Sosyal Medya

Genel

İbrahim Can:  Fed tehlikesi başlarken, diplomaside fırsatlar

Amerika’da gerçekleşen enflasyon yıllık %7,9 ile son 40 yılda kayda geçen en yüksek enflasyon oranı oldu. Bunun üzerine Amerikan Merkez…

İbrahim Can:  Fed tehlikesi başlarken, diplomaside fırsatlar

Amerika’da gerçekleşen enflasyon yıllık %7,9 ile son 40 yılda kayda geçen en yüksek enflasyon oranı oldu. Bunun üzerine Amerikan Merkez Bankası FED 3 yıl sonra ilk kez faiz artırımına giderek 25 baz puan artırım kararı ile politika faizini % 0,50’ye yükseltti. Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın açıklamasında, “Bu yıl 7 toplantımız var ve 7 faiz artırımı olabilir, faiz artırımlarının önden yüklemeli mi yıl boyunca devam eder şekilde mi olacağına karar vermedik.” ifadelerini kullandı.

 

O esnada tarihi bir fırsatlar doğdu. Almanya Başbakanı ilk resmi ziyareti için Türkiye’de Sn. Erdoğan ile buluşarak özellikle yenilenebilir enerji konusunda Rusya’nın alternatifi olarak Türkiye ile çalışmak istediklerini ifade etti. Bu gelişmenin hemen sonrasında ise Amerika Ticaret Odası Başkanı Türkiye ziyaretinde bulunarak TOBB Başkanı ile görüştü. Hatırlayacak olursanız; Ağustos 2018’deki Trump’ın finansal terör suçu olarak TL’nin Dolar karşısında çakılmasını sağladığı Twitter paylaşımı ile duyurduğu Türkiye’ye uygulanan alüminyum ve çelik tarifesine ilave vergilerin getirilmişti. Amerikalı danışman bunun kaldırılması gerektiğini ve ABD ile 100 milyar Dolar ticaret hacminin ancak bu sayede kolaylaştırıcılar ile mümkün olabileceğini vurguladı. Almanya gibi Amerika da Rusya pazarından boşalan sanayi ve ticaret fırsatlarını Türkiye ile değerlendirmek istediklerini paylaştı ve ekledi “Bunun için Türkiye’nin yapısal reforma yönelmesi, yeniden yerli ve yabancı yatırımcıya ve piyasaya güven telkin etmesi gerektiğini, piyasadaki belirsizliğin ve oynaklığın kaldırılarak istikrara kavuşturulması gerektiğini vurguladı.”

 

O esnada Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati şu açıklamaları ile gündem oldu:

 

“Merkez Bankası bağımsız değil, siyasetçiler olarak biz sorumluyuz. Faiz artırımı düşünenler yollarını benimle ayırsınlar. Haziran’a kadar bize zaman verin. Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz.”

 

Ayrıca Sn. Nebati, Ramazan’a denk gelen ve her yıl zamların hız kazandığı Nisan 2022’de aylık %50 enflasyon görüleceğini 2023 Haziran dönemine kadar yüksek enflasyonun devam edeceğini söyledi…

 

Tüm dünya Covid-19 ile yaşanan ekonomik ve sosyal krizi henüz atlamamış iken patlak veren Dünya Savaşı riskini yaşadığımız şu günlerde enflasyon, işsizlik, lojistik sorunları karşısında nadir bulunacak Almanya ve Amerika ile ticaret fırsatı yakalamış iken bu açıklamalar trajedi ve talihsizlik ötesinde liyakat ve basiret eksikliğidir.

 

Daha fazla bilim, liyakat, teknokrasi, hukukun üstünlüğü, bilimsel yönetim danışmanlığı tekrarında bulunmayacağım. Ancak eski bir Anadolu sözü ile durumu özetleyeceğim:

 

“Dostu sen bul; düşmanı ana da doğuruyor!”

 

I Can Advisory ~ I Can Academy

www.icanadvisory.com

 

#ekonomi #finans #merkezbankası

#faiz #enflasyon #sürdürülebilirlik

 

Yazarın izniyle Linked-in paylaşımının yayınıdır

 

 

Çetin Ünsalan: Biri Bakan’a gerçeği söylesin

 

Dr Veyis Fertekligil yazdı:  Dış politikada gerçekçi adımlar kazanıma dönüşür mü?

 

 

Timoty Ash: Batı Liberal Piyasa Demokrasisinin geleceği Türkiye’nin elinde

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler