’in geçen hafta açıkladığı yeminli müşavirler için de onay geldiğini, bağımsız denetim sürecine yeminli mali müşavirlerin de dahil olduğunu duyurdu.

 

 

Çakar’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

 

Düzenlemenin amacı kredilerin selektif olarak doğru mecralarda kullanımını sağlanması. Varlıkların içinde dövizi varken uygun maliyetli TL cinsinden kredi kullanarak döviz alınmasını önlemek. Cari denge dolayısıyla kur üzerindeki baskıları azaltacak önlemleri almak zorundayız. Kur üzerinde sürekli yukarı yönlü küresel baskı var. Bu amaçla bazı kararlar aldı.

 

Bu kararlarda şöyle bir şey öngörülüyor; bu firmalar bağımsız denetime tabi olacak. İkincisi TL cinsinden yabancı para varlıkları altın ya da bankada yer alan mevduatları TL üzerinden 15 milyon TL’nin üzerinde olacak. Şirketin aktif büyüklüğü ise 11 yıl içerisinde net satış hasılatından hangisi yüksekse onun yüzde 10’undan fazla yabancı para, varlık bulunduramayacak. Bu üç şartın bir arada olması zorunluluğu var. Yabancı para kredi konusunda sıkıntı yok. O kapsamda herkes alabiliyor. 32 sayılı karar kapsamında olmasa bile yabancı para pozisyon açığı olan, yani döviz cinsinden yükümlülüğü olan ödemesi olan firma o pozisyon kadar döviz alma şansı var. Kamu Gözetim Kurumu’nun yayınladığı veriye göre Türkiye’de 13 bin 900 potansiyel firma var. Bu kriteri sağlayan firma sayısı 350 civarında. Bu dinamik bir süreç, pekala artabilir.

 

Kredi için döviz şartı düzenlemesindeki 3 değişiklik

 

Burada bağımsız denetim firma sayısı 360 civarında. Bu firmaların kredi kullanma aşamasında bağımsız denetim raporunu ibraz ediyor olması lazım. BDDK Başkanımız geçen hafta şunu söyledi; biz süreci değerlendiriyoruz. 360 civarında bağımsız denetim firması var demiştim. Bu kuralı esnetiyorlar. Yeminli müşavirler de dahil olacak. Daha önce kurumsal kredi kartları, tedarik finansman sistemi kapsamındaki krediler de onlar da matraha dahil ediliyordu. Bunlar da matrahtan çıkarılıyor. Özetlersek; Yeminli mali müşavir onayı geldi. DBS, kurumsal kredi kartı, tedarik finansmanı kapsamındaki krediler istisna oldu. Factoring kurumlarının verdiği krediler matrah değerlendirilmesine tabi oldu. Buradaki temel amaç, doğrudan kur üzerindeki baskıyı azaltmak. Şahsın yabancı parası varken, TL kredi alıp tekrar dövize dönmesini engellemek.

 

Kaynak: Habertürk, FinansGündem

 

Erol Taşdelen:  BANKALAR MAYIS KARLILIĞINI BEŞE KATLADI

 

Çetin Ünsalan:  Paranın serbest bölgesi olma fırsatı

 

Veysi Dündar: TÜRKİYE VAHŞİ BATIYA DÖNDÜ!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler