Sosyal Medya

Genel

Deniz Yatırım:  Piyasalarda toparlanma sürecek mi?

Fed cephesinden gelen mesajların ardından ilk piyasa tepkileşimlerinin pozitif yönde olduğu görülüyor. Ancak, söz konusu yaklaşımı kalıcı bir risk iştahı…

Deniz Yatırım:  Piyasalarda toparlanma sürecek mi?

Fed cephesinden gelen mesajların ardından ilk piyasa tepkileşimlerinin pozitif yönde olduğu görülüyor. Ancak, söz konusu yaklaşımı kalıcı bir risk iştahı düzelmesi olarak görmekten imtina ettiğimizi belirtmek isteriz. Son 5 gün içerisinde %10 gerileyen S&P 500 endeksi ve 40-50bp üzerinde artış sergileyen tahvil faizleri gözetildiğinde kısa vadeli işlemlerde sınırlı realizasyon ve konsolide etme isteğini normal karşılıyoruz. Bu kapsamda bir miktar uzun yönlü Amerikan doları pozisyonlarının da çözülebileceği ihtimali göz ardı edilmemli. Ancak, yüksek belirsizlik ortamının yaz aylarında da korunacağı kanaatindeyiz.

Öte yandan Fed’i takiben gelişmekte olan ülkelerdeki para politikalarının sıkılaşma eğilimleri de korunuyor. Dün akşam (Türkiye saatine göre) Brezilya’da BCB +50bp faiz artışına giderek politika faizini %13.25’e yükseltti ve benzer eğilimin sonraki toplantılarda da devam edebileceğini işaret etti. Böylece Mart 2021’den bu yana politika faizindeki toplam değişim +1125bp düzeyine ulaşmış oldu. Bugün İngiltere’de BOE’nin de beşinci kez faiz artışı yapması ve politika faizini %1.25’e taşıması bekleniyor. Ayrıca, İsviçre’nin de faiz artışına gitmesi yine beklentiler dahilinde.

BOJ’un 2 gün sürecek olan faiz kararı da bugün başlıyor. Faizlerde hamle beklenmemekle birlikte, son piyasa gelişmeleri ve JPY’deki değer kaybına yönelik değerlendirmeleri yarın sabahın en önemli gündem maddesi olarak karşımıza çıkmakta. Spot Asya ve vadeli endekslerin karışık bir görüntü sergilediği görülüyor. Yerel varlıklardaki açılışın yatay-pozitif olmasını bekleriz.

 

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.17 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.88 yükselişle 2531 puan düzeyinde gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +11bp ile %19.76, ülke risk primi ise %-2.48 ile 809bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti.

Euro Stoxx 50 %1.64, FTSE 100 %1.20 ve DAX %1.36 olurken, Rusya’da RTS endeksi %0.58’de takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde primlenme boyutları Fed açıklamalarının takip edildiği esnada genişledi. Dow Jones %1, S&P 500 %1.46 ve Nasdaq %2.50 yükselirken, Bovespa %0.73, Merval ise %1.22 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da değer kazançları Avrupa ve ABD seansları ölçeğinde değil. Japonya alıcılı, Asya ise satıcılı seyretmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.7091 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BIST 100 endeksinde 2490-2465 seviyeleri destek, 2585-2650 direnç olarak izlenebilir.

Kısa vadeli işlemlerde devam eden Ukrayna meselesi, resesyon endişeleri kaynaklı güvenli liman talebi, Fed ve ECB’ye dair beklentilerin faiz makası üzerinden etkili olmasını bekleriz. 1.0350 destek, 1.0560-1.0650 direnç olarak izlenebilir.

 

 

 

Barclays, Temmuz’da Fed’den 50 puan faiz artırımı bekliyor, ABD’de resesyon korkusu var

 

Bitcoin: En büyük kripto para birimi neden çöküyor?

 

SABAH YORUMU:  ‘Power’ on: FED’den 1994’ten bu yana en sert faiz artışı

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler