Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi: Ekonomik aktivite sağlam, merkez bankası faiz artışına hazır

Almanya’da ekonomik aktivite Mayıs ayında da toparlanmaya devam ederken, Fransa’da ise hafif bir yavaşlama yaşandı. Almanya’da ekonomik aktivite yükselişine devam…

Euro Bölgesi: Ekonomik aktivite sağlam, merkez bankası faiz artışına hazır

Almanya’da ekonomik aktivite Mayıs ayında da toparlanmaya devam ederken, Fransa’da ise hafif bir yavaşlama yaşandı.

Almanya’da ekonomik aktivite yükselişine devam etse de artan fiyatlar, piyasa belirsizlikleri ve tedarik zinciri sorunlarının talep üzerinde baskı yaratmaya başladığının da işaretleri görüldü.

S&P Global’in Almanya için hazırladığı öncü hizmetler PMI, Mayıs ayında Nisan ayındaki 57,6 puandan 56,3 puana gerilerken, imalat PMI 54,6 puandan 54,7 puana ve bileşik PMI 54,3 puandan 54,6 puana çıktı.

Analistler hizmetler PMI’nın 57,0, imalat PMI’nın 54,0 ve bileşik PMI’nın 54,0 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorlardı.

Fransa’da ise hizmetler ve imalat PMI verileri geriledi. Hizmetler PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 58,9 puandan 58,4 puana, İmalat PMI 55,7 puandan 54,5 puana düştü.

Bileşik PMI da Mayıs ayında 57,5 puandan 57,1 puana geriledi.

Fransa’da imalat tarafı için görünüm daha karamsar bir tablo ortaya koysa da hizmet sektörü pandemi tedbirlerinin kaldırılması ile siparişlerinde artış olduğunu ifade ettiler.

ECB Başkanı Lagarde faizi üçüncü çeyrek sonunda pozitif bölgede bekliyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde faizin üçüncü çeyrek sonunda pozitif bölgede olmasını beklediğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantıları sırasında Bloomberg TV’nin sorularını yanıtlayan Lagarde, ECB mevduat faizinin Eylül’de sıfır veya hafif üzerinde olacağını öngördüğünü belirterek, “Üçüncü çeyrek sonunda faizin pozitif bölgede hareket etmesi çok büyük olasılık” diye konuştu.

ECB olarak bir dönüm noktasında olduklarını, ancak panik içinde olmadıklarını belirten Lagarde, ABD’den tamamen farklı bir durumda olunduğunu ve geride kalmadıklarını da ifade etti.

Lagarde demecinde talebin hızla arttığı bir durum ile karşı karşıya olunmadığını, hala arz tarafından yönlendirilen bir enflasyon ile karşı karşıya olunduğunu da vurguladı.

Euro Bölgesi’nin resesyona doğru gitmekte olduğu yönündeki görüşleri de reddeden Lagarde, Euro Bölgesi’nde resesyon beklemediklerini, resesyonun ECB’nin temel senaryosu içinde yer almadığını da ifade etti.

Lagarde, “İşsizlik oranı olabilecek en düşük oranda. Hane halkı tasarrufları ve turizm sektöründe güçlü yaz beklentileri Ukrayna’daki savaşın ve artan enflasyonun negatif şoklarını telafi edecek” diye konuştu.

Foreks

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler