Sosyal Medya

Genel

Ali Bilge: Bu iktidarın devam etmesi demek, 21. Yüz yılın kaybı olur

Usta ekonomist seçim sonrası olacakları yazdı

Ali Bilge: Bu iktidarın devam etmesi demek, 21. Yüz yılın kaybı olur

Ekonomide bütün fiyatlamalar/ davranışlar  otokratın isteğine göre yapılıyor. Erdoğan faizleri, dövizi  her şeyin fiyatını belirliyor. Seçimlere kadar ayakta kalabilmek akıl dışı her şey  yapılmaya devam ediliyor. Eğer seçimlerden sonra ayakta kalırsa nasıl bir  yol tutturur ? O’ da ayrı bir konu. Baştan söyleyeyim; mevcut iktidarın devam etmesi demek, 21. Yüz yılın tamamen kaybedilmesi demektir.

20 yıllık AKP döneminde yapılan  seçimlerine baktığımızda 2015’e kadar genel olarak  dövizin  bol  olduğu   dönemlerde seçimler olduğunu tespit ediyoruz. Bu durum azalarak 2018 seçimlerine kadar devam etti. 2018’ten itibaren inişe geçildi.  Türkiye büyük hacimli  dış borçlanmalar yapıyordu.  Borçlanmalar içeride ekonomik aktiviteyi, başta inşaat sektörü olmak üzere artırıyordu. Bu borçlarla seçimler kazanıldı. Acı ama gerçek Türkiye’de otokrasi borçla kuruldu.

Bugün en kıt olan şey döviz. Ve döviz kıt olunca fiyatı da yükseliyor. Bunu dikkate almayan bir iktidar var. Resmî enflasyon yüzde 80, eksi döviz rezervleri içindesiniz. Kur korumalı mevduat ve swapla  ayakta durmaya çalışıyorsunuz,  normal bir ülkede bu şekilde seçim kazanılmaz. Sürekli devalüasyonla seçim kazanılmaz. Bir ülkenin döviz rezervleri eksi 52 milyar dolarsa ve her gün bakanınız, cumhurbaşkanınız, “Eş dosttan bize para geliyor. Eş dost bizi destekliyor.” diyorsa, kaynağını bilmediğimiz paralarla durumu sürdürmeye çalışan  bir iktidar var demektir.

Maliye Bakanı Nurettin Nebati dün cinayet sanığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü. Ne görüştü? Para görüştü. “Bize yatırım yapın.” dedi. Tüm odaklanma döviz bulmak üzerine.

Devalüasyon ve enflasyon iktidarının ana politikası oldu. Döviz kurunu, enflasyonu, cari açığı dikkate almayan bir politika uygulanıyor. Politika bile denmez buna.

Türkiye’de 10 milyon işsiz var. 7 milyon  genç  ilk defa oy verecek. Baskıcı otokratik bir rejim içindeyiz. Özgürlük ve demokrasi  yitik. Yolsuzluk arşı alaya ulaşmış  vaziyette. Sürekli kamusal servetin bireysel varlığa dönüştüğüne tanık oluyoruz.  Ortalık yangın yeri. Böyle bir ortamda, normal şartlarda  sosyal demokrasinin , genel olarak  toplumsal muhalefetin  güçlenmesi gerekir. Güçlenmemesi ancak eksik ve  yanlış politik  yaklaşımlarla,  güçsüz ittifakla mümkün olur.

10 milyon işsiz, 7 milyon ilk defa oy verecek  genç potansiyel olarak sosyal demokrasinin, solun , genel toplumsal muhalefetin oy alacağı kesimler demektir. Bu kesimleri  kazanarak    iktidar  olmanız  ve  rejimi demokrasiye döndürmeniz mümkün.  Bir insan  yıllardır işsizse, bu kişinin mevcut   iktidarla problemi var demektir. Yoksullar üzerindeki  AKP illüzyonu  kalkıyor , doğru ve uzun  vadeli  güven  veren bir ittifakla bunu hızlandırmak mümkün.

Türkiye’de yeni  iktidar müthiş bir cürufla karşı karşıya kalacak, önce enkaz temizleyecek , yeni bir Türkiye inşasıyla uğraşacak, tükenmiş  sosyal devleti yeniden ayağa kaldırması , yarıdan fazlası kalmamış laikliği  yeniden ayarlaması gerekecek.  Yeni iktidar önce  demokratik bir Anayasa yapacak. Anayasa yapmak demek  tüm toplumsal  kontratları yenilemek demek.  Toplumsal sınıflarla, kesimlerle  yeni sözleşmeler yaparak yeni bir devlet yapmak demek. Dikkatinizi çekerim:  tüm bunlar yıpratıcı süreçlerdir.

Tüm  bunları  yapmak için  sağlam  ve geniş bir ittifak oluşturmak zorundasınız , tüm memnuniyetsizlerin ittifakını oluşturmak zorundasınız, oluşturamazsanız otokratik iktidarı alt edemezsiniz. Medya, yargı, yasama ve güvenlik bürokrasisinin  iktidarın  kontrolünde olduğu,   kuvvetler birliğinin yaşandığı   bir rejimle içinde olduğumuzu unutmayalım ayrıca  seçim güvenliği olmadığını da hiç  unutmayalım..

Demokrasiye geçiş için tüm muhalif ittifaklar ve partiler gözlerindeki kataraktı kaldırmak,  daha yaratıcı çözümler ortaya koymak ve aklını uykuya yatırmamak zorunda.. Ey cümle muhalefet; 21 . Yüzyılın ilk çeyreğini kaybettik,  tamamını kaybetmeyelim. NOKTA..

 

Bu yazı, Açık Radyo’da 26-Eylül -2022 tarihli Ali Bilge ile Ekonomi Politik programından derlenmiştir. Ali Bilgenin facebook sayfasında yayımlanmıştır.

 

Çetin Ünsalan: Modelden tarih çıktı

 

Akşener’in açıklamalarının şifreleri & Kılıçdaroğlu’nun mesajı yerini buldu | İbrahim Uslu

 

Bol para dengeleri daha çok bozacak! & Güçlenen dolar nereye gider? | Güldem Atabay

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler