Sosyal Medya

Genel

Gece Bülteni: ‘Yaptırım Bombardımanı Rusya’yı Etkilemez…’

Rusya’nın ayrılıkçı bölgeleri birer ayrı devlet olarak tanıması sonrasında beklendiği gibi ağır yaptırımların bir kısmı açıklandı.  İngiltere beş Rus bankası ile üç Rus oligarkı yaptırım listesine aldı. Üç Rus oligarkın ikisi Putin’e yakınlığı ile bilinmektedir...

Gece Bülteni: ‘Yaptırım Bombardımanı Rusya’yı Etkilemez…’

Rusya’nın ayrılıkçı bölgeleri birer ayrı devlet olarak tanıması sonrasında beklendiği gibi ağır yaptırımların bir kısmı açıklandı.  İngiltere beş Rus bankası ile üç Rus oligarkı yaptırım listesine aldı. Üç Rus oligarkın ikisi Putin’e yakınlığı ile bilinmektedir. Banka ve şahısların İngiltere’de sahip oldukları tüm mal varlıkları dondurulacak, seyahat yasağı konulacaktır.

AB ise; Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, “askeri sektördeki” sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını, Rusya’nın AB’den finans elde etmesini engellemeye çalışacaklarını belirtti. ABD Başkanı Biden dün gece Rusya’ya yaptırım listesini kendisi açıkladı. ABD’de İngiltere’ye benzer yaptırımlar açıkladı; Rusya’nın finansman sağlaması yasaklanacak, iki Rus finans kurumuna ve Putin’e yakın oligarklara yaptırım uygulanacak. Yaptırımlar açıklanmadan önce %10 düşüşte olan Rus borsası, yaptırımlar sonrasında %1.59 artarak kapattı ve Ruble değer kazandı. Rusya uzun zamandır yaptırımlara karşı hazırlık içerisindeydi. Rus Merkez Bankası, günlük 500 milyon $ alımlar ile 640 milyar $ döviz rezervine sahip oldu, 2017 sonrasında tüm ABD tahvillerini ise altına çevirdi. Mevcut yaptırımlar bu haliyle oldukça etkisiz kalacaktır.

Dolar/TL’de zayıflık yurt içi kaynaklı

Şubat ayından bu yana gelişen para birimlerinin dolar karşısında getirilerine baktığımızda; en fazla değer kaybının %4.04 ile Türk lirasında ve ardından %2.32 ile Rus rublesinde olduğunu görüyoruz. Doğu Avrupa para birimlerinin tamamı ise Şubat ayı içerisinde değer kazandığını ayrıca not edelim. Yurt dışı gelişmelerin tetiklediği yurt içi kaynaklı zayıflama ile Dolar/TL yatay hareketini sonlandırdı. 13.67 artık ana destek, 14 direnci ise yeni hedef olmuştur.

Düşürmeyen her gelişme fiyattadır

BIST100 Şubat ayı içerisinde sadece 3 kez 2000 seviyesinin altında kapanış gösterdi, dün dahil 3 kez 2000’nin altında güçlü tepki alımları gerçekleşti. Son bir aydır bu dip çalışması, Rusya’nın Ukrayna’yı bugün yarın işgal edeceği son dakika haberleri içerisinde gerçekleşti. Bu nedenle BIST100’ün dipten gelen her tepki teknik olarak bir bütün ve anlamlı, düşürmeyen her gelişme ile temel olarak fiyattadır. Bugün Ereğli’nin %15.7 temettü verimine denk kar payı açıklaması, Rusya’nın Türkiye’nin Ukrayna ile ilgili tutumunun ilişkileri etkilemeyeceğini açıklaması bugün dünkü kayıpların telafisini getirebilir. 2032 üzerinde kapanışlar, kısa vadeli satış baskısını ancak kaldırabilir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

Dün 2205’de bulunan 50 günlük ortalama bir kez daha güçlü bir tepki noktası oldu ve 2258’e varan bir tepki ile günü tamamladık. 2205-2310 bandı içerisinde bu kez desteklerin gücü test ediliyor. Yükselen kanal desteğinin 2190’na yükselmesi, 50 günlük ortalamada bulunan ana desteği güçlendirecektir. Destek seviyelerimiz 2225 ve 2205, direnç seviyelerimiz 2300 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL

Gelecek hafta Pazartesi günü, Şubat vadeli kontratların son işlem günüdür. Bu nedenle, vadeli ile spot fiyat arasında fark kapanmaktadır. Spotta 13.67 direncinin aşılması, vadelide 13.76 direncinin kırılmasına ve 14’e doğru bir yükselişe neden olmuştur. Şubat vade kontratının 13.75-13.94 arasında kapanmasını bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler